Абітурієнти намагаються відмінити подані заяви « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Абітурієнти намагаються відмінити подані заяви
25-07-2013

Попри те, що потік абітурієнтів до вищих навчальних закладів сповільнився, а приймальні комісії реєструють значно менше заяв та документів для участі у конкурсному відборі, вступна кампанія набирає нових обертів.



Оскільки Умовами прийому (п.6.10) передбачено, що один абітурієнт має право подати п’ятнадцять заяв (у п’ять ВНЗ на три напрямки підготовки) для участі у конкурсному відборі, рейтингові списки в окремих навчальних закладах вже налічують більше тисячі вступників, як на популярних, так і не дуже затребуваних напрямках підготовки. Самостійно оцінюючи свої шанси на зарахування на навчання за бюджетний кошт, багато абітурієнтів роблять невтішні висновки і приймають рішення забрати документи в одному навчальному закладі та подати їх в інший, куди за їхніми прогнозами, можуть бути зараховані на бюджетні місця.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на помилковості та необдуманості таких вчинків. По-перше, насправді подають оригінали документів у виш лише близько 30% абітурієнтів, які були рекомендовані до зарахування у першій «хвилі», решта – 70% доукомплектовується в другій-третій «хвилях» за рахунок тих осіб, які не були рекомендовані раніше. А тому цілком ймовірно, що у 5 чи 8 серпня можуть бути рекомендовані до зарахування абітурієнти із значно меншими конкурсними балами. Крім того, досвід попередніх років показує, що у випадку наявності вільних місць держзамовлення станом на 10 серпня, приймальні комісії зараховують (за рейтингом) вступників, які подали оригінали документів, але не були рекомендовані до зарахування раніше.

По-друге, якщо абітурієнт хоче забрати раніше подані документи з одного навчального закладу, щоб подати їх до іншого (бо використав усі спроби вступити до 5 ВНЗ), він не зможе цього зробити, як і повернути заяву для участі у конкурсному відборі назад. Адже коректно подана вступником особисто чи дистанційно заява реєструється у Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Факт подання заяви у паперовому вигляді реєструється працівником приймальної комісії безпосередньо під час прийняття заяви (п.6.10 Умов прийому), а електронної – коли відповідальний за роботу з ЄДЕБПО працівник приймальної комісії, встановлює заяві статус «заяву зареєстровано у ВНЗ», або «заява потребує уточнення» (Порядок подання та розгляду заяв в електронній формі на участь конкурсному відборі до ВНЗ, затверджений Наказом МОН 05.11.2012 №1244). Після встановлення таких статусів, абітурієнт вже не може скасувати електронну заяву.

Тому, навіть попри те, що абітурієнт забере документи в приймальній комісії – факт подачі заяви у Базі все одно залишається. Тому звичною є ситуація, коли абітурієнти, забравши документи в одному виші, на жаль, не можуть їх подати до іншого, адже він вважається шостим, що не передбачено ні Умовами, ні правилами прийому, а реєстрація такої заяви в ЄДЕБПО не можлива.

Зважаючи на це, передусім радимо не забирати вже поданих документів з приймальних комісій конкретних ВНЗ. Адже, спрогнозувати можливість вступу на місця державного замовлення вкрай важко. Для тих абітурієнтів, які ще не скористалися своєю можливістю та не подали заяви для участі у конкурсному відборі до 5 ВНЗ пропонуємо приймати виважені рішення, які не стануть на перешкоді здобуття бажаного фаху.





: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів