ДІНЗ України: Основним порушенням при проведенні прийому до ВНЗ є недостатнє забезпечення відкритості та прозорості « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
ДІНЗ України: Основним порушенням при проведенні прийому до ВНЗ є недостатнє забезпечення відкритості та прозорості
8-10-2014

25 вересня 2014 року під головуванням Юрія Дудника Голови Державної інспекції навчальних закладів України відбулося чергове засідання колегії ДІНЗ України.

На засіданні розглянуто низку важливих питань, одне з яких, про результати моніторингу вступної кампанії 2014 року.

Під час своєї доповіді начальник управління контролю за діяльністю вищих навчальних закладів Вячеслав Шиманський поінформував, що у ході перевірок та шляхом аналізу змісту звернень на телефонну «гарячу лінію» ДІНЗ виявлено недоліки та порушення у процедурі організації та проведення вступної кампанії, які відмічаються ДІНЗ України фактично щороку. Це зазначається в матеріалах та рішеннях колегій ДІНЗ та МОН України, а також на регіональних нарадах з питань прийому до ВНЗ, що проводяться щорічно МОН.
Зокрема, недостатнє забезпечення відкритості та прозорості при проведенні прийому до ВНЗ, несвоєчасність створення та невідповідність вимогам складу структурних підрозділів приймальної комісії ВНЗ, недосконалість підготовки екзаменаційних матеріалів та процедури проведення вступних випробувань тощо.

У ході обговорення питань члени колегії звернули увагу на необхідність доопрацювання умов прийому до ВНЗ на 2015 рік, зокрема щодо термінів прийому документів, удосконалення роботи ЄДЕБО. Їх пропозиції враховані при підготовці рішення колегії ДІНЗ України.

Юрій Вергун, заступник начальника управління контролю - начальник відділу інспектування та моніторингу професійно-технічних та позашкільних навчальних закладів повідомив про проект нової редакції Порядку здійснення державного контролю місцевими органами управління освітою за діяльністю навчальних закладів та запропонував розмістити його на офіційному веб-сайті ДІНЗ України для громадського обговорення.

За результатами розгляду питань порядку денного цього засідання колегією ДІНЗ України було ухвалено відповідні протокольні рішення.


Інформація: Дещо з інтерв’ю Голови ДІНЗ України Юрія Дудника в газеті «Освіта України», № 36 від 29 вересня 2014 року

– Які найпоширеніші порушення були зафіксовані під час цих восьми перевірок?

– Ми обговорили їх результати 25 вересня під час засідання колегії ДІНЗ України. Були питання стосовно складу приймальних комісій, терміну перебування у ньому тих чи інших відповідальних працівників.

У більшості перевірених вищих навчальних закладів роботу приймальних комісій організовано відповідно до вимог нормативних документів, що регламентують порядок проведення вступної кампанії у 2014 році.

В усіх перевірених вишах недостатнє забезпечення відкритості та прозорості при проведенні прийому на навчання: в деяких не оприлюднені Правила прийому та програми творчих конкурсів, на інформаційному стенді розміщено копію ліцензії, що не має чинності, відсутні копії сертифікатів про акредитацію. В кількох навчальних закладах не оформлені належним чином особові справи вступників, у журналах реєстрації заяв абітурієнтів мають місце сторонні позначки олівцем незрозумілого змісту й виправлення.

Певні ВНЗ несвоєчасно вносили інформацію про заяви вступників до ЄДЕБО. У переважній більшості перевірених вишів виявлено порушення у строках, структурі та процедурі створення приймальних комісій і їхніх структурних підрозділів, а також в їх персональному складі. Виявлені також порушення у веденні екзаменаційної документації, зокрема відсутні (або затверджені з порушенням вимог) програми вступних фахових випробувань з низки предметів. У всіх перевірених ВНЗ недосконалими є критерії оцінювання вступних випробувань. Подібні порушення процедури організації та проведення вступної кампанії фіксуються ДІНЗ України фактично щороку. Це свідчить про недостатню увагу керівників вищих навчальних закладів до інформації, яка зазначається в матеріалах і рішеннях колегій ДІНЗ, МОН України, а також на регіональних нарадах з питань прийому до ВНЗ, які проводяться щорічно МОН України.

Рішенням колегії ДІНЗ України запропоновано МОН України використати цю інформацію при обговоренні питань вступної кампанії на регіональних нарадах, при підготовці нових інструктивних документів.








Додатково:

Міністр освіти: «Відповідальність за якість освіти ми покладемо на університети»

У ДІНЗ України розглянуто результати апробації Орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності ВНЗ

Рейтинг прозорості національних ВНЗ: зведена таблиця з балами

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів