Форум IREG із методологій рейтингування « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Форум IREG із методологій рейтингування
5-04-2013

<b>Форум IREG</b> із методологій рейтингування


Зростаюча важливість національних, регіональних та світових рейтингів університетів привертає увагу все більшої кількості зацікавлених осіб, які виявляють інтерес до того, яким чином складаються ці рейтинги.

Вони також розуміють, що те, про що говорить чи не говорить кожен рейтинг залежить від критеріїв, що застосовуються.

Методологія нагадує дзеркало,- ми можемо побачити там тільки те, що нам дозволяє методологія.

Що таке методологія? У відповідності до класичного визначення: метод- це запланований шлях до виконання чогось. Методологія, з іншого боку, є набором методів, що застосовуються для вивчення чи дії у конкретному випадку, будь то наука чи освіта.

Рейтингова методологія відображає широкий спектр методів; вони охоплюють філософію за лаштунками рейтингу (що робить університет великим?), методи відбору та обробки даних та способи, у які ці результати оприлюднюються.

Бажаний та рекомендований набір принципів, що мають бути застосовані при визначенні академічних рейтингів були презентовані 2006 року у якості Берлінських принципів IREG щодо рейтингування вищих навчальних закладів.

У відповідності до Берлінських принципів будь-яка придатна методологія повинна включати наступні ключові сфери: мету та завдання рейтингу, визначення та значення показників, збір та обробку даних та презентацію результатів.

Сфери, визначені Берлінськими принципами до сьогодні все ще дійсні, однак, зростаюча доступність даних, що мають відношення до досліджень та вищої освіти спричиняє швидкі зміни у аналізі даних та рейтингових методологіях. Настав час для загальної дискусії щодо еволюції рейтингових методологій не тільки заради рейтингових аналітиків, але і для того, щоб задовольнити тих учасників, які бажають зрозуміти переваги та недоліки різних рейтингів.

Форум IREG, присвячений ретйинговим методологіям, що відбувся у Варшаві 16-17 травня 2013 року зосередився на обговоренні та аналізі різних рейтингових методологій.

<b>Форум IREG</b> із методологій рейтингування


Було проаналізовано методології головних міжнародних та національних рейтингів. Особлива увага була приділена шляхам подолання тих обмежень, з якими часто зтикаються деякі методології.

<b>Форум IREG</b> із методологій рейтингування
На фото (зліва-направо): Керівник Оргкомітету «Топ-200 Україна» Олеся Линовицька; Ісідро Агуілло, голова Cybermetrics Lab, автор проекту Webometric, Іспанський Національний дослідницький сентр (CSIC)


Одна із сесій була присвячена теоретичним аспектам економетрики, бібліометрики та статистики, що використовуються у рейтингуванні. Також було надано час для презентації методологій, що застосовуються у нових академічних рейтингах, що готуються у різних регіонах світу.

<b>Форум IREG</b> із методологій рейтингування
На фото (зліва-направо): Керівник Оргкомітету «Топ-200 Україна» Олеся Линовицька;
Нян Кай Лю - віце-президент Наглядової Ради IREG, керівник Центру дослідження університетів світового класу (університет Дзяо Тонг, Шанхай, Китай); Шолпан Каланова, президент незалежної агенції Казахстана із забезпечення якості в галузі освіти (IQAA.KZ)


Автори кожного рейтингу зтикаються із значною кількістю критичних запитань: Як створити методологію? Як застосувати методологію? Як зібрати та використати дані? Коли та як презентувати результати? Як виправити помилки? Які уроки засвоєні на помилках?
Форум у Варшаві намагався знайти відповіді на ці та інші запитання, що стосуються рейтингів.

Форум IREG організовано та було проведено за сприяння Освітнього фонду Perspektywy, Наглядової Ради IREG із академічного рейтингування і якості та інших партнерів

Програма Форуму:
(коротко)


16 травня
Головний виступ:
Міхал Клейбер, Президент Польської академії наук (PAN):
У пошуках придатних даних та якісної інформації: нагальна умова для якісної політики та функціонування вищої освіти

10.00 – 11.30
Перше засідання: Методологічні труднощі при проведенні рейтингування університетів та інституційні класифікації
Головуюча: Андреа Бонакорсі, Університет Пізи, член Ради Національної агенції із оцінювання університетів та дослідницьких інститутів (ANVUR), Італія

12.00 - 13.30
Друге засідання: Нові рейтинги та нові методологічні підходи
Головуючий: Вальдемар Сівіньский, Президент освітнього фонду Perspektywy, віце президент Наглядової Ради IREG

Третє засідання: Як рейтинги університетів співвідносяться із іншими підходами по оцінюванню якості та джерелами інформації
Головуючий: Нян Кай Лю, віце-президент Наглядової Ради IREG, Навчальний центр Університети світового класу, університет Дзяо Тонг, Шанхайський університет, Китай

16.45 - 18.15
Четверте засідання: Новий погляд на політику, методологію та практику рейтингування університетів
Головуючий: Клаус Хюфнер, координатор із аудиту IREG

17 травня
9.30 - 10.30
П’яте засідання: Методології рейтингів: університетський досвід та очікування
Головуючий: Войцех Бенковськи, професор Лазарського університету у Варшаві, Польща

13.00 - 13.30
Прикінцеве засідання та фінальне обговорення
Головуючий Ян Садлак, Президент Наглядової Ради IREG

Також презентація запрошеної компанії: QS Quacquarelli Symonds на Сьомій конференції IREG: Працевлаштування та академічні рейтинги- наслідки та впливи, 14-16 травня 2014, Лондон, Великобританія


Повна версія Прорами (eng)


За інформацією: ireg-observatory.org
Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

Заклик до участі: Європейська асоціація університетів досліджує вплив рейтингів на університети

Започатковано аудит рейтингів IREG

НТО в Україні проведе моніторинг веб-сайтів ВНЗ залучених до реалізації проектів програми Темпус IV

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів