Вперше в історії Рада ООН з прав людини звернула увагу на розповсюдження приватизації та комерціалізації освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Вперше в історії Рада ООН з прав людини звернула увагу на розповсюдження приватизації та комерціалізації освіти
21-07-2015

Рада ООН з прав людини закликає держави проводити моніторинг і регулювати діяльність приватних освітніх закладів

Вісім міжнародних неурядових організацій, серед яких й Інтернаціонал освіти, підтримують прийняття 1 липня 2015 року на 29-й сесії Ради ООН з прав людини історичної резолюції щодо права на освіту, в якій Рада закликала усі держави регулювати і проводити моніторинг діяльності приватних освітніх закладів, а також визнала загрози комерціалізації освіти.

Рада ООН з прав людини – провідний міжнародний міжурядовий політичний орган, що займається правами людини. Резолюція, у якій визнається потенційний «широкомасштабний вплив комерціалізації освіти на реалізацію права на освіту», була прийнята консенсусом 47 членів Ради. Вперше в історії Рада ООН з прав людини звернула увагу на розповсюдження приватизації та комерціалізації освіти.

Це явище, і, зокрема, поява великомасштабних комерційних «недорогих» мереж приватних шкіл в країнах, що розвиваються, за останній час привернуло до себе підвищену увагу, як з боку організацій громадянського суспільства, так і з боку експертних органів ООН.

Представник «Глобальної кампанії за освіту» Камілла Кросо підтримала резолюцію: «Швидке, неконтрольоване зростання приватних закладів у сфері освіти вже спричиняє, і створює умови для порушення права людей на освіту, загрожуючи нівелювати досягнення останніх 50 років в питаннях доступу до освіти. Прийняття цієї резолюції демонструє, що держави усвідомили, що вони повинні діяти зараз, для того, щоб регулювати діяльність таких закладів - поки не стало надто пізно».

Сільвен Обрі із «Глобальної ініціативи за економічні, соціальні і культурні права» додає: «Наше дослідження переконливо показує, що приватизація в сфері освіти призводить до соціально-економічної сегрегації і дискримінації щодо дітей з найбідніших сімей, чим порушує зобов'язання держав. У резолюції, прийнятій сьогодні, принципово підкреслюється зобов'язання забезпечити можливості для отримання освіти для всіх без дискримінації».

Рада ООН з прав людини наполегливо закликає держави «створити нормативно-правову базу», яка встановить, зокрема, мінімальні норми і стандарти, та проводити «моніторинг приватних освітніх закладів». Дельфіна Дорсі із проекту «Право на освіту» коментує: «Це дуже бажане нагадування державам про їхні зобов'язання відповідно до міжнародного права регулювати приватні освітні заклади в той час, коли зростаюча кількість провайдерів освітніх послуг, зокрема багатонаціональні освітні компанії, користаються зі слабкого регулювання в деяких країнах, щоб отримати прибуток за рахунок батьків і прав дітей».

У резолюції держави закликається забезпечити «відповідність освіти правозахисним стандартам і принципам». Анджело Гавриєлатос із Інтернаціоналу освіти пояснює: «Факти очевидні. Зростаюча комерціалізація та приватизація освіти підриває право на якісну освіту. Не можна дозволити, щоб уряди забували про свої зобов'язання забезпечити якісну державну освіту для кожної дитини. Як визнано в договорах з прав людини, освіта є фундаментальною основою гідного життя і повинна бути належним чином захищена».

Що надзвичайно важливо, у резолюції підтверджується, що «освіта є суспільним благом». Рада ООН з прав людини у резолюції наполягає на «важливому значенні державних інвестицій в освіту, в максимальних межах наявних ресурсів». Кеті Малуф Бус із «Оксфам Інтернешнл» заявляє: «Чимало урядів нехтують своїм обов'язком належним чином фінансувати освіту, що призводить до послаблення державних шкіл і неминучого зростання приватизації. Серйозні і значні інвестиції для забезпечення високоякісної державної освіти є ліками від приватизації».

Нарешті, резолюція закликає держави «підтримати дослідження та інформаційно-просвітницькі заходи, спрямовані на поліпшення розуміння широкомасштабного впливу комерціалізації освіти на реалізацію права на освіту». Ян Макферсон із ініціативи «Дослідження приватизації в освіті» заявив: «Разом з партнерами ми декілька останніх років займаємося дослідженням соціальних наслідків поширення приватних закладів у сфері освіти, і ми готові співпрацювати з державами для реалізації цієї Резолюції, активізації і зміцнення наукових досліджень і діалогу з цього питання».

«Зараз настав час для всіх зацікавлених сторін вжити рішучих заходів для реалізації цієї резолюції» - підсумовує Тоні Бейкер, з освітнього фонду «Результати». «Особливо це стосується держав, а також міжнародних установ і донорів, таких як Світовий банк, які в останні роки інвестували в комерційні платні приватні школи. Ці інвестиції повинні відповідати глобальним і національним зусиллям із забезпечення безкоштовної загальної освіти для всіх, щоб використати силу освіти для розірвання порочного кола бідності».





Додатково:

Федерація роботодавців України: У 5-10 річній перспективі Україна буде жити з дефіцитом працівників

Ігор Лікарчук: Результати ЗНО-2015 свідчать про низький рівень знань випускників

Заступник голови КМДА: "Київська міська влада спільно з МОН прагне виробити базовий фінансовий освітній стандарт для однієї дитини"

«ЗІК»: Як заробити мільйон на українській освіті, — розслідування

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів