У СумДУ відбулося засідання Президії ради проректорів з наукової роботи та директорів наукових установ МОН України « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
У СумДУ відбулося засідання Президії ради проректорів з наукової роботи та директорів наукових установ МОН України
21-10-2017

20 жовтня в Сумському державному університеті відбулося засідання Президії ради проректорів з наукової роботи та директорів наукових установ Міністерства освіти і науки України. Участь у засіданні взяв заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха. До СумДУ прибули представники 20 закладів вищої освіти. Засідання провів голова Президії, проректор з наукової роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського» Михайло Ільченко.

«Україна має потужну науку в усіх напрямках, - говорив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха, - а Сумський державний університет - один із найбільш динамічних, який не лише розвиває фундаментальні дослідження , а й є одним із піонерів по залученню коштів для наукових досліджень. Саме через активність університету в науковій сфері рада проректорів із вдячністю прийняла запрошення Сумського державного університету провести тут засідання».

«Новий Закон «Про наукову та науково-технічну діяльність» передбачає, що поруч із конкурсним фінансуванням в університетах має бути базове фінансування наукової діяльності. На сьогодні ми маємо певні пріоритети у сфері науково-технічних розробок і приємно відзначити, що фактично за більшістю цих пріоритетів в СумДУ здійснюються розробки дуже якісного рівня», - наголосив Максим Стріха.

Власне про саму раду проректорів розповів її голова Михайло Ільченко: «Це об’єднання, яке включає всіх без винятку проректорів з наукової роботи університетів України , які підпорядковані Міністерству освіти і науки. Крім 160 університетів, що належать до числа підпорядкованих, до ради входить 10 директорів наукових установ, які також працюють у системі МОН України. Це дорадчий орган , який створено Наказом Міністра майже 20 років тому і головне його призначення - віддзеркалювати точку зору наукової громадськості, яка працює в університетах. Наприклад, останнє питання, над яким ми працювали – це участь наших фахівців в робочій групі з підготовки Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність». Як результат – в законі за ініціативи ради проректорів прописані пропозиції, що стосуються питання базового фінансування наукової діяльності».

Багатий науковий досвід СумДУ Михайло Юхимович прокоментував наступним чином: «За останні роки Сумський державний університет пройшов спочатку в лідерську групу – в першу десятку серед 160 університетів. Але справжній прорив відбувся цього року: два останні конкурси, які відбулися в МОН, завершилися для науковців СумДУ перемогою: це перше місце у конкурсі проектів конкурс молодих вчених та першість за підсумками конкурсу студентських наукових робіт

Ректор Сумського державного університету Анатолій Васильєв відзначив, що СумДУ розвивається за моделлю дослідницьких університетів, і тому наука в університеті є пріоритетною, в тісному взаємозв’язку з міжнародною діяльністю, з опорою на інноваційні інформаційно-комунікаційні технології. «Напрями наукової роботи – різноманітні: 40 спеціальностей знаходять своє відображення в науковій діяльності, адже кожна кафедра, кожен напрям навчальної діяльності пов'язаний з науковою діяльністю», - наголосив ректор. - Одна з тез університету – реалізація принципу самодостатності, і цей принцип – наш внесок у загальнодержавний здобуток. Фінансування науки йде з двох джерел – це загальнодержавне джерело як базове фінансування, конкурсне фіксування, в якому ми активні, і фінансування зі спецфонду. На сьогодні маємо більше тисячі замовників з різних країн – США, Німеччини, Англії, Польщі, Китаю та інших, які використовують наші наукові послуги».

Під час наради було обговорено Порядок проведення атестації закладів вищої освіти в частині впровадження наукової діяльності та деталі щодо видання інформаційного збірника інноваційних розробок закладів вищої освіти. Також учасники ознайомились із досвідом системної організації наукової діяльності Сумського державного університету, механізмами мотивації та позитивними результатами.

Учасники засідання та гості оглянули експозицію з науковими розробками СумДУ в напрямах оптоелектроніки та геліоенергетики, енергоефективних технологій, медицини та ІТ, ознайомились з інформаційно-аналітичними системами, розробками військового призначення, роботою стартап-центру, центру бенчмаркінгу та веб-менеджменту, центру технологій електронного навчання. Ці розробки впроваджуються на промислових і соціальних об’єктах в Україні й інших країнах світу, сфера та географія їх застосування будуть розширені.







Додатково:


СумДУ першим серед українських вишів увійшов до рейтингу кращих молодих університетів світу від QS

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів