Закон «Про загальну середню освіту», видовження перехідного періоду імплементації мовної статті до 2023-го та зміна методик навчання – Україна та Угорщина обговорили подальші кроки імплементації мовної статті ЗУ «Про освіту» « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Закон «Про загальну середню освіту», видовження перехідного періоду імплементації мовної статті до 2023-го та зміна методик навчання – Україна та Угорщина обговорили подальші кроки імплементації мовної статті ЗУ «Про освіту»
25-06-2018

«Це була вкрай потрібна зустріч, адже ми вперше зустрілись у такому форматі – міністри закордонних справ України та Угорщини, а також міністри двох країн, що відповідають за освіту, та представники угорської громади в Україні.



Ми змогли пояснити окремі деталі процесу імплементації мовної статті Закону «Про освіту», зорієнтували щодо термінів». Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич за результатами засідання українсько-угорської робочої групи високого рівня сьогодні, 22 червня 2018 року, на Закарпатті.

У ній взяли участь Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, Міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер, народний депутат України Василь Брензович.

Найбільше міністрів Уряду Угорщини цікавили питання щодо того, коли саме Україна зможе імплементувати рекомендації Венеційської комісії, які стосуються видовження перехідного періоду та гарантій щодо можливості вибору мови навчання приватними школами.

«Проект закону, що стосується видовження перехідного періоду, вже давно подано Урядом до Верховної Ради, найближчим часом він має бути проголосований у залі парламенту. Також ми продовжуємо роботу над проектом закону «Про загальну середню освіту», в якому стаття 5 уточнюватиме всі деталі імплементації мовної статті Закону «Про освіту». Зокрема, там йдеться й про можливості приватних шкіл обирати мову навчання. Однак зазначається, що атестат державного зразка зможуть видавати заклади, які дають дітям оволодіти державною мовою на рівні держстандарту. Це буде питання ліцензування. Там же зафіксовано пропорції, в межах яких відбуватиметься навчання державною і мовою меншини», – повідомила Лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що видовження перехідного періоду – необхідне з педагогічної точки зору рішення, а також наголосила, що чутки, ніби Закон «Про освіту» забирає можливість у дітей з національних громад навчатись рідною мовою, – це міф.

«Для нас дуже важливо, щоб діти зберігали можливість навчатися рідною мовою. Національна ідентичність складається з багатьох чинників і один із найголовніших – навчання рідною мовою. Бо саме цією мовою вона може висловити свої думки, цінності свого народу. Мова впливає на образ мислення та творчий процес кожної людини. Саме тому навчатись рідною мовою так важливо», – зазначив Міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер.

На зустрічі піднімалися не лише питання мови освіти. Зокрема, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто домовилися про відновлення роботи Змішаної комісії, що передбачена Декларацією між Україною та Угорщиною.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів