Федерація роботодавців України: В Україні дефіцит робочих професій « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Федерація роботодавців України: В Україні дефіцит робочих професій
25-04-2016

Необхідно повернути престиж технічних спеціальностей.

Незабаром в Україні стартує вступна кампанія. Як і раніше, багато випускників шкіл до останнього часу не можуть визначитися, з якою професією пов'язати своє життя. Де гарантія, що ти будеш затребуваним після закінчення навчання. Як визначити, які фахівці будуть у тренді в найближчому майбутньому, як правильно обирати спеціальність затребувану на ринку праці?

Як не дивно, але у нас в країні досі таке важливе рішення за випускників приймають їхні батьки. Зараз в Україні засилля юристів та менеджерів. Такої кількості робочих місць за цими напрямками просто не існує.

Ринок праці завжди безпосередньо пов'язаний із розвитком пріоритетних галузей в економіці. Зараз в Україні переломний момент: ми відходимо від сировинної орієнтації. Це пов'язано з тим, що для нас закриваються ринки СНД, а Україна підписала угоду про вільну торгівлю з ЄС. І це вплине на запити ринку праці.

Так, у найближчі кілька років наша країна буде розвивати сектори економіки з високою доданою вартістю. Наприклад, переробка сировини. Тому будуть потрібні інженери з автоматизації, які зараз на ринку в крайньому дефіциті.

Ще один світовий тренд – розвиток аграрного сектору. Так що через п'ять років на ринку праці будуть актуальні будь-які пов'язані з цим професії – від звичайного агронома до фахівців у генній інженерії.

Не втратить актуальності також ІТ-напрямок. Потреба в таких працівниках буде тільки зростати.

Взагалі через несприятливу ситуацію у сфері профосвіти сьогодні на ринку спостерігається дефіцит робітничих професій. Зараз, навіть не дивлячись на порівняно непогані зарплати, люди вельми неохоче освоюють "ручні" професії. Потрібно підвищувати їхній престиж. Тим паче що у майбутньому вони перестануть бути чисто робочими, адже в них уже сьогодні почали проникати елементи ІТ. Наприклад, кухарів тепер навчають молекулярної кухні, а прибиральники повинні вміти керувати спеціальними миючими машинами. Такі суміжні професії можуть і будуть у тренді через п'ять років.

Тим, кому ближче точні науки краще обирати професії механіків та інженерів. Їхній престиж поступово підвищується у суспільстві. Крім того, вони дуже затребувані за кордоном. А з огляду на територіальне розташування України та її інтеграцію в європейське суспільство, в перспективі затребуваними будуть логісти та працівники туристичної сфери.

Якщо ж взяти до уваги швидкість розвитку світу, важливою конкурентною навичкою стане здатність швидко освоювати нові спеціальності і працювати з великим масивом інформації.

Тож необхідно не лінуватись і активно розвивати додаткові навички. Наприклад – вчити мови, менеджмент і все те, що дасть вам бути в пріоритеті. Доречно буде, крім англійської, звернути увагу на інші мови країн ЄС, німецьку, польську, а також на мови країн, що динамічно розвиваються - китайську, японську, корейську.

Отже, раджу при виборі професії орієнтуватися на перспективу і збирати про неї всю можливу інформацію: потрібно максимально детально вивчити, які можливості вам дасть спеціальність, промоніторити рівень зарплат, дізнатися про перспективи кар'єрного зростання, а також – про можливість роботи в Україні і ЄС.





Додатково:

Федерація роботодавців України: Підтримай українську профтехосвіту

ФРУ: Українські та німецькі організації роботодавців об’єднують зусилля

"Радіо Свобода": В Україні презентували портал для молоді із визначення майбутньої професії

«The Economic Times»: Китай відкрив першу в світі фабрику без людей

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів