Міжнародні мовні тести: американські, британські та іспанські іспити « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Міжнародні мовні тести: американські, британські та іспанські іспити
22-02-2010

Міжнародний сертифікат - це документ, який підтверджує знання мови і визнається навчальними закладами та роботодавцями різних країн світу.


Міжнародний сертифікат можна отримати, здавши спеціальний іспит з іноземної мови. Такий іспит або система іспитів розробляється і підтримується відповідними організаціями. Наприклад, у США вся діяльність з тестування ведеться Educational Testing Services (ETS). Саме ця організація розробила і приймає іспити TOEFL - єдиний американський сертифікат, що підтверджує практичне володіння англійською мовою, який приймають всі навчальні заклади та інші організації США.

Не слід плутати міжнародні сертифікати з сертифікатами міжнародного зразка, які видають багато мовних курсів. Міжнародні сертифікати - це документи, що видаються з дозволу однієї з всесвітньо відомих організацій, які є єдиними для всіх країн, у яких вони діють.

Сертифікати міжнародного зразка - це свідоцтва про закінчення курсів, перекладені іноземною мовою і скріплені двома печатками. Їх можуть видавати будь-які курси.

Як правило, іспит для отримання сертифікату загального знання мови складається з декількох частин: розуміння тексту, письмове завдання, граматичний тест і перевірка усного мовлення.

А от, наприклад, на сертифікат TEFL (на право викладати мову) взагалі іспитів здавати не треба. Екзамени на спільне знання мови, як правило, вікових обмежень не мають. Інша справа спеціальні іспити: наприклад, сертифікат TEFL можна отримати, починаючи з 18 років. Хоча в будь-якому випадку малоймовірно, що хтось буде рватися викладати англійську, не досягши повноліття.

Цим же пояснюються обмеження на здачу академічних тестів: іспити GRE та GMAT можна здавати з 25 років. Існують рамки і для дитячих іспитів. Наприклад, ESOL For Young Learners призначений для дітей 9-13 років, JET (Junior English Test) для тих, кому від 6 до 16-ти (втім, в 16 років уже саме час замислитися і про «дорослий» сертифікаті).

Стандартна вартість іспиту на міжнародний сертифікат - від $ 30 до 150. І це тільки плата за сам іспит, підготовка ж до нього, якщо ви вирішили пройти її, скажімо, на курсах, оплачується окремо. Причому ніхто, природно, не гарантує, що ви успішно здасте іспит - ви платите лише за спробу!


Американські іспити

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) - тест з англійської мови як іноземної, розроблений і проводиться американської Службою тестування в галузі освіти (Educational Testing Services - ETS).

Сертифікат TOEFL необхідний для вступу до більш ніж 2400 коледжів та університетів США і Канади. TOEFL визнається у вищих навчальних закладах, бізнес-структурах, наукових центрах інших англомовних держав, а також приблизно в 150 інших країнах світу. Крім того, TOEFL використовується для оцінки рівня володіння мовою урядовими структурами, міжнародними організаціями, що надають освітні гранти. TOEFL може визнаватися навіть у Великобританії, причому в цій країні постійно діють чотири екзаменаційних центру TOEFL.

До середини 1998 кандидати в усьому світі здавали «паперовий» TOEFL, який англійською називається paper-based або standard - "стандартний". З липня 1998 року кандидати в більшості країн світу здають новий, комп'ютерний варіант TOEFL - computer-based, або nonstandard, що має ряд істотних відмінностей.

У новому TOEFL менше питань, а максимальний бал такого іспиту дорівнює 300. Для підрахунку відповідності результатів "нового" TOEFL результатам "старого" створені спеціальні таблиці, які можна знайти в інформаційних бюлетенях ETS. Іспит тепер складається з чотирьох частин.

Перші дві частини (аудіювання та граматичний тест) стали адаптивними (adaptive), тобто їх складність змінюється в залежності від того, як ви виконуєте завдання. Це дозволяє більш раціонально використовувати відведений на тест час, не загострюючись на важких питаннях. Крім того, при оцінці результату іспиту легкі питання "важать" у балах менше складних.

Educational Testing Services не лише перевіряє роботи і видає сертифікати, а й може за вашим проханням вислати результати іспитів в будь-яку з чотирьох зазначених вами організацій. Представниками ETS по всьому світу є відділення компанії Sylvan Learning Systems, Inc. Регіональне представництво Sylvan Learning Systems, Inc. для країн Західної та Східної Європи і колишнього СРСР знаходиться в Нідерландах, в місті Арнем (CITO / Sylvan Learning Systems BV, PO, Box 1109, 6801 BC Arnhem, The Netherlands, E-mail: registration@cito.nl, tel. 8 -- 10-31 (26) 352 1577, fax 8-10-31 (26) 352 1278).

Зареєструватися на нього в Україні можна в київському офісі IREX (International Research & Exchange Board), де ви отримаєте пакет реєстраційних документів. Їх треба заповнити та надіслати до Нідерландів за 6 тижнів до дня здачі іспиту, приклавши документ про оплату. Якщо ви все правильно заповнили і оплатили, реєстраційний центр в Нідерландах надішле вам поштою дозвіл на складання іспиту - TOEFL Admission Ticket and Photo File Record - і призначить дату.

Загальна тривалість іспиту TOEFL - три години. Крім обов'язкових чотирьох частин, ви можете одночасно (попередньо заявивши про своє бажання) здати тест з усного англійської (TSE). У цьому разі до третьої години додадуться ще 20 хвилин. Оцінки TOEFL складаються з трьох груп: Listening, Structure / Writing, Reading - кожна від 0 до 30 балів. Загальний бал (від 0 до 300) обчислюється за спеціальною формулою з урахуванням складності питань. Офіційні результати ви отримаєте приблизно через три тижні, вони вважаються дійсними протягом двох років.

Після закінчення іспиту ви можете тут же, не виходячи з екзаменаційної кімнати, дізнатися кількість набраних вами балів або, не пізнаючи результат, попросити його скасувати. Деякі, побоюючись, що вони склали іспит невдало і що їх результати потраплять у різні вузи, вибирають другий шлях. Радимо цього не робити. По-перше, без вашої згоди ніхто й нікуди результати не надішле, а по-друге, буде шкода, що, заплативши гроші, ви так і не дізнаєтеся, скільки ж балів набрали. Для вступу до престижного американського університету необхідно набрати не менше 250 балів (600 за старою шкалою). В університетах, що займають не найвищі рядки в рейтингу, пройде і більш скромний результат.

У офіційного TOEFL є "молодший брат" - Institutional TOEFL або ITP (Institutional Testing Program). Цей іспит складається з чотирьох частин і проводиться в "паперовому" (paper / pencil) форматі. Його результати не можуть бути використані для вступу в університет або коледж, отримання фінансової допомоги, влаштування на роботу і т.д. Це найбільш простий і ефективний спосіб оцінити рівень володіння англійською мовою для підбору персоналу в корпорації і проведення тренінгових програм. Також він використовується для розподілу по рівнях студентів або співробітників під час проходження курсів англійської мови. Він може також розглядатися як практика проходження тесту перед офіційним іспитом TOEFL.

GMAT (General Management Admission Test) - загальний тест для перевірки управлінських здібностей. Іспит призначений спеціально для вступників на програми MBA (Master of Business Administration). Максимальна кількість балів GMAT - 800, для вступу на MBA потрібно 600-720 балів.

SAT (Scholastic Aptitude Test) - тест здібностей до навчання для абітурієнтів і студентів молодших курсів, які вирішили далі вчитися у вузах США та Канади. Іспит оцінює загальне знання літератури, історії та математики. SAT буває двох видів - перевірка загальних здібностей мислення (SAT I, reasoning test) і перевірка знань з будь-якого конкретного предмету (SAT II, subject test). На тест SAT I дається три години, на SAT II - одна година. Результати стають відомими через 10 днів після здачі, причому за вашим бажанням ETS може відразу їх відправити в кожній з чотирьох зазначених вами коледжів та університетів.

GRE (Graduate Record Examination) - іспит для вступників в аспірантуру. Це тест більш високого рівня, ніж SAT, потрібний для вступу на магістерські (graduate) програми американських вузів. Структура іспиту GRE нагадує SAT, але рівень вимог вище - ви фактично підтверджуєте свою ступінь бакалавра.


Британські іспити

Якщо ви вирішили вчитися на туманному Альбіоні, доведеться здавати «англійські іспити», тобто ті, які визнають у навчальних закладах Великої Британії. До них відносяться: іспити IELTS, Кембриджські іспити (UCLES), Оксфордські іспити (OXFORD / ARELS), випробування ESOL (PITMAN) і іспит TRINITY.

Середній рівень IELTS, необхідний для вступу в англійський університет, - від 5,5 до 8. Більшість англійських університетів вважає достатнім для вступу наявність кембриджського сертифіката CAE (Certificate of Advanced English), хоча окремі приймають і FCE (First Certificate in English).

Екзамени IELTS, а також Кембриджські іспити UCLES, BEC і CEELT приймають тільки в Британській Раді. Ряд навчальних центрів, сертифікованих цією організацією, може офіційно підготувати вас до складання іспиту і допомогти в реєстрації.

IELTS (International English Language Testing System) - розроблений Британською Радою спільно з екзаменаційними службами UCLES (Великобританія) і International Development Programme of Australian Universities and Colleges (Міжнародна програма розвитку австралійських університетів і коледжів). Сертифікат IELTS, що засвідчує практичне володіння мовою, визнається більшістю університетів Великобританії, Австралії та Нової Зеландії. У США приймається лише в кількох університетах, наприклад в City University, Oregon State University, University of California (Berkeley), Wichita State University (Kansas).

Результати іспиту дійсні протягом двох років. Він складається з чотирьох частин, кожна з яких оцінюється за дев’ятибальною системою. Для вступу до університету потрібно набрати не менше 6 балів, хоча в деяких випадках досить і п'яти. Іспит враховує вашу спеціалізацію і цілі, для яких ви його здаєте. Всього існує чотири модулі - Academic Module (три види) і General Training Module. Як ви напевно зрозуміли, Academic Module призначений для академічних цілей, General Training Module - для всіх інших.

IELTS - це швидкий тест, який не перевіряє глибинні знання структури мови, тому дати будь-які спеціальні рекомендації з підготовки до нього важко. Іспити проводяться в офісах Британської Ради.

UCLES (University of Cambridge Local Exams Syndicate) - Екзаменаційний синдикат Кембріджського університету. Він був заснований в 1858 році і є одним зі світових лідерів в області проведення іспитів. Сертифікати UCLES поділяються за рівнями: KET, PET, FCE, CAE, CPE. Вони визначають глибину знань з письма, читання, вміння говорити і сприйняття мови на слух.

Сертифікати UCLES, або, як їх ще називають, Кембриджські сертифікати, визнаються багатьма університетами Великобританії, а також британськими і європейськими компаніями при наборі персоналу. В Америці та Канаді він ваги не має.

Кембриджські іспити приймаються в Британській Раді. Усні тести здаються британським викладачам, які пройшли спеціальну підготовку, письмові ж роботи надсилаються до Англії. Попередні результати стають відомими через два місяці. Через шість-вісім тижнів після цього, якщо студент продемонстрував необхідний рівень знання англійської, він отримує сертифікат з екзаменаційної комісії Кембриджського університету. Таким чином, з дня здачі іспиту до дня отримання сертифіката проходить близько чотирьох місяців. Якщо хочете дізнатися, якому іспиту відповідає ваш рівень володіння англійською мовою, ви можете пройти попереднє платне тестування в Британській Раді.

KET (Key English Test) - ключовий тест з англійської мови екзаменаційного синдикату Кембриджського університету (UCLES), перший рівень - визначає наявність базових навичок спілкування мовою. Вважається, що такого рівня досягають студенти, що пройшли курс мовної підготовки приблизно в обсязі 250 годин. Володіння мовою в такому обсязі означає, що ви розумієте вивіски, покажчики та інструкції і вмієте запитувати і давати інформацію як в усній формі, так і в письмовому вигляді. Іспит KET складається з трьох частин: Reading Comprehension / Composition (розуміння прочитаного / письмове завдання), Listening (аудіювання), Interview (усний іспит).

На іспиті KET можна отримати наступні оцінки: M (pass with merit "здано на відмінно") - видається сертифікат; P (pass "здано") - видається сертифікат; N (narrow fail "здано незадовільно") - сертифікат не видається; F ( fail "не здано") - сертифікат не видається. Таку ж структуру і систему оцінок має і PET.

PET (Preliminary English Test) - це підготовчий тест з англійської мови, другий рівень - для осіб із середнім знанням мови, що відповідає приблизно 350-450 годин занять англійською (в Україні - це випускники середньої школи). Сертифікат PET є підтвердженням того, що ви говорите, читаєте, пишете, а також розумієте загальну сучасну англійську мову. PET може стати в нагоді при прийомі на роботу, до того ж знання мови на цьому рівні, безумовно, допоможе вам у ваших закордонних подорожах.

FCE (First Certificate in English) - перший сертифікат з англійської мови. Третій рівень - іспит просунутого середнього рівня для студентів, які завершили курс тривалістю 500-600 годин (в Україні - випускники англійських спеціалізованих шкіл, першокурсники і другокурсники вузів). Іноді його називають CFC - Cambridge First Certificate. FCE може зіграти позитивну роль при прийомі на роботу, оскільки він свідчить про ваше уміння писати листи, доповіді, приймати зарубіжних партнерів і т.д.

Знання мови на такому рівні означає, що ви можете спілкуватися в закордонних поїздках і отримувати задоволення від читання літератури та перегляду фільмів мовою. В окремих університетах Великобританії такий рівень вважається достатнім для вступу.

CAE (Certificate of Advanced English) - просунутий рівень з англійської мови екзаменаційного синдикату Кембриджського університету (UCLES). Четвертий рівень - рівень «компетентного користувача». Вважається, що його можна досягти після 600-750 годин занять (студенти третіх-п'ятих курсів ВНЗ). Особливість екзамену CAE - акцент на практичні аспекти володіння мовою. Наявність у вас сертифіката CAE свідчить про те, що ви розбираєтеся в діловодстві англійською мовою, вмієте брати участь у переговорах з закордонними партнерами і т.д. Сертифікат CAE визнається під час вступу до більшості університетів і коледжів Великобританії.

CPE (Certificate of Proficiency in English) - сертифікат про досконале володіння англійською мовою. П'ятий рівень, що передбачає просунутий рівень володіння мовою - понад 750 годин занять (випускники університетів та аспіранти). CPE визнається вступним іспитом до вищих навчальних закладів не тільки у Великобританії, але і за її межами. Має широке визнання в діловому світі і серед європейських державних структур.

Іспити FCE, CAE і CPE складаються з п'яти частин: Reading Comprehension (розуміння прочитаного), Composition (письмове завдання), Use of English (використання англійської мови), Listening (аудіювання,), Interview (усний іспит) і оцінюються в п'ять рівнів: A (відмінно) - видається сертифікат; B (добре) - видається сертифікат; C (задовільно) - видається сертифікат; D і E (незадовільно) - сертифікат не видається.

Оксфордський університет має власну екзаменаційну палату - University of Oxford Delegacy of Local Examinations. Іспит, який проводить ця палата, - письмовий. Називається він The Oxford Written Examination in English as a Foreign Language (Оксфордський письмовий іспит з англійської мови як іноземної). Він має три рівні: The Preliminary Examination, The Higher Examination і Diploma.

Для складання іспиту Preliminary досить досягти рівня Intermediate (середній), займаючись за підручниками Headway, Fast Forward або Cambridge English Course. Необхідно також мати початкові країнознавчі знання і бути знайомим з періодичною пресою. Щоб успішно скласти іспит на рівні Higher, необхідно не менше двох років вивчати мову за інтенсивною програмою або в досвідченого викладача. Передбачається досвід практичного спілкування, більш глибокі країнознавчі знання. Diploma доступний людям, які володіють мовою на рівні native speaker (носія мови).

Екзаменаційної палатою Оксфорда також розроблений іспит OIBEC з міжнародної ділової англійської. Асоціація ARELS спільно з екзаменаційною палатою Оксфордського університету, проводить іспити, які є усним «доповненням» до письмових іспитів Oxford. Називаються вони ARELS Oral Examinations. Ці іспити складаються з двох частин: Listening (слухання) і Speaking (мова).

Вони мають ті ж рівні складності, що й іспити Oxford. Під час вступу до вузу ці сертифікати вам не помічники, вони швидше можуть стати в нагоді для влаштування на роботу та оцінки рівня знань при продовженні мовного навчання.

ESOL (English for Speakers of Other Languages) - англійська для носіїв інших мов. Це іспит на спільне знання англійської, розроблений інститутом PITMAN, що входять в структуру екзаменаційної комісії City & Guilds. В даний час ESOL визнається всіма університетами і коледжами Великобританії і не тільки, а також роботодавцями в сфері бізнесу в 85 країнах світу. Цей сертифікат можна порекомендувати перш за все секретарям, тому що саме в цій області PITMAN має великий авторитет.

Екзаменаційні стандарти інституту PITMAN орієнтовані на практичне застосування мови, вирішення повсякденних завдань мовою, тому учням необхідно володіти наступними навичками: пошукове і переглядове читання, скорочений виклад отриманої інформації (анотація), висловлення своєї думки про прочитане / прослухане, слухання з метою отримання повної / часткової інформації, уміння робити замітки в ході слухання / читання, вміння робити висновки, розуміння підтекстової і екстралінгвістичної інформації.

ESOL має п'ять рівнів складності. Іспит на кожному рівні має на увазі можливість отримання сертифікатів двох ступенів. Для отримання сертифікату першого ступеня необхідно виконати 75% всієї роботи, а для отримання сертифіката другого ступеня - 60%. Якщо не пройшли іспит вказуються помилки і те, на що слід звернути увагу. Після іспиту всі результати відсилаються до інституту PITMAN у Великобританії.

Іспанські іспити

DELE (Exam of the Instituto Cervantes / University Salamanca) - іспит для тих, хто вивчає іспанську мову як іноземну. Після його здачі видається офіційний диплом. Центри прийому іспитів розташовані не тільки в самій Іспанії, а й в 48 країнах світу.

Для складання іспиту потрібна довідка про те, що претендент не є громадянином країни, де іспанська мова є офіційною, реєстрація та оплата, досягнення 16 років у випадку одержання диплома Superior (третього рівня). Після цього претендент одержує засвідчену копію реєстраційного аркуша й інформаційний лист із зазначенням місця, дати та часу проведення іспиту. Ці документи разом з паспортом необхідно принести на іспит.

Іспити DELE на трьох рівнях включають п'ять видів тестів і відповідних вправ. Для того щоб здати іспит необхідно отримати "APTO" - тобто "Здано". Якщо хоча б з одного виду вправ чи тестів було отримано "NO APTO", то весь іспит вважається проваленим.

The Instituto Cervantes спільно з університетом Salamanca та Міністерством освіти Іспанії пропонують DELE - мовні тести за наступними рівнями: CIE - Certificado Inicial de Espanol como Lengua Extranjera (низький рівень), DBE - Diploma Basico de Espanol como Lengua Extranjera (середній рівень), DSE -- Diploma Superior de Espanol como Lengua Extranjera (високий рівень). Іспит DBE необхідний для продовження навчання в університеті Іспанії. Іспити DELE підтверджують вільне володіння іспанською мовою.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів