Українські університети мають кодекси честі студента « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Українські університети мають кодекси честі студента
10-08-2016

27 українських університетів мають кодекси честі студента або його аналоги, 23 – етичні кодекси викладача або його аналоги у відкритому доступі, - дослідження МОН



Інститут освітньої аналітики Міністерства освіти і науки України провів дослідження практик академічної доброчесності у вищих навчальних закладах України.

За результатами дослідження, 27 ВНЗ мають кодекси честі студента або його аналоги (що становить 15,5% генеральної сукупності) та 23 – етичні кодекси викладача або його аналоги у відкритому доступі на своїх сайтах. Крім цього, як стверджують представники ВНЗ, ще в шести університетах (щодо кодексу честі) та п’яти вищих навчальних закладах (щодо етичного кодексу) ці документи існують у закритому доступі або в паперовому вигляді.

Найбільш поширеними практиками упередження плагіату для 135 вищих навчальних закладів-респондентів опитування є інформаційна робота зі студентами. Представники 86 вишів стверджують, що в їх закладах практикується автоматизована перевірка робіт на плагіат. Перевірку проходять передусім магістерські дипломні роботи, на другому місці – кандидатські, на третьому – бакалаврські дипломні роботи. Представники 94 університетів згадали випадки, коли було знайдено плагіат у роботах (кількість згаданих ситуацій варіюється). Здебільшого такі випадки закінчуються вживанням «м’яких заходів» щодо порушників: поверненням роботи виконавцю і зарахуванням переробленої роботи після повторного подання; усними зауваженнями.

Дослідження проводилося в період з березня до червня 2016 року та складалося з двох етапів. На першому етапі Інститут освітньої аналітики дослідив 172 сайти вищих навчальних закладів щодо наявності кодексу честі студента й етичного кодексу викладача. Також вивчалася можливість пошуку на сайтах двохсот шести університетів документів, що затверджують процедури запобігання плагіату. На другому етапі дослідження проводилося опитування представників адміністрацій ВНЗ, у якому взяли участь 139 вищих навчальних закладів із 186 запрошених.

Дослідження Інституту освітньої аналітики МОН України проводилося з метою:

- визначити кількість і сформувати перелік ВНЗ, що мають розроблений та впроваджений honor code (кодекс честі), якому мають слідувати студенти та працівники і який містить принципи академічної доброчесності;

- визначити кількість і сформувати перелік ВНЗ, що мають розроблений та впроваджений етичний кодекс для працівників і який містить принципи академічної доброчесності;

- визначити кількість ВНЗ, що мають затверджені та оприлюднені процедури для запобігання та протидії плагіату;

- визначити кількість ВНЗ, що мають та активно використовують програмне забезпечення для перевірки студентських робіт на плагіат;

- дізнатись, скільки ВНЗ запровадили практики ознайомлення студентів з основами академічної доброчесності та яким саме шляхом це відбувається.

Аналітична довідка за результатами дослідження практик академічної доброчесності у ВНЗ України


Довідково: У вересні цього року Міністерство освіти і науки України планує запустити тестову версію Національного репозитарію академічних тестів. Створення репозитарію допоможе автоматизувати процес виявлення академічного плагіату та забезпечить вищі навчальні заклади технічними можливостями щодо академічної доброчесності та виконання вимог Закону України «Про вищу освіту».

До Національного репозитарію академічних тестів увійдуть бази текстів дисертацій, наукові статті, а згодом цей перелік розшириться студентськими роботами.

МОН впроваджує цей проект з березня 2015 року в партнерстві з Майкрософт-Україна. Передбачається, що витрати, пов’язані зі створенням та введенням в експлуатацію Національного репозитарію академічних текстів, будуть здійснюватися в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерством освіти і науки на 2016 та наступні роки, що становить 18 0тис гривень.

Для університетів та наукових установ користування репозитарієм буде безкоштовним.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів