НАНУ: Учені Академії – про необхідність підтримання фундаментальних наукових досліджень « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
НАНУ: Учені Академії – про необхідність підтримання фундаментальних наукових досліджень
23-12-2016

Про цьогорічних лауреатів Нобелівської премії в галузі фізики, критичний стан української науки та важливість бюджетного фінансування наукових досліджень (у тому числі фундаментальних) розповів в ефірі «Громадського телебачення» завідувач лабораторії сильнокорельованих низьковимірних систем Інституту теоретичної фізики імені М.М. Боголюбова НАН України доктор фізико-математичних наук Сергій Шарапов.

Відповідаючи на питання ведучої, гість студії зауважив: аби здійснювати в Україні фундаментальні дослідження, за які потенційно в майбутньому може бути присуджена Нобелівська премія, потрібні стабільне фінансування вітчизняної науки, підтримання й розвивання всієї наукової інфраструктури, створення вченим належних умов праці. За словами С. Шарапова, «йдеться не про виділення коштів на побудову якогось нового прискорювача, а просто про те, чи залишаться через рік в Україні науковці, які зможуть розповісти, за що присуджено чергову Нобелівську премію. Бо наразі фінансування та умови праці науковців незадовільні. <…> Недостатньо грошей не тільки на підтримку експериментальної роботи, а просто недостатньо грошей на опалення й виплату заробітної платні».

Як зазначив дослідник, українським урядовцям бажано було б дослухатися до слів першого директора Національної лабораторії прискорювачів імені Е. Фермі (США) Роберта Вільсона, сказаних ним у квітні 1969 року в розмові із членами Об’єднаної комісії з атомної енергії Конгресу США, які з’ясовували, чи має спорудження потужного прискорювача стосунок до підвищення обороноздатності країни та посилення її безпеки: «Про таке можна говорити лише у далекій перспективі – з точки зору розвитку технології. Він [цей дослідницький проект] має стосунок до того, чи є ми гарними художниками, гарними скульпторами, великими поетами. Я маю на увазі все те, що ми по-справжньому шануємо і цінуємо в нашій країні і що становить суть патріотизму. У цьому сенсі отримане нове знання має аналогічний стосунок до честі та країни й жодного – до питань її захисту, але робить її вартою захисту».

Про це, а також про те, яка в Україні склалася ситуація з бюджетними видатками на наукову сферу й вивченням яких проблем займаються нині фізики Академії, дізнавайтеся з відеозапису інтерв’ю:






Додатково:

НАНУ: Заява Наукового товариства імені Шевченка з приводу проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік»

НАНУ НА ТЕЛЕКАНАЛІ «РАДА»: Про останні досягнення нанонауки в Україні

Національний інститут стратегічних досліджень: "Проблема підготовки наукових кадрів для інноваційної сфери в Україні"

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів