Проведено зовнішній аудит банка тестових завдань УЦОЯО « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Проведено зовнішній аудит банка тестових завдань УЦОЯО
26-08-2014

З ініціативи Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) та за підтримки Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) протягом травня – липня 2014 року проведено зовнішній аудит банка тестових завдань УЦОЯО. Мета аудиту – оцінка поточного стану банка та підготовка обґрунтованих рекомендацій щодо поліпшення його роботи.

До цієї роботи було залучено фахівців, які мають досвід роботи в галузі освітніх вимірювань та не є працівниками Українського центру оцінювання якості освіти.

За наслідками аудиту було підготовлено звіт «Аудит банка тестових завдань», який містить ґрунтовний аналіз поточного стану та ряд слушних зауважень щодо вдосконалення роботи БТЗ та його програмного забезпечення (АІС «БТЗ»).

Загальні висновки стосовно функціонування та перспектив удосконалення БТЗ та АІС «БТЗ» є такими:

1. Результати аудиту свідчать, що протягом останніх років в УЦОЯО було створено велику базу тестових завдань і автоматизовану інформаційну систему, здатну підтримувати роботу працівників УЦОЯО з цією базою.

2. Фахівцями УЦОЯО розроблено технологічний цикл розроблення тестових завдань і тестів ЗНО, який містить усі необхідні процедури, що забезпечують наповнення БТЗ і компонування тестів та в цілому відповідає загальноприйнятим вимогам до розроблення аналогічних тестів.

3. Розроблена технологія апробована в процесі підготовки тестів для проведення ЗНО протягом декількох років і підтвердила можливість забезпечення на її основі всіх функцій, пов’язаних з розробленням якісних ТЗ і тестів ЗНО.

4. Недоліком існуючих процедур є значна частка ручної роботи. Це може призводити до додаткових помилок при введенні даних до АІС і знижує продуктивність праці учасників процесу.

5. Практичне використання БТЗ ускладнене через недосконале програмне забезпечення, яке використовується в УЦОЯО, відсутність он-лайн можливостей для роботи із розробниками тестових завдань/експертами/методистами, а також через те, що це програмне забезпечення декілька разів удосконалювалося в процесі використання без здійснення суттєвих системних змін.

6. Перспективи подальшого вдосконалення БТЗ вимагають розроблення нової версії АІС БТЗ, але до її впровадження доцільно використовувати існуючу АІС.

7. Існуюча система апробації тестових завдань має певні проблеми, зокрема, це питання мотивування учнів та адміністрування тестування в навчальних закладах, тому потрібно розробити механізм комп’ютерної апробації тестових завдань та здійснити його пілотні випробування.


Громадські експерти сформулювали ряд пропозицій щодо поліпшення роботи БТЗ УЦОЯО.

Український центр оцінювання якості освіти щиро дякує громадським експертам, Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) за проведений аудит БТЗ. Наші фахівці уже почали працювати над імплементацією пропозицій громадських експертів.

Завантажити:
Пропозиції щодо поліпшення роботи БТЗ УЦОЯО
btz_propos.doc (116.5 Кбайт)

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів