Центр дослідження суспільства: Аналіз розподілу державного замовлення « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Центр дослідження суспільства: Аналіз розподілу державного замовлення
11-07-2013

Центр дослідження суспільства: Аналіз розподілу державного замовлення.
Звіт (Коротко)


Розподіл місць між університетами було підраховано на основі даних системи “Конкурс”. На жаль, аналіз показав, що більшість ВНЗ, котрі не підпорядковані Міністерству освіти і науки, вносять неточні дані. Тому для порівняння розподілу місць було взято тільки виші, підпорядковані МОН, які внесли дані, які викликають довіру. Варто відзначити, що і серед підпорядкованих МОН вишів є такі, котрі традиційно не дають повноцінних даних до системи “Конкурс”.

Найтиповішими порушниками тут є Харківська та Одеська юридичні академії. На сторінках цих вишів у сустемі “Конкурс” до початку другого тижня прийому документів у графі “Кількість місць державного замовлення” висвічувались нулі або зовсім мало зрозумілі показники, як-то “-1”.

За деякими напрямами очевидно існують неспівпадіння між загальною кількістю місць, котру виділено відповідно до постанови Кабміну, і загальною сумою усіх місць, котрі оприлюднені університетами у системі “Конкурс”. Так, з напрямом PR усього було виділено 55 місць для навчання на бакалавраті. Аналіз даних у системі “Конкурс” показує, що оприлюднено фактично удвічі більше місць - 106.

Якщо порівнювати 2012 і 2013 рік, то за даними “Кокнурсу” кількість місць зросла на 6%, а за даними урядових постанов - зменшилась на 21%.
Те саме стосується журналістики: у системі “Конкурс” у сумі вказано 312 місць, у той час як у постанові Кабміну їх 295.

Серед двадцятки найбільш престижних університетів України цього року найбільший приріст місць державного замовлення відбувся у Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара – в порівнянні з 2012 р. держзамовлення на бакалаврів зросло аж на 15,6%.

Показово, що зростання відбулось і на «непріоритетну» групу спеціальностей суспільних наук, бізнесу та права, склавши близько 30%, і це при тому, що в цілому по Україні на дану групу загальний обсяг держзамовлення зменшився. Більше місць державного замовлення, ніж у 2012 р., також отримали Національний гірничий університет та Харківська політехніка.

В таких університетів як КНУ ім. Шевченка, КПІ, Одеському національному залишився відносно сталий рівень державного замовлення у порівнянні з минулим роком. У 9 з обраних університетів (Графік 19) помітно зменшили держзамовлення. Найсуттєвіше скорочення у КНЕУ ім. В.Гетьмана: у 2013 р. кількість місць державного замовлення зменшилась на третину, що, очевидно, повязано з економічним профілем вишу. Проте в іншому топовому університеті економічного спрямування, КНТЕУ, зменшення держзамовлення не таке різке - лише 7%. Крім того, зменшення обсягу державного замовлення відбулось і в Києво-Могилянській академії, Національному авіаційному університеті, ХНУ ім. Каразіна і Львівській політехніці.

У рейтингу університетів, які здобули найбільше місць державного замовлення на бакалаврат в 2012 та 2013 роках, перша трійка залишилається незмінною – це НУ «КПІ», КНУ ім. Шевченка та НУ «Львівська політехніка». Через зміну обсягів держзамовлення цього року Національний авіаційний університет пустився з 5 сходинки на 8, а ХНУ ім. Каразіна – з 9 на 10. Натомість ДнНУ ім О.Гончара та НУ біоресурсів і природокористування України піднялись з 6 на 4 та з 10 на 7 сходинки відповідно.

ІТ є тією групою спеціальностей, на яку найсуттєвіше зросло державне замовлення в 2013 р.

Найбільш концентрованою підготовка ІТ-спеціалістів в Україні є в технічних університетах. Абсолютними лідерами в даному випадку виступають Київська та Львівська політехніки. Серед класичних університетів лише ЛНУ ім. І Франка та ДНУ ім О.Гончара входять в десятку, випереджаючи при цьому КНУ ім. Шевченка.

Найбільший приріст місць ІТ спеціальностей у 2013 р. відбувся у Запорізького національного технічного університету (76 місць) та у Харківського національного університету радіолектроніки (53 додаткових місця). Натомість найсильніше скорочення торкнулося Харківського авіаційного інституту – зменшення там становить аж 110 місць. В цілому, підготовка ІТ спеціалістів є найбільш зосередженою в Києві, Харкові та Львові.

Центр дослідження суспільства: Аналіз розподілу державного замовлення


Центр дослідження суспільства: Аналіз розподілу державного замовлення


Центр дослідження суспільства: Аналіз розподілу державного замовлення


Центр дослідження суспільства: Аналіз розподілу державного замовлення



ВИСНОВКИ

Появу спеціального законодавства про формування та розміщення державного замовлення можна лише вітати. Ситуація з розподілом бюджетних місць протягом останніх вступних кампаній ставала все більше напруженою, тож Закон «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів» та похідні постанови і накази мали б зняти усі спірні питання та зробити процес публічним.

Однак на практиці Закон не зміг забезпечити бажану прозорість, що чітко видно з цьогорічного розподілу бюджетних місць...


Повний Звіт аналізу розподілу державного замовлення у вищій освіті за 2007-2013 роки:
report-dz-final-csr.pdf (8.6 Мбайт)

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів