З 2017-го року спосіб фінансування профтехосвіти має бути змінений « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
З 2017-го року спосіб фінансування профтехосвіти має бути змінений
8-05-2016

Внаслідок передачі професійно-технічних навчальних закладів у 2016 році на місцевий рівень, склалася складна ситуація з їх фінансуванням.



Наразі Урядом виділено 500 млн гривень для вирішення фінансових проблем закладів професійно-технічної освіти для підтримки тих бюджетів, де обмежений фінансовий ресурс. Про те, як вирішуватимуться поточні питання та які перспективи розвитку професійно-технічної освіти говорили учасники селекторної наради під головуванням Міністра освіти і науки Лілії Гриневич.

Міністр наголосила, що в 2016-му році доведеться допрацювати за нинішніх умов, але Міносвіти докладе всіх зусиль, щоб з 2017-го схема фінансування була змінена. Насамперед, МОН чекає від областей їхніх регіональних планів модернізації професійно-технічної освіти. Міністр повідомила, що з цього питання буде проведено окрему нараду, під час якої буде запропоновано низку критеріїв для аналізу регіональної системи професійно-технічної освіти. По-друге – рішення, яке буде запропоновано в новій редакції закону «Про професійну освіту», буде трансформовано в Бюджетний кодекс 2017 року. Мова йде про те, що управління професійно-технічною освітою має здійснюватися з рівня області та обласних центрів, великих міст обласного значення, у яких кількість населення не менше 300 тисяч жителів. «Чим більша кількість жителів, тим більша дохідна частина міста. Це питання знаходиться в стадії обговорення», - зазначила Лілія Гриневич.

За словами Міністра, професійно-технічна освіта з нового року має фінансуватися з кількох джерел. Перше джерело - державна субвенція на здобуття загальної середньої освіти у рамках професійно-технічної освіти. Друге – це два види замовлення на підготовку робітничих кадрів: державне, що пов’язане з гостродефіцитними професіями національного значення, а також регіональне, яке здійснює область і міста обласного значення для місцевого ринку праці. Третє – залучення коштів бізнесу. Це джерело буде пов’язане з модернізацією бази ПТНЗ та визначеними пріоритетними спеціальностями.

Лілія Гриневич зазначила, що сьогодні напрацьовуються рівні управління та фінансування професійно-технічною освітою, її система. Тільки після того, коли всі узгоджені положення будуть відображені в законах, можна буде починати процедуру передачі майна професійно-технічних закладів. «Зараз починати процедуру передачі приміщень недоцільно. Це стане можливим тільки тоді, коли повноваження, відповідальність, майно будуть затверджені законом», - підкреслила Міністр освіти та науки.

За результатами аналізу Міністерства фінансів України місцевих бюджетів, місцеві органи влади спроможні утримувати заклади професійно-технічної освіти, окрім поодиноких винятків. Так, за січень-квітень поточного року до обласних бюджетів і бюджетів міст обласного значення, які повинні фінансувати ПТНЗ, надійшло 30,6 млрд гривень, що складає близько 42% від річних надходжень. Приріст цих надходжень проти аналогічного періоду минулого року склав 44, 1 %, або 9,4 млрд гривень.

Як повідомив начальник відділу фінансів освіти Міністерства фінансів України Андрій Бондаренко, деякі місцеві органи влади приймають рішення щодо розміщення коштів на депозитах у банках замість того, щоб спрямовувати їх на фінансування закладів. За результатами І півріччя після аналізу місцевих бюджетів Мінфін надасть пропозиції щодо додаткової підтримки фінансування ПТНЗ, враховуючи реальний фінансовий стан територій.




Додатково:

Міністри освіти і фінансів обговорили варіанти фінансування професійно-технічної освіти


Федерація роботодавців України: Підтримай українську профтехосвіту

Колегія МОН: До кінця поточного року мережа загальних середніх освітніх закладів скоротиться ще на 300 закладів

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів