У Міносвіти пояснили норму про мову навчання в новому законі « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
У Міносвіти пояснили норму про мову навчання в новому законі
12-09-2017

Міністерство освіти і науки України заявляє, що норма про мову навчання в прийнятому Верховною Радою законі "Про освіту" відповідає Конституції України і Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.



Згідно з роз'ясненням Міносвіти, закон "Про освіту", який 5 вересня 2017 року український парламент прийняв 255 голосами, містить статтю 7, яка регулює питання мови освіти.

"Ця редакція статті 7 закону України "Про освіту" відповідає Конституції України і ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин", – сказано в роз'ясненні.

За інформацією міністерства, в Україні мовами національних меншин навчається близько 400 тис. дітей у 735 навчальних закладах і, як правило, в таких закладах українська мова вивчається виключно як предмет.

Міносвіти "змушений констатувати, що спостерігається стійка тенденція до зниження рівня і погіршення якості "шкільної освіти у дітей зі шкіл з навчанням на мовах нацменшин, що підтверджують результати зовнішнього незалежного оцінювання (у 2016 році 60,1% школярів з румунської і угорської меншин не змогли успішно здати тестування з української мови).

Міністерство зазначає, що така ситуація призводить до порушення конституційного права дітей на вступ до вищих навчальних закладів, тому важливо розширити викладання предметів державною мовою в школах нацменшин.

"Вперше за історію незалежності на законодавчому рівні розширюються обсяги навчання українською мовою в державних і комунальних навчальних закладах, де навчання ведеться мовами нацменшин", – йдеться в роз'ясненні.

Починаючи з 1 вересня 2018 року, дошкільну і початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

З 5-го класу діти починатимуть навчатися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, то на ньому можливо викладання однієї або декількох дисциплін.

Для дітей, які зараз навчаються мовами нацменшин, передбачений перехідний період до 1 вересня 2020 року. Ці діти будуть здобувати середню освіту з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою, а з 2020 року повинні перейти на навчання державною мовою.

Нагадаємо, 7 вересня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що новий закон про освіту в Україні суперечить цінностям Європейського союзу. "Ми вважаємо ганебним, що поправка серйозно порушує права угорської меншини. Ганебно, що країна, яка прагне до тісніших зв'язків з ЄС, прийняла закон, який суперечить європейським цінностям", – сказав він.

Як повідомлялося, 5 вересня Верховна Рада прийняла закон про освіту, який починає реформу освіти в Україні. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів