Нові вимоги до абітурієнтів медичних і фармацевтичних закладів вищої освіти: Результати вступної кампанії 2018 року « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Нові вимоги до абітурієнтів медичних і фармацевтичних закладів вищої освіти: Результати вступної кампанії 2018 року
24-10-2018

Нові вимоги до абітурієнтів медичних і фармацевтичних закладів вищої освіти


Резюме. Вступна кампанія на медичні та фармацевтичні спеціальності завершилась, і саме час підбити її підсумки. У 2018 р. до закладів вищої медичної освіти за профілем медицина, педіатрія та стоматологія загалом вступили майже 5300 абітурієнтів, а у 2017 р. — близько 7700. Паралельно Міністерство освіти і науки України завершило формування вимог для вступу майбутніх абітурієнтів.


Встановлення порогу для вступу абітурієнтів

В усьому світі для навчання на медичні спеціальності з огляду на специфіку професії відбирають кращих із кращих. Наприклад, в Іспанії середній бал для вступу до вишів встановлений на рівні 8,58 бала, тоді як на медичні спеціальності — 12,35 з максимальних 14. У Великій Британії вступ до медичного вишу можливий тільки з найвищими результатами (ААА) іспитів з хімії, біології та фізики/математики. В Японії лише близько 7% охочих стати лікарем долають необхідний прохідний бар’єр. Саме на питанні відбору МОЗ України акцентувало особливу увагу впродовж останніх двох років. Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) — один з об’єктивних інструментів відбору здібних абітурієнтів. Цього року вперше встановлено прохідний поріг на рівні 150 балів ЗНО з другого і третього предметів.

Аналіз рівня знань абітурієнтів медичних вишів, виконаний Українським центром оцінювання якості освіти (УЦОЯ, директор — В. Карандій) після встановлення порогового значення 150 балів з біології, дозволяє умовно поділити всіх майбутніх лікарів на два типи:

1. Одні виявляють знання і розуміння основних положень навчального матеріалу. Відповіді їх правильні, але недостатньо осмислені. Вміють застосовувати знання при виконанні завдань за зразком.

2. Знання інших є достатніми. Вони застосовують вивчений матеріал у стандартних ситуаціях, намагаються аналізувати, встановлювати найсуттєвіші зв’язки і залежність між явищами, фактами, робити висновки, загалом контролюють власну діяльність. Відповіді їх логічні, хоч і мають неточності.

Результати вступної кампанії 2018 р.

Встановлене обмеження — пороговий бал — зумовило прогнозоване зменшення кількості абітурієнтів, які подолали цей бар’єр. І найсуттєвіше (також прогнозовано) — це зменшення стосувалося абітурієнтів контрактної форми навчання (таблиця).

Нові вимоги до абітурієнтів медичних і фармацевтичних закладів вищої освіти: Результати вступної кампанії 2018 року


Для навчання фармації, промислової фармації подібне обмеження не було встановлене, і, відповідно, спостерігалося прогнозоване, але доволі суттєве збільшення набору абітурієнтів (див. таблиця).

Широкий конкурс

Вже другий рік для абітурієнтів діє принцип широкого конкурсу, суть якого полягає в тому, що вступник, подаючи заяви в електронному кабінеті, повинен вказати пріоритет навчального закладу — від 1 до 9. Одиницю слід ставити тому закладу, якому конкретний вступник надає перевагу. Далі — за спадним принципом. У результаті цього бюджетне місце «йде до сильних університетів», а здібний абітурієнт отримує змогу навчатися у виші своєї мрії. Іншими словами, виші, до яких вступають більш здібні абітурієнти з високими балами ЗНО, відповідно розширюють обсяги державного замовлення.

Чемпіонами цьогорічної вступної кампанії за кількістю бюджетних місць серед медичних вишів стали Національний медичний університет імені О.О. Богомольця (765 місць), Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького (453 місця), Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова (432 місця), Харківський національний медичний університет (406 місць) та Івано-Франківський національний медичний університет (308 місць).

На жаль, вибір місця навчання зумовлений багатьма чинниками, і в Україні досить часто абітурієнти вступають не до омріяного вишу, а до того, який знаходиться найближче від їхнього місця проживання.


Нові вимоги до абітурієнтів 2019 р.

Щодо умов прийому абітурієнтів у 2019 р. то прохідний поріг для медицини, педіатрії та стоматології залишається на теперішньому рівні, і в цьому позиція МОЗ України незмінна. Однак у 2019 р. буде встановлено мінімальний конкурсний поріг на рівні 130 балів із другого і третього предметів для вступу на магістерську програму за спеціальністю «Фармація, промислова фармація». Окрім того, в умовах прийому на 2019 р. за погодженням з Міністерством освіти і науки України змінюються конкурсні предмети. Першим традиційно залишається українська мова, другий — на вибір біологія чи хімія і третій — фізика чи математика. Світовий досвід та численні дослідження свідчать про те, що рівень підготовки майбутнього лікаря саме з математики свідчить також про вміння навчатися, розвиток аналітичного мислення, розуміння того, як працюють алгоритми і здатність приймати рішення. Іншими словами, прогностична валідність рівня знань із математики — найвища. Так, у жодній з країн великої сімки, в жодній розвиненій європейській країні не можна стати лікарем, не склавши іспит з математики чи фізики, чи обох дисциплін. Саме успішність із математики корелює з успішністю навчання студента в майбутньому, є маркером посидючості, дисципліни та самоорганізації. В той час як знання з біології здебільшого свідчать про здатність до запам’ятовування, аналітичне мислення краще характеризується знаннями з математики та фізики.

Таким чином, для спеціальностей галузі знань «Охорона здоров’я» в подальшому перелік конкурсних предметів включатиме:

1-й — українську мову;
2-й — біологію чи хімію;
3-й — фізику чи математику.

Власне такий набір вступних предметів практично ідентичний вимогам у західних університетах.

Державне замовлення і позиція МОЗ України

Відповідаючи на запитання журналістів, О. Лінчевський (заступник міністра охорони здоров’я) зазначив, що зменшення кількості вступників до медичних університетів не створює ризику дефіциту кадрів.

Кількісні показники щодо державного замовлення і ліцензійних обсягів підготовки насправді доволі відносні. «Немає якогось абсолютного показника, який би держава замовляла, а вирахування його — це складний процес. Але наразі немає підстав говорити про недобір і якісь наслідки», — підкреслив О. Лінчевський. Питання прогнозування підготовки лікарів можна буде обговорювати після остаточного впровадження системи електронного здоров’я та створення реєстру медичних працівників.

Стосовно порогу 130 балів для вступу на магістерську програму за спеціальністю «Фармація, промислова фармація» — то це консенсусне рішення робочих груп МОЗ і Міністерства освіти і науки України спільно з представниками аптечних мереж та університетів, які готують фармацевтів.





За інформацією:
umj.com.ua




Додатково:

Автономія ВНЗ 2018: Стан справ у НМУ ім.Богомольця станом на 11.10.2018

Постійно програючи Катерині Амосовій у судах України - МОЗ України вкотре звільнило її з посади ректора НМУ ім. О.О. Богомольця

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів