Вступ-2016 « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Вступ-2016
28-11-2015

Міністерство освіти і науки України оприлюднило Умови прийому до вищих навчальних закладів у 2016 році, що пройшли реєстрацію в Міністерстві юстиції.



Попри те, що загальні принципи вступної кампанії не відрізнятимуться від цьогорічних, до деяких змін майбутнім абітурієнтам треба готуватися заздалегідь.

Так, конкурсний відбір-2016 відбуватиметься за новим Переліком галузей знань і спеціальностей, який було затверджено цього року. Також на завершальному етапі обговорення перебуває проект відповідності Переліку напрямів підготовки новим спеціальностям. Тому Правила прийому, які вищі навчальні заклади повинні оприлюднити на своїх веб-сайтах до 15 грудня 2015 р., мають відображати ці зміни. Звертаємо увагу, що вступники можуть не побачити деяких спеціальностей, оскільки частину напрямів підготовки було об'єднано. Наприклад, замість трьох напрямів підготовки "журналістика", "реклама і зв'язки з громадськістю" та "видавнича справа та редагування" — вступники побачать у додатках до Правил прийому лише одну спеціальність — "журналістика". Напрям підготовки "прикладна статистика" може трансформуватись у спеціальність "економіка", натомість на базі напряму "міжнародна економіка" може виникнути дві спеціальності: "економіка" та "міжнародні економічні відносини". Також із 1 вересня 2016 р. навчання студентів відбуватиметься за новими освітніми програмами та навчальними планами.

Як і в попередні роки, основним критерієм відбору до вищих навчальних закладів залишаються результати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Для участі в конкурсному відборі прийматимуться сертифікати ЗНО з трьох предметів.

Обов'язковим конкурсним предметом залишається українська мова та література. Інші два визначаються вишем, або обираються вступником з переліку, запропонованого вищим навчальним закладом. Звертаємо вагу — необхідно буде подавати сертифікати ЗНО, видані 2016 року. Тому якщо випускники минулих років планують вступати до ВНЗ наступного року, вони мають реєструватися для участі у стандартизованому тестуванні-2016.

Хоч у нових Умовах прийому не закцентовано, що вага кожного з предметів ЗНО має становити не менш як 20% конкурсного бала, ця норма залишається чинною відповідно до ЗУ "Про вищу освіту".

При вступі на деякі спеціальності, замість одного з предметів ЗНО зараховуватимуться результати творчих конкурсів та фізичних випробувань, які проходитимуть безпосередньо у ВНЗ. Їхня вага має становити не більше ніж 25% конкурсного бала, за винятком галузей знань "Культура і мистецтво" та "Архітектура та будівництво", де вона може дорівнювати 50% конкурсного бала.

Враховуватиметься при вступі також і атестат про повну загальну середню освіту. Його вага може становити від 0 до 10 відсотків конкурсного балу.

Перемога на всеукраїнських олімпіадах та у конкурсі-захисті наукових робіт МАН, а також успішне закінчення підготовчих курсів ВНЗ на природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностях може становити від 0 до 5 відсотків конкурсного балу.

На відміну від 2015-го, наступного року конкурсний бал матиме дещо змінену формулу обрахунку. Зокрема, вага балів за перемогу у всеукраїнській олімпіаді, конкурсі-захисті наукових робіт МАН та підготовчі курси стане складовою загального вагового коефіцієнту, що дорівнює одиниці. На практиці це означатиме, що максимальний конкурсний бал абітурієнта може бути 200, а не 210, як минулого року.

Вступати за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів у вишах матимуть право особи, звільнені з військової служби (в тому числі демобілізовані) після 30 листопада 2015 року та особи, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби).

За результатами співбесіди можуть бути зараховані до вищого навчального закладу особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, та звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 р. по 30 квітня 2014 р.; визнані інвалідами війни.

Цільовий прийом до вищих навчальних закладів скасовується. Затверджені на 2016 р. Умови прийому до ВНЗ не передбачають участі в конкурсному відборі абітурієнтів з цільовими направленнями чи формування відповідних рейтингових списків вступників.

Також міністерство пішло на доволі сміливий крок та затвердило норму, відповідно до якої вступники подаватимуть заяви для участі у конкурсному відборі тільки в електронній формі. Винятком є особи, які вступатимуть за результатами іспитів, співбесіди та поза конкурсом, оскільки ці категорії абітурієнтів мають підтвердити свій статус відповідними документами. Зважаючи на те, що в останні роки система дистанційної подачі документів працює справно, проблем з реєстрацією не мало б виникнути, але слід зважити на той факт, що не всі вступники мають електронну пошту та доступ до Інтернету, що є обов'язковими умовами для електронної подачі заяви. Крім того, дані про середню оцінку шкільного атестату не передаються автоматично до ЄДЕБО, а тому кожен вступник подаватиме їх самостійно. Це може призвести до помилкового внесення некоректних даних, які будуть виявлятися вже на етапі подання оригіналів документів, тобто коли вступники отримають рекомендації до зарахування.

Як і цього року, абітурієнти присвоюватимуть пріоритети заявам, які подаватимуть до вишів. Кількість заяв для участі в конкурсному відборі залишається незмінною — 15, проте тепер їх можна подати у більш ніж 5 навчальних закладів. Умови прийому передбачають, що кожен вступник має право подати до 15 заяв на 5 спеціальностей (спеціалізацій). Фактично, якщо абітурієнт визначився з однією спеціальністю, то може подавати заяви до 15 ВНЗ, однак їх потрібно буде прорейтингувати від 1 до 15, де 1 — показник найбільш пріоритетної заяви, 15 — найменш. Принцип пріоритетності застосовуватиметься під час вступу на молодшого бакалавра та бакалавра на денну форму навчання за кошти державного бюджету, а також спеціаліста і магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань.

Поряд із запровадженням Переліку галузей знань та спеціальностей, новий механізм розподілу бюджетних місць має стати ще однією новацією вступної кампанії-2016. Відповідно до Умов прийому на 2016 р., державне замовлення може розміщуватись у державних, комунальних чи приватних вищих навчальних закладах. Щодо останніх, то реального механізму надання державного замовлення приватним вишам наразі немає.

Подібно до практики минулих років, Кабінет міністрів України затверджуватиме загальні показники обсягів державного замовлення, а вищі навчальні заклади подаватимуть замовникам свої пропозиції щодо кількості місць для студентів, яких вони можуть навчати за бюджетні кошти. Однак до 1 червня 2016 р., Міністерство освіти і науки України має затвердити перелік профільних спеціальностей вищих навчальних закладів, на які останні зможуть здійснювати набір вступників за державним замовленням. Це означає, наприклад, що технічні виші можуть не отримати бюджетних місць на гуманітарні дисципліни, а аграрні — в галузі "право" чи "журналістика".

До 15 червня 2016 р. приймальні комісії повинні затвердити мінімальні та максимальні обсяги державного замовлення для молодших бакалаврів та бакалаврів за профільними спеціальностями (спеціалізаціями). Щоб навчальні заклади штучно не збільшували показників, встановлено верхню межу: вони не повинні перевищувати обсяг державного замовлення попереднього року більше, ніж на 25%. Якщо попереднього року державне замовлення становило не більше 8 осіб або не надавалося взагалі, то максимальний його обсяг у 2016 р. може бути встановлено в 10 осіб. Умова про мінімальні та максимальні показники державного замовлення вже зараз дає підстави стверджувати, що вступники не володітимуть інформацією про конкретні обсяги бюджетних місць у межах окремих спеціальностей.

Списки вступників, рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, формуватимуться з ЄДЕБО та оприлюднюватимуться на стендах приймальних комісій і веб-сайтах вишів. У нових Умовах прийому відсутня норма, яка б передбачала добір студентів на вакантні бюджетні місця, які залишатимуться через відмову окремих абітурієнтів навчатися за спеціальністю чи у виші, де їх було рекомендовано. Коригування списків передбачено лише при вступі на освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, ступінь магістра та освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста.

Фактично, конкурс оригіналів (сумнозвісна "четверта хвиля"), який, хоч у мінімізованому вигляді, проте існував у 2015 р. при вступі на бакалаврат, стане неможливим. І якщо в минулі роки частина абітурієнтів не подавали документи до вишу, де отримали рекомендацію, бо сподівалися "проскочити" на бюджет у більш рейтингові навчальні заклади на етапі добору, то з наступного року такий механізм не працюватиме. Тепер вони зможуть претендувати виключно на навчання коштом фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ЗУ "Про вищу освіту", до Умов прийому включено норму про виділення до 5% місць державного замовлення позаконкурсникам (у 2015 р. цей показник становив 20%). Однак в розділі Умов, що стосується надання рекомендацій для зарахування, особам, які мають підстави для вступу поза конкурсом, надається уже 10% місць від максимального обсягу державного замовлення на конкретні спеціальності у ВНЗ. Це може означати, що в одних навчальних закладах на окремо взятій спеціальності безоплатно вчитиметься до 10% позаконкурсників, тоді як в інших таких буде менше 5%, або не буде взагалі. У той же час, вступ поза конкурсом для здобуття ступеня магістра та доктора філософії не допускається.

Умови прийому передбачають можливість повторного безоплатного здобуття вищої освіти, за умови, що студент відшкодує кошти, витрачені на його підготовку. Порядок такого відшкодування було затверджено лише 26 серпня 2015 року (Постанова КМУ № 658), тому наскільки механізм стане реальним, стверджувати важко.

Більшість змін, закріплених в Умовах прийому на 2016 р., є частиною загального процесу імплементації ЗУ "Про вищу освіту", що триває вже другий рік. Наступного року вступ відбуватиметься за новим переліком галузей знань та спеціальностей, однак процес затвердження відповідності переліку напрямів підготовки новим спеціальностям ще триває. Сподіваємося, що до оприлюднення Правил прийому вищими навчальними закладами його буде офіційно затверджено, а вступники заздалегідь розумітимуть, який фах здобуватимуть. Що стосується реформування сектору державного замовлення, попри те, що в Умовах прийому відображено норми з нового закону, механізм їх реалізації наразі недостатньо врегульовано. Тому вступникам варто очікувати на додаткові роз'яснення щодо імплементації діючих Умов або ж на їх коригування.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів