Новий оглядовий звіт EUA: Тенденції державного фінансування вищої освіти у Європі « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Новий оглядовий звіт EUA: Тенденції державного фінансування вищої освіти у Європі
22-06-2013

Новий оглядовий звіт Європейської асоціації університетів (European University Association - EUA) та інтерактивний он-лайн інструмент визначають тенденції державного фінансування вищої освіти у Європі

10 червня ЄАУ оприлюднила свіжий випуск оглядового звіту щодо державного фінансування, який розглядає вплив економічної кризи на університети та визначає тренди щодо державного фінансування закладів вищої освіти Європи починаючи з 2008 року.

Одночасно зі звітом стартував інтерактивний он-лайн інструмент, що надає доступ до значного обсягу даних щодо 23 європейських систем освіти та допомагає користувачу у зручний спосіб ознайомитися зі змінами, що відбулися протягом останніх років. Також можна завантажити сторінки із детальними даними по кожній країні.

Новий оглядовий звіт EUA: Тенденції державного фінансування вищої освіти у Європі


В останньому звіті ЄАУ надано аналіз труднощів, з якими зтикається багато країн у сфері фінансування закладів вищої освіти, особливо приймаючи до уваги вплив інфляції та зміну кількості студентів. У звіті зазначається, що у той час, як не залишилося жодної освітньої системи, що не зазнала б впливу кризи, як і раніше існує ризик збільшення розриву щодо фінансування університетів між різними частинами Європи. Наразі видається, що є багато країн у східній та південній Європі постраждалих від кризи, хоча також є і помітні винятки.

ЄАУ попереджає, що така ситуація є нестійкою як для постраждалих країн, так і для Європи у цілому. Скорочене фінансування послаблює дослідницькі можливості та освітню базу країни та негативно позначається на розвитку їхньої економіки знань.
До того ж, такі розбіжні тенденції зменшують потенціал для транскордонного академічного та наукового співробітництва і піддають ризику план завершення створення Європейського простору вищої освіти та досліджень. Цей ризик також може спровокувати «відтік мізків» талановитих дослідників із цих країн та погіршить можливості для університетів із цих країн брати участь у фінансованих Європейським Союзом програмах, що працюють за принципом спільного фінансування (тобто університет має забезпечити фінансування поруч із європейським фінансуванням проектів).
Схеми європейського фінансування, як Horizon 2020, у свою чергу, мусять взяти до уваги ці тренди та встановити відповідні правила фінансування.

Останній звіт розглядає як еволюцію протягом останніх років (2012-2013) так і розвиток з 2008 року.

• Розвиток у 2012-2013 роках відображує «змішану картину» по усій Європі: із 17 освітніх систем, дані з яких були доступними, 9 наразі демонструють збільшення фінансування (Австрія, Ісландія, Чеська Республіка, Норвегія, Польща, Швеція, бельгійське франкомовне співтовариство, Франція, Литва), у той час як 8 проінформували про скорочення, яке вар’ювалося від невеликого зменшення до 25% (Італія, Нідерланди, Словаччина, Хорватія, Португалія, Великобританія-Англія та Уельс, Греція, Угорщина). В освітніх системах, що сигналізували про скорочення фінансування, найбільш вразливими сферами стали викладацький склад та інфраструктура. У тих країнах, у яких відбулося скорочення фінансування досліджень, університети сподіваються на більше фінансування з боку ЄС з метою підтримки дослідницької діяльності та розвитку інфраструктури. У звіті підкреслюється, що фонди ЄС не передбачені задля заміни національних планів фінансування, які мають залишатися потужними задля того, аби підтримувати європейську конкурентоздатність.

• Тренди 2008-2012 років та вплив інфляції: звіт ЄАУ показав, що інфляція має значний вплив на фінансову ситуацію університетів і таким чином повинна бути прийнята до уваги при оцінці фінансового здоров’я галузі в цілому. При визначенні розмірів державного фінансування у 2008-2012 роках з урахуванням інфляції для багатьох країн відкривається набагато серйозніша картина. Інфляція погіршує ефект урізання фінансування та применшує ефект збільшення фінансування. Відтак, якщо розглядати розміри державного фінансування з урахування інфляції тільки сім освітніх систем із 20 мають кращу ситуацію із фінансуванням у 2012 у порівнянні із 2008 роком (Німеччина, Норвегія, Швеція, Австрія, бельгійське франкомовне співтовариство, Франція, Нідерланди), у той час, як 13 освітніх систем мали нищчий рівень фінансування у 2012 ніж у 2008 році (Хорватія, Польща, Словаччина, Чеська Респудліка, Іспанія, Греція, Угорщина, Ірландія. Ісландія, Італія, Литва, Великобританія – Англія та Уельс).

• Фінансування та ВВП: У звіті також проаналізовано еволюцію громадського фінансування закладів вищої освіти як проценту ВВП у період з 2008 по 2013 роки. У проаналізованих 18 країнах/освітніх системах 8 отримали більше фінансування згідно із відсотком ВВП у 2013 році у порівнянні із 2008 роком, у той час як 10 мали менше фінансування.

ЄАУ підтверджує свою позицію відносно фінансування вищих навчальних закладів, що не повинно розглядатися урядами як витрати, а як інвестиції у майбутнє Європи і що інвестиції у вищу освіту та дослідження є способом щоб допомогти європейським країнам вийти з кризи.

У рамках такого ж важкого економічного контексту ЄАУ також здійснює роботу по фінансуванню та фінансовій стабільності завдяки нещодавно розпочатому проекту DEFINE, здійснює пошук механізмів ефективності фінансування у сфері вищої освіти.

З он-лайновим наглядовим інструментом із державного фінансування та звітом можна ознайомитися тут.


ЄАУ спостерігає за еволюцією громадського фінансування закладів вищої освіти та впливом економічної кризи на системи вищої освіти у Європі від початку у 2008 році та оприлюднила декілька звітів. Моніторинг проводиться у тісній співпраці із членами колективу ЄАУ, національними ректорськими конференціями, які звітують про зміни у своїх національних системах вищої освіти на регулярній основі.

*Термінологія «країни/системи використовуються у звіті частіше, ніж «країни» із-за включення у базу даних бельгійського франкомовного співтовариства та Великобританії (Англії тьа Уельсу), у той час, як не були надані дані ні із Фландрії, ні із Шотландії



За інформацією: European University Association
June, 2013
Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

Європейська асоціація університетів відзначає прогрес у визначенні загальної собівартості університетів

Опубликован доклад Европейской комиссии по улучшению качества преподавания и обучения в высших учебных заведениях Европы

Другий всесвітній стратегічний форум EUA з питань докторальної підготовки

Європейська асоціація університетів (EUA) розпочинає 4 нових проекти із рейтингування, фінансування, якості та інтернаціоналізації у докторантурі

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів