Школа по-новому: 12 років і уроки англійською « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Школа по-новому: 12 років і уроки англійською
24-07-2015

Реформа шкіл і вузів у розпалі: проект закону «Про освіту» оприлюднили на сайті МОН.



За словами міністра Сергія Квіта, проект внесуть до ВР у вересні, а вступить він в силу з 1 січня 2016 року.

«Сегодня» зібрала основні зміни, які почнуть діяти через рік.

«Там багато принципових речей. Наприклад, з'явиться поняття „освіта протягом життя“: людина буде вчитися не тільки в школі та університеті, тому що вимоги змінюються», – говорить міністр.

За словами заступника міністра Олега Дерев'янка, йдеться про неформальну освіту за символічні гроші: «Наприклад, при багатопрофільних центрах профосвіти (колишні ПТУ. – Авт.) будуть створюватися курси, де доросла людина зможе отримати новий навик: це може бути все – від садівництва до курсів психології».

ІНГЛІШ І 12 РОКІВ

Діти, які підуть в школу у вересні 2016 року, просидять за партами не 11 років, а вже 12 років. Середня освіта буде складатися з 5 років початкової школи, 4 років базової, і 3 років – профільної освіти.

Початкову та базову освіту діти отримуватимуть в школах за місцем проживання, а ось заклад для профільної (вона буде ділитися на загальноосвітню і професійну), батьки й школярі зможуть вибрати незалежно від прописки.

Загальноосвітня теж матиме спрямованість (наприклад, математика або філологія. – Авт.), і надаватися в тих школах, які отримають спецліцензію.

Вчителі до 12-річки поки ставляться насторожено. «Якщо дитина йде в перший клас в 7 років і випускається в 19, це вже запізно. У такому випадку потрібно піднімати статус профосвіти – щоб у ті ж 19 років у людини вже був рівень спеціаліста. Але, якщо профіль можна буде вибрати і не йдучи в технікум, то база буде закладена і після школи», – вважає педагог ліцею в Києві Катерина Лебедко.

Експерти ж вважають, що реформа необхідна. «У Європі немає країн, де до вузу можна вступати після 11 років навчання, а й проводити зараз цю реформу складно у зв'язку з економічним становищем, – вважає екс-міністр освіти Василь Кремень. – Проект поки потрібно допрацьовувати: наприклад, профільні класи можна винести за межі шкіл в ліцеї. Сам перехід на 12-річку можна здійснити швидше: якщо з 2016 року діти підуть в 1 клас за новою системою, то шестикласників можна починати вчити вже за базовою середньою освітою».

Також, за проектом, у школярів можуть з'явитися предмети, що викладаються іноземною мовою.

«Установа може прийняти рішення про викладання одного або декількох предметів англійською або іншими мовами, але при цьому забезпечивши учням знання дисципліни державною мовою», – сказано в документі.

Вчителі ж, як і сьогодні, будуть проходити атестацію, щоб підтвердити або підвищити свою кваліфікацію, але з 2021 року правило стане обов'язковим (раз на 5 років). А самі кваліфікації зміняться: педагог-стажер, педагог другої, першої і вищої категорії (зараз вони – фахівці. – Авт.).

ПЛАГІАТ

Окремою статтею в проекті винесена боротьба з плагіатом: учнів і вчителів зобов'яжуть поважати авторські права. За списування і його заохочення педагоги отримають догану, а учні будуть зобов'язані переробити завдання або перездати весь курс. За особливо грубі і часті порушення учням загрожує навіть виключення.

Експерти норми по боротьбі з плагіатом поки вважають недопрацьованими.

«Потрібно чітко прописати законодавство, і забезпечити всі вузи відповідним програмним забезпеченням (програмами, які перевіряють тексти на списані шматки. – Авт.), а це не безкоштовно», – говорить координатор руху «Студзахист» Андрій Черних.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів