Міністерство освіти і науки України почало реагувати на виклики в сфері освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Міністерство освіти і науки України почало реагувати на виклики в сфері освіти
1-04-2015

Міносвіти не залишить жодної дитини з тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу, яка хоче здобувати українську освіту, - Павло Полянський



Про це заступник Міністра освіти і науки Павло Полянський заявив під час брифінгу щодо врегулювання проблем громадян України зі статусом внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок російської агресії та окупації Криму й частини Донбасу вимушено покинули свої домівки, виїхавши до інших регіонів країни.

За словами Павла Полянського, ще з минулого року – від початку військового вторгнення Росії та анексії Криму – Міністерство освіти і науки України почало реагувати на виклики в сфері освіти і розробило механізми, аби українські дошкільнята, учні та студенти з Кримського півострова могли безперешкодно продовжити здобувати українську освіту.

Сьогодні дія цих механізмів поширюється також на дітей з окупованих територій Донецької та Луганської областей. Зокрема, Міністерство освіти і науки максимально спростило процедуру переведення дитини з окупованої території до дитячого садка, школи, професійно-технічного навчального закладу, які знаходяться на підконтрольній території країни (лист МОН №1/9-535 від 14.10.2014). Для цього батькам потрібно надіслати у вибраний освітній заклад лише заяву з проханням прийняти дитину на навчання. Станом на сьогодні за межами окупованих територій навчається вже близько 46 700 учнів і дошкільнят з Донецької області та 26 500 тисяч учнів і дошкільнят з Луганської області.

Як наголосив Павло Полянський, Міністерство освіти і науки України не визнає початку навчального року на тимчасово окупованих територіях, а також будь-яких паперових виробів, які видають окупаційні структури та бойовики під виглядом документів про освіту. Заступник Міністра зазначив, що в цьому контексті вкрай важливим є питання цьогорічних випускників шкіл, які мають вступати до вищих та професійних навчальних закладів. Для цього їм необхідно спочатку отримати документи про повну загальну середню освіту державного зразка: «Ми пішли на безпрецедентне спрощення і дебюрократизацію процедури отримання учнями шкільних свідоцтв у 9 класі та атестатів в 11-му класі. Діти можуть закріпитися за будь-якою школою, надіславши лише заяву, та пройти в ній державну підсумкову атестацію в екстернатній формі», - додав заступник Міністра. Сьогодні кількість випускників, які перебувають на окупованій території Донбасу і мають намір вступати до українських університетів, є близько 3 тисяч у Донецькій області та близько 2 тисяч у Луганській. Саме для них, а також усіх 11-класників Криму, продовжено термін реєстрації на зовнішнє незалежне тестування до 20 квітня включно.

Окрім того, МОН підготувало і розмістило у відкритому доступі список із 1873 опорних школи, щоб спростити для учнів та їхніх батьків вибір школи для екстернатного проходження ДПА. Також підготовлено перелік зі 191 інтернатного навчального закладу, де діти за потреби зможуть перебувати на період підготовки та проходження ЗНО. Наразі триває пошук коштів, аби забезпечити в цих закладах умови проживання і харчування для дітей.

Насамкінець, Павло Полянський поінформував, що Міністерству освіти відомо про труднощі перетину учнями блокпостів, які виїжджають з окупованої території. Оскільки для екстернатного проходження ДПА учні обов’язково мають бути присутні в обраній школі на контрольованій української владою територій, МОН звернулося до МВС, СБУ та Міноборони забезпечити для учнів та їхніх батьків безперешкодний перетин українських блокпостів, аби вони могли скласти ДПА, отримати атестат державного зразка та скористатися своїм конституційним правом на вступ в українські університети.

31 березня у брифінгу, присвяченому темі надання соціального захисту та створення умов для проживання внутрішньо переміщених осіб, також взяли участь від Міністерства охорони здоров’я – заступник Міністра Альона Терещенко, Міністерства регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства – в. о. директора департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Ігор Денисюк, Міністерства соціальної політики - заступник Міністра Віталій Мущинін, Міністерства юстиції – начальник управління реєстрації Сергій Бенедесюк.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів