Навчання на престижному факультеті коштує від десяти тисяч гривень « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Навчання на престижному факультеті коштує від десяти тисяч гривень
27-06-2014

Вартість навчання в українських ВНЗ цьогоріч не зросла.



Експерти пов’язують це з гонкою вишів за абітурієнтом і зі соціально-економічною ситуацією, що склалася в країні.

От-от розпочнеться вступна кампанія — і тисячі українських абітурієнтів надіятимуться потрапити на бюджетну форму до омріяного вузу. Втім, бюджетних місць традиційно небагато, а отже, більшості доведеться платити за навчання. «Відомості» намагалися дослідити, скільки коштує вища освіта сьогодні.

Почнімо з волинських вишів. Так, у Луцькому національному технічному університеті найдешевшим можна назвати факультет екології та приладо-енергетичних систем. Наприклад, спеціальність «Приладобудування» контрактники можуть освоювати за шість тисяч гривень на рік. Найвища ціна на факультеті — 7000 гривень. Майже такі ж розцінки і на технологічному факультеті. Скажімо, «Машинобудування» обійдеться у 6500 гривень у рік.

Для порівняння, в Національному університеті «Львівська політехніка» те ж «Машинобудування» коштує на дві тисячі гривень дешевше. При цьому навчання на спеціальності «Прикладна фізика» тут узагалі вартує лише 3550 гривень, а на «Прикладній математиці» — 4080.

Навчання на престижному факультеті коштує від десяти тисяч гривень


Програмістів і комп’ютерних геніїв навчають на «Комп’ютерній інженерії» та «Програмній інженерії» за 7100 та 8780 гривень відповідно. У рідному ЛНТУ фах «Комп’ютерна інженерія» обійдеться вже у 8600 гривень. Ці ж напрями у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» уже значно дорожчі — 15 400 гривень.

Зате в Луцькому політесі порівняно невисока вартість популярних економічно-фінансових спеціальностей. Рік навчання на «Менеджменті», «Обліку й аудиті», «Фінансах і кредиті», «Міжнародній економіці» коштуватиме 7300 гривень. Тоді ж як у СНУ імені Лесі Українки бакалавром із міжнародних економічних відносин можна стати за 10 760 гривень щорічно. Інші економічні спеціальності дорожчі, як у ЛНТУ, на 2200 гривень.

Загалом цінову політику Східноєвропейського національного університету низькою не назвеш. Щоб отримати освіту за спеціальностями «Історія», «Географія», «Українська мова та література», потрібно готувати по 8408 гривень щороку. До слова, у ЛНУ імені Івана Франка ці ж спеціальності коштують по 6946 гривень. Крім того, на тисячу гривень дешевший тут і напрям «Туризм».

Найдорожча спеціальність найбільшого волинського вишу — «Правознавство» — 13 734 гривні. У Національному університеті «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» правознавців готують за 19 400 гривень.

А от від столичних цін очі лізуть на лоб. Так, «Правознавство» у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка вартує аж 30 тисяч гривень за рік. Тож, аби лише стати бакалавром, доведеться викласти цілих 120 тисяч гривень. Стільки ж потрібно, щоб стати експертом із міжнародних відносин. Найдешевше в цьому вузі вчитися на гуманітарних і природничих спеціальностях. Що «Хімія», що «Українська мова та література» обійдуться у 15 тисяч гривень. А от на іноземній філології — на цілих десять тисяч дорожче. Різноманітні економічні напрямки потягнуть теж немало — 18–19 тисяч гривень.

Як з’ясувалося, дешевше гризти граніт науки навіть у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана, хоча цей виш утримує першість за підготовкою фахівців бізнес-економічних спеціальностей. Скажімо, «Міжнародна економіка», «Менеджмент», «Економіка підприємства» вартують тут 15 218 гривень, «Облік і аудит» та «Фінанси і кредит» — по 14 420 гривень.

Варто відмітити, що вартість навчання в українських ВНЗ цьогоріч не зросла. Експерти пов’язують це з гонкою вишів за абітурієнтом і зі соціально-економічною ситуацією, що склалася в країні. Та, зважаючи на ту ж економічну кризу, навіть ті ціни що є, багатьом не по кишені.




Додатково:

Вибір університета визначає його репутація

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів