Як фінська освіта стала кращою у світі « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Як фінська освіта стала кращою у світі
6-12-2016

Без сидіння за партами та з учителями-носіями мов

Старша школа у славній системою освіти Фінляндії починається для дітей віком від 12 років. У ній учні самі визначають предмети, які вони хочуть вивчати поглиблено, а спеціальний консультант допомагає їм обрати майбутню професію – так система орієнтується на підготовку спеціалістів, що не стануть безробітними, йдеться в сюжеті ТСН.

Починаючи з 7-го класу учень обирає для себе програму навчання: це може бути просунута математика, поглиблена історія чи, навпаки, лише мінімум годин із цих предметів, аби весь вільний час учити мови. Право на помилку є: якщо учень розуміє, що пішов не тим шляхом – він переходить на іншу програму навчання. Зробити правильний вибір дисциплін, а відтак і майбутньої професії, підліткам допомагає спеціальний консультант, який працює з класом у якості помічника вчителя.

Уже до 15 років більшість школярів обирає навчальний заклад, де вчитиметься після школи – це буде технікум чи ліцей, а далі – університет. Однак ні в кого не виникає запитань, навіщо вчитися – це необхідно для отримання гарної роботи. Система освіти у Фінляндії налаштована таким чином, щоб у будь-якому віці здобути знання, яких бракує для хорошої роботи. Для цього достатньо пройти інтенсивну програму в навчальному закладі.

Інколи поряд із молоддю на ті чи інші предмети приходять і люди поважного віку, які, наприклад, відчувають потребу підтягнути знання з іноземної мови.

Українські вчителі побачили школу у Фінляндії Стаціонарної освіти в українському розумінні в коледжах немає. Туди приїздять студенти на конкретні програми. Наприклад, мовна може тривати від тижня до дев'яти місяців. Англійську викладають лише її носії – британці, американці, навіть новозеландці. Від учнів не вимагається сидіння за партами – головною метою освітнього процесу є навчання, а не формування колективної дисципліни, як було в тоталітарному СРСР.

Те, що муштра в навчанні не працює, фіни зрозуміли в 1970-х роках і почали масштабну перепідготовку вчителів. Тепер викладач – це престижна професія із високою зарплатою. Однак результати реформи фіни побачили лише через десятиліття, коли їхні школярі почали посідати перші щаблі на міжнародних тестуваннях, а у світі заговорили про феномен фінської освіти.


Кореспондент ТСН Ірина Маркевич



Додатково:

МОН: ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ ВІЗМЕ УЧАСТЬ У ПРЕЗЕНТАЦІЇ КНИГИ КЕНА РОБІНСОНА ТА ЛУ АРОНІКИ «ШКОЛА МАЙБУТНЬОГО»

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів