Доповідь EUA - "DEFINE THEMATIC REPORT: FUNDING FOR EXCELLENCE" « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Доповідь EUA - "DEFINE THEMATIC REPORT: FUNDING FOR EXCELLENCE"
18-12-2014

У новій доповіді Європейської асоціації університетів (European University Association - EUA) проаналізовані схеми фінансування удосконалення якості та їхній вплив на університети

ЄАУ оприлюднила звіт, у якому досліджуються схеми державного фінансування удосконалення якості освіти, які сприятимуть розповсюдженню передового досвіду в університетському середовищі та справлятимуть вплив на європейські університети.

Оприлюднений під назвою «Фінансування удосконалення якості», цей звіт є першим у серії із трьох тематичних звітів, у яких буде представлена низка результатів проекту DEFINE, що здійснюється за підтримки ЄАУ , у ході якого будуть проаналізований вплив заходів по підвищенню ефективності фінансування на університети (наступні 2 звіти будуть зосереджуватися на злиттях/заходах по об’єднанню та на фінансуванні на підставі досягнутих показників діяльності).

Новий звіт розглядає схеми фінансування удосконалення якості, що були запроваджені у різних країнах Європи, при цьому більш детально розглянуто 10 схем. Він також містить низку рекомендацій проекту для політиків та вищих учбових закладів, що підготовлені на основі збору даних, тематичних досліджень, відвідувань вишів, проведених фокус груп, що були проведені у ході проекту DEFINE.

Доповідь EUA - \


Звіт розпочинається із огляду характеристики, обґрунтування та мети розвитку багатьох схем, що були запроваджені у Європі. У той час, як мета схем удосконалення якості може, до прикладу, містити зміцнення міжнародної помітності та конкурентоздатності, підвищення ефективності досліджень та/або якості викладання у звіті зазначається, що часто за такими схемами стоїть прагнення підвищення ефективності фінансування.

У звіті роз’яснюється важливість того, щоб схеми по удосконаленню якості не розглядалися окремо від загальної системи фінансування галузі освіти, а також те, що повинно надаватися додаткове фінансування університетів та не відмінятися основне фінансування університетів.

Схеми удосконалення якості вимагають значних адміністративних ресурсів як на рівні державних органів та /або фінансових рад, так і на рівні вищих навчальних закладів, які беруть участь у цій діяльності. У звіті наголошується на важливості наявності у таких схемах чітких цілей та критеріїв відбору, прозорості усіх процесів, адміністративні процедури при цьому повинні залишатися максимально простими.

Коментуючи вплив таких схем на університети у звіті зазначається, що широкомасштабні ініціативи ( такі, як у Німеччині, Франції та Іспанії) можуть виступати у якості рушія для «інституційного профілювання», поруч із цим, є дані про існуючий вплив на інституціональне управління та організаційну реструктуризацію.

Вищі навчальні заклади, що використовують такі схеми, можуть скористатися перевагами покращення помітності та найму персоналу високої якості. Звіт також демонструє необхідність збереження адекватного балансу між науковою та учбовою діяльністю та різноманітними академічними дисциплінами.

У звіті зазначається, що керівництво університету відіграє ключову роль: з огляду на оцінку можливостей для навчального закладу, з точки зору застосування таких схем, у оцінці пов’язаних із цим витрат та вигод, у тому, що стосується передбачення можливих наслідків для внутрішньої структури університету та у запровадженні стратегічних заходів у відповідь на ці виклики.

Беручи до уваги, що часові рамки схем удосконалення якості часто обмежені, у звіті також наголошується на тому, що донори повинні визначити «стратегії виходу» для забезпечення стійкості результатів, досягнутих у системі, коли дія схеми добігає кінця, до прикладу, шляхом інтеграції схемного фінансування у регулярні механізми фінансування. На інституційному рівні звіт рекомендує керівництву університетів розглянути та започаткувати такі стратегії виходу, що дозволять підтримувати досягнутий рівень діяльності після того, як схема фінансування удосконалення якості завершиться.

Повну версію доповіді представлено на: eua.be

DEFINE це проект тривалістю 2,5 роки (осінь 2012-весна 2015) започаткований Європейською асоціацією університетов у співробітництві із CIPES, Центром із досліджень політики у сфері вищої освіти (Португалія), а також університетами Оксфорд (Великобританія), Аалто (Фінляндия), Эрланген -Нбренберг (Німеччина) та Копенгагенською школою бізнесу (Данія). Проект фінансується спільно із Європейською комісією у рамках Програми безперервного навчання.


За інформацією: eua.be
Переклад:
Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net



Додатково:

EUA: «Дизайн стратегии эффективного финансирования высшего образования в Европе»

Новий звіт Європейської асоціації університетів по рейтингах: «Рейтинги у інституційних стратегіях та процесах: вплив чи ілюзія?»

15 рекомендаций от ЕК по обновлению университетского образования

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів