Українці не хочуть і не будуть перевчатись – експерти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Українці не хочуть і не будуть перевчатись – експерти
13-11-2012

Київ – До 2020 року влада планує створити близько шести мільйонів робочих місць. Механізмом для цього є новий закон «Про зайнятість населення», що набуде чинності 1 січня 2013 року.

Окрім збільшення допомоги по безробіттю, одним із нововведень закону є й підтримка державою перекваліфікації безробітних, старших 45-річного віку. Вони, як повідомляє уряд, зможуть отримати ваучер, яким сплатять за опанування нової професії. Деякі експерти натомість стверджують, що ініціатива уряду беззмістовна, бо українці не хочуть перенавчатись.

На стимулювання зайнятості уряд витрачає близько 6 мільярдів гривень щороку, а проте кількості безробітних в Україні відчутно не меншає. За даними Держкомстату – рівень безробіття у першому півріччі 2012 року становив 7,8%. Все через те, що більше чотирьох мільйонів українців працюють нелегально, отримуючи при цьому і зарплату в конвертах, і допомогу по безробіттю, переконує голова Державної служби з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва Михайло Бродський. Натомість новий закон «Про зайнятість населення» покликаний виправити цю ситуацію, зокрема й через удосконалення системи перепідготовки людей віком від 45 років.

«Людина отримує ваучер й сама вибирає, куди йде вчитися і на що. В 2013 році ваучер буде коштувати 11 тисяч гривень. На 11 тисяч можна буде прийти і навчитися. Якщо Ви знаєте, наприклад, на кухаря вартість навчання 3,6 тисячігривень за 6 місяців, інженера-програміста – 16 тисяч на 2 роки. Тому на два роки можна за рахунок держави, фонду державного і соціального страхування піти і навчитися», – каже Бродський.

Основний покупець робочої сили – приватний сектор

Потреба перекваліфікації виникає в тих регіонах України, де відбувається приватизація підприємств. Як наслідок, основним покупцем робочої сили в Україні все ще залишається приватний сектор. Шкодити своєму бізнесу і брати на роботу людину, яка має папірець про перекваліфікацію хоч і за рахунок держави роботодавець не буде, переконує голова незалежної профспілки «Захист праці» Олег Верник. Люди старші 45-річного віку не є коштовною робочою силою, але й навіть вони двічі подумають перед тим, як здобувати нову професію, оскільки під час всього періоду навчання нової справи допомоги по безробіттю вони не отримуватимуть, наголошує Верник.

«Якщо раніше, наприклад, тобі надавали можливість протягом цього року перекваліфікуватись, пройти якісь курси і отримувати допомогу, то зараз ввели цікаву новинку, якщо ти вже пішов на ці курси і держава й так витрачає на тебе гроші, то допомога по безробіттю не йде, – розповів голова профспілки.

Самі винні

Компетенція не може ґрунтуватись лише на освіті, отриманій замолоду. На думку директора школи управління людськими ресурсами HRM Анни Власової, українці не хочуть перенавчатись і обмежуються знаннями, що отримали в університеті чи навичками, що є лише найнеобхіднішими на роботі. Саме звичка нарікати на зовнішні чинники – такі, як держава, університет чи батьки, – призводить до низького рівня професійності та відсутності навичок навіть у суміжних професіях українського працівника.

«Говорити термінами освіта і перекваліфікація – наївно. Я б говорила такими термінами, як розвиток, що англійською звучить як learning. Не навчання, а саме розвиток, який триває постійно. Ти себе сам кудись штовхаєш і тебе штовхає ринок. Якщо ти за ним не встигаєш, то це твоя проблема», – говорить Власова.

Окрім можливості перекваліфікуватись для людей, які виявилися неконкурентоспроможними на ринку праці, новий закон «Про зайнятість населення» містить ще кілька ініціатив. Це, зокрема, звільнення на рік від сплати єдиного соціального внеску для роботодавців, які створюють перше робоче місце для молоді, або працевлаштовують інвалідів і людей старших 50 років – щоправда, за умови, що ті працюватимуть не менше року.



Додатково:

"Щодо проблем реалізації Закону України "Про зайнятість населення" від 05.07.2012 р. № 5067-VI".Аналітична записка.

Бідність оцінюватиметься по-новому

Основні показники ринку праці ( січень - березень 2012 )

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів