8 мільйонів гривень надано на реставрацію Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
8 мільйонів гривень надано на реставрацію Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича
17-12-2012

На реставраційні роботи в університеті з фонду Дмитра Фірташа виділено 8 мільйонів гривень

15 грудня в Червоній залі Чернівецького національного університету відбулося урочисте засідання Вченої Ради університету, на якому Дмитро та Лада Фірташі вручили керівництву університету сертифікат на 8 мільйонів гривень для проведення реставраційних робіт в історично важливій споруді. Також на засіданні були присутні представники міської та обласної влади, депутати, представники ЗМІ.

- В Україні споконвіку усталені традиції меценатства. Так ось Дмитро Фірташ – один з найбільших меценатів нашої країни, – зазначив ректор ЧНУ професор С.В.Мельничук.

Сам же меценат зізнався, що кожного разу приїжджає в Чернівці, ніби до себе додому – настільки місто близьке йому. Відновлення унікальних архітектурних пам’яток – одне з найважливіших завдань, які ставить перед собою Дмитро Васильович. Він підкреслив, що робить такий внесок у розбудову міста не з політичною метою: «Нам дуже пощастило, що закінчилися вибори – не треба обіцяти, гратися в рейтинги, а пора починати працювати. Чернівецький національний університет – обличчя і візитівка міста, тому ми цю зустріч вирішили провести саме тут».


Довідка

Архітектурний ансамбль колишньої Резиденції православних митрополитів Буковини і Далмації побудований на місці старого єпископського будинку в 1864-1882 рр.. У цьому році комплекс внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Ця архітектурна пам’ятка є однією з найважливіших на Буковині та в Україні в цілому. Саме на реставрацію цієї старовинної будівлі бізнесмен Дмитро Фірташ виділив благодійну допомогу.

Проект архітектурного ансамблю резиденції митрополитів виконав відомий чеський учений, архітектор, академік Йозеф Главка. Він спроектував нетрадиційний для свого часу комплекс споруд у дусі еклектики з переважанням елементів візантійського та романського стилів. Цей проект неодноразово займав призові місця на відомих конкурсах архітекторів і був, зокрема, відзначений на Всесвітній виставці в Парижі (1900 р.). Композиція ансамблю досить складна, але при цьому відзначається чіткістю планування. Вона складається з трьох монументальних споруд-корпусів: головного, духовної семінарії разом із церквою Трьох Святителів, пресвітерія.

В головній будівлі (нині центральний V корпус, у якому розміщені ректорат і факультет іноземних мов) перебувала обитель митрополита з просторими апартаментами, розкішними залами для аудієнцій та єпархіальних засідань. У кутку лівого крила корпусу розмістилася домашня церква владики – каплиця Івана Сучавського, з якої, власне, і розпочалося будівництво всієї Резиденції.

Численні зали центрального корпусу вражають своєю пишністю, властивої верховним релігійним чинам. Деякі з них зберегли свій первозданний вигляд, не поступливий кращим церемоніальним залам Європи.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича заснований 4 жовтня 1875 указом імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа, на основі теологічного інституту, що існував з 1827 р. до 1918 р. носив ім’я Франца Йосифа, після 1940 р. став Чернівецьким державним університетом. У 1989 р. навчальний заклад отримав ім’я Ю. Федьковича. 11 вересня 2000 Указом Президента України університету присвоєно статус національного.

За інформацією: chnu.cv.ua, ua.fru.org.ua




Додатково:

Чернівецький університет виграв грант ЄC на 1,5 млн. євро

Роботодавці та вищі технічні навчальні заклади України сприятимуть інтеграції освіти, науки та виробництва

Самые состоятельные бизнесмены Китая проявляют всё большую щедрость в спонсировании университетов

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів