З корупцією мають боротися університети, які нестимуть відповідальність за заклад - і не допустять ганебних явищ « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
З корупцією мають боротися університети, які нестимуть відповідальність за заклад - і не допустять ганебних явищ
26-09-2015

«Корупцію можуть подолати лише самі університети, які разом з автономією матимуть більше інструментів для свого розвитку, а отже нестимуть відповідальність за заклад - і не допустять ганебних явищ», - на цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт під час брифінгу на тему «Подолання корупції в освіті», що відбувся у Будинку Уряду 25 вересня 2015 року.

Сергій Квіт повідомив, що найближчим часом Міністерство освіти і науки наведе лад в усіх адміністративних процесах, пов’язаних з прибуттям в Україну іноземних студентів, з умовами їхнього проживання та навчання, а також підвищить вимоги до іноземних студентів. «З України мають повертатися фахівці, які дійсно могли б стати корисними для своїх країн. І наша точка зору співпадає з інтересами послів тих держав, з яких приїжджає до нас на навчання найбільша кількість студентів», - пояснив Міністр.

Сергій Квіт підкреслив, що кошт, які сплачують іноземні студенти за навчання в Україні дуже важливі для бюджету держави. «За попередніми розрахунками іноземні студенти приносять в нашу економіку приблизно стільки грошей, скільки передбачено бюджетом на освіту», - повідомив Міністр.

Водночас, за словами Сергія Квіта, останніми роками склалася практика, коли в Україну на навчання може приїздити будь-яка людина, яка платить гроші, але не вмотивована навчатися тут. Існує багато фірм, які за гроші набирають випадкових людей, що хочуть отримати диплом про українську освіту.

Сергій Квіт повідомив про випадки порушень умов навчання іноземців в Україні та фактах зловживань з цього питання у Черкаському державному технологічному університеті, що за невиконання умов контракту усунуто з посади ректора Тамару Качала. Як пояснив Сергій Квіт, перевірка Міністерства виявила низку порушень щодо прийому та навчання іноземних студентів.

У Черкаському державному технологічному університеті навчається приблизно 500 іноземних студентів, серед яких 300 - заочно. «Ми маємо факти, що в цьому університеті з іноземних студентів беруть як формальну, так і не формальну платню, а тіньовий оббіг коштів в університеті складає кількасот тисяч доларів. Сподіваюся, що це буде підставою для кримінального впровадження», - додав Сергій Квіт.

Міністр також звернувся до Служби безпеки України з проханням допомогти з розслідуванням фактів порушень в ЧДТУ, де було створено дві посади спеціалістів, які замість студентів-заочників іноземців писали контрольні та лабораторні роботи, щоб створювати видимість їхньої участі в навчальному процесі.

Сергій Квіт пояснив, що для захисту державних інтересів та інтересів іноземних студентів, забезпечення якості навчання й безпеки їх проживання - Український державний центр міжнародної освіти, на прохання Міністра, очолить офіцер СБУ, який буде нести відповідальність за все, що відбувається з іноземними студентами в Україні. «Доки ми не наведемо адміністративний лад, ми не можемо підвищувати вимоги до іноземних студентів» , - підкреслив Сергій Квіт. Міністерство освіти і науки також буде співпрацювати з Державною прикордонною службою у цьому напрямку.

Сергій Квіт впевнений, що розслідувати порушення тільки на місцевому рівні, неможливо. Наприклад, чотири судових справи по Черкаському державному технологічному університету призначалися весь час тільки одному із сімнадцяти суддів м. Черкаси.

Міністр повідомив про усунення з посади ректора Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Шестаполюка О.В. за невиконання умов контракту. У нього були виявлені несправжні документи на присвоєння вченого звання доцента. Незважаючи на фальсифікацію, суд поновив Шестаполюку звання. «Ми будемо запроваджувати нову тактику боротьби з такими випадками. Повідомляю прізвища суддів, які поновили вчене звання, що ніколи не було присуджене: Вінницький адміністративний суд - Забродська, Мунтян, Сало; Вінницький апеляційний адміністративний суд – Смілянець, Біла, Мотихнюк», - зазначив Міністр.

Під час брифінгу Міністр освіти і науки Сергій Квіт відповів на усі запитання журналістів, а вони стосувалися Українського центру оцінювання якості освіти, ЗНО-2016, Національного авіаційного університету, забезпечення шкіл безкоштовними підручниками та інші.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів