Освіта за кордоном: як вчаться в країні льодів, Ісландії « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Освіта за кордоном: як вчаться в країні льодів, Ісландії
8-08-2017

Середня освіта – до 20 років, а у ВНЗ навчаються 3-4 роки

Ісландія – країна з найнижчим безробіттям і гарною екологією. А довіра до політичних інститутів і стабільно високі доходи населення роблять цю країну, незважаючи на суворий клімат, цілком комфортною для життя. Освіта в ній має свої певні переваги, привабливі не тільки для ісландців. Про особливості системи навчання в Ісландії "Сегодня" розповіла наша співвітчизниця, співробітник науково-дослідного центру університету Рейк'явіка Вікторія Шульхер.

З ДИТИНСТВА БЕЗ ВІДМІННОСТЕЙ

У країні є чотири ступені освіти. "Перша – дитячий садок, куди батьки віддають своїх дітей з двох років. Вважається, що дитина в цьому віці повинна бути "відірваною" від материнської опіки і звикати до самостійності. Я теж віддала свого сина в садок (вони фінансуються муніципалітетами). Спочатку було помітно, що йому не вистачає мами. Але час в дошкільних закладах побудований так, що діти дійсно забувають про батьків на деякий час. Переконливим аргументом для багатьох мам і тат є можливість спостерігати за групою через відеокамери або включені диктофони (їх в основному ставлять за гроші батьків). Переконавшись, що діти звикли, пристосування знімають. Вихователі дуже високого рівня (професія в країні престижна). Ніколи не чула, щоб на дітей підвищували голос, навіть до найменших ставляться з повагою і увагою, – розповіла Вікторія. – Ще одна особливість, яка впадає в очі, – толерантність, яку прищеплюють дітям. Наприклад, в групі мого сина вчиться хлопчик-аутист. І діти 5-6 років вже знають про його особливості, як себе поводити з ним і яка роль "тітки", яка закріплена за хлопчиком".

В саду дітей вчать спілкуватися, грати і розвивають творчі здібності. Для цього є тематичні дні (вокал, танці, ліплення і т. д.).

ШКОЛА: 10 КЛАСІВ І АВТОРИТЕТИ

До школи дітей починають готувати практично перед самим випуском з дитячого садка. Дитина повинна вміти тримати ручку, обводити букви і відтворювати їх накреслення, причому назви знати не обов'язково. У 6 років всі діти йдуть до школи (без будь-яких іспитів і тестів), де навчаються до 16 років (10 класів). Середня освіта – обов'язкова, безкоштовна (приватні заклади є, але їх мало).

"Несподіванкою для мене було те, що дітей з 1-го по 7-ий клас вчить один учитель. Він користується великою повагою серед дітей і батьків. Такі фахівці постійно удосконалюються (курси, семінари і т. д.), Багато подорожують, в тому числі за кордоном, для них працюють супервізори і психологи (при школах)", – продовжила Вікторія.

За її словами, окремий вчитель з кожного предмета з'являється з 8-го класу. При цьому є школи, де дитина може вчитися все 10 років, а є ті, де навчання тільки 7 років, після чого потрібно підшукувати нову, щоб отримати базову середню освіту. У школах навчаються за 10-бальною системою, а після закінчення здають іспити практично з усіх дисциплін (ісландської, норвезької/шведської, датської, англійської мов, математики і т. д.).

ГІМНАЗІЯ ЗА БАЖАННЯМ

Після 10-го класу учні можуть вступити в гімназію (це старша середня школа, з 16 до 20 років). Навчання в таких закладах безкоштовне (внесок за вступ) і не є обов'язковим. Можна вступити на чотири напрямки: поглиблені гуманітарні науки, профтехнаправлення (з можливістю отримання робочої професії), змішані точні і гуманітарні програми і спецпрограми підготовки до певної спеціальності.

"У тому, щоб витратити чотири роки на навчання в гімназії, є сенс. Там високий рівень підготовки, який в інших місцях отримати складно. Репетитори або центри підготовки є, але вони не дуже-то затребувані. Жителі Ісландії живуть повільно. Вони не прагнуть якомога раніше закінчити всі можливі навчальні заклади і одразу ж приступити до роботи", – пояснила інша українка, яка проживає в Рейк'явіку, Світлана Рябоконь.

За її словами, в таких закладах також вчиться багато людей з особливостями розвитку. "Через те, що вони з дитинства виховуються в суспільстві, а не ізолюються, як у нас, ці діти багато знають і вміють на рівні дітей з нормальним розвитком. Їм не роблять великих поблажок, і вони не відчувають жалість, яка принижує їх гідність", – розповіла Світлана. До речі, такі учні в основному припиняють свою освіту на даному етапі: роботодавці їх запрошують раніше, ніж інших.

new_image_443

УНІВЕРСИТЕТИ: ПОЗИКИ НА НАВЧАННЯ І СТАВКА НА НАУКУ

Вища освіта в Ісландії в основному безкоштовне (вступний внесок 150-200 євро і придбання навчальної літератури). Є приватні вузи, але їх мало, а вартість навчання в них для резидентів 5-15 тис. Євро, а для іноземців – до 35 тис. Євро в рік. Навчання розраховане на 3-4 роки.

Щоб стати студентом, абітурієнту потрібно скласти вступні іспити з профільних предметів. Чіткого поділу на тематичні групи між ісландською університетами немає, так як в основному вони загальноосвітні, не рахуючи одного сельхозвузов і академії мистецтв. "Трохи легше тим, хто збирається отримати вищу освіту за технічними спеціальностями. А якщо є хоча б невеликий досвід, можуть взагалі вчинити за співбесідою. Так, наприклад, надходив мій старший син в Сільськогосподарський університет Ісландії. До цього він підробляв на приватній фермі" , – розповіла Вікторія Шульхер.

НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС. Нагадує навчання в Україні, тільки студенти набагато працелюбні. "Перевіряють знання і виконану роботу майже кожен день. Ісландський студент навряд чи повідомить викладачеві, що протягом декількох днів він не впізнав нічого нового, не проводив досліди, дослідження, опитування і т. д. Дуже цінуються знання, які дісталися студенту його власною працею", – пояснює співрозмовниця. І, тим не менше, не всі студенти успішно закінчують вузи – відраховують до 27%. Як правило, відраховані за неуспішність можуть подати документи на повторне зарахування до університету. При повторній реєстрації вони в обов'язковому порядку повинні пройти ті предмети, за які в перший рік навчання отримали низькі бали.

ДІСТАТИ ГРОШІ. Через те, що навчання на платному відділенні дорога, багато хто намагається отримати позику на навчання. "Повернути запозичені кошти можна після закінчення вузу, влаштувавшись на роботу. Але більшість намагаються знайти різного роду стипендіальні програми, які дозволяють не тільки займатися в самій програмі, але і повернути частину позики", – говорить Вікторія. За її словами, "полювання" за грантами і всілякими стипендіями на проведення досліджень – стандартна справа для студентів Ісландії.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів