Аспірант Українського католицького університету вперше в історії цього вишу захистив кандидатську дисертацію « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Аспірант Українського католицького університету вперше в історії цього вишу захистив кандидатську дисертацію
26-10-2018

16 жовтня 2018 року вперше в історії УКУ аспірант університету захистив кандидатську дисертацію. Цим молодим дослідником виявився Іван Альмес, публічний захист якого відбувся у Львові на засіданні Спеціалізованої вченої ради Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича та Інституту народознавства Національної академії наук України.

Темою дисертації І. Альмес обрав книжкові зібрання у соціокультурному просторі чернечих спільнот Львівської єпархії XVII–XVIII століть. Саме ж дослідження проводилося в рамках навчально-дослідницької програми Гуманітарного і Філософсько-богословського факультетів УКУ «Київське християнство» та підспеціалізації кафедри нової і новітньої історії України «Релігійна культура ранньомодерної України».

Ключовим методологічним підходом дисертант обрав міждисциплінарність, − поєднання методів дослідження таких галузей знань, як церковна історія, історична герменевтика, історія літератури, соціальна історія, історія читання, кодикологія і книгознавство. Книжкові зібрання у чернечих осередках автор вивчає у категоріях культурної історії, використовуючи теоретичні схеми «французької школи» історії книги та враховуючи досвід англійських й українських учених у ділянці книгознавчих студій. Книга в монастирському середовищі розглядається в дисертації як одна зі складових творення духовного середовища обителей та розуміється як «культурна продукція», а читання книг – як одна із важливих культурних практик.

Як зауважив науковий керівник І. Альмеса, професор Ігор Скочиляс, особливістю дисертації є застосування її автором еклезіального підходу, під яким розуміється міждисциплінарний спосіб вивчення релігійної культури, що синкретично застосовує методологічні прийоми історичних, богословських, культурологічних, правничих, соціальних та філологічних дисциплін. Натомість успішний захист цієї наукової роботи дає всі підстави сподіватися на формування в УКУ нового покоління молодих кваліфікованих дослідників, котрі продовжать вже сформовану в стінах нашого університету академічну традицію вивчення богословських, історичних і канонічних джерел Передання давньої Київської митрополії.

Іван Альмес, якому декілька днів тому присуджено науковий ступінь кандидата історичних наук, є автором понад 20 статей українською, а також польською, іспанською та литовською мовами, шість з яких зʼявилися друком закордоном. У нещодавно презентованій колективній монографії «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі» опубліковано два його історичні нариси. Іван Альмес є першим лауреатом заснованої в УКУ премії ім. Героя України Богдана Сольчаника, а в своїй рідній парафії на Дрогобиччині провадить Недільну православну школу.







Додатково:

УКУ: Студенти програми Data Science перемогли у міжнародному змаганні 2017 Queen’s International Innovation Challenge

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів