15 серпня — останній день вступу на бюджетні місця у вишах « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
15 серпня — останній день вступу на бюджетні місця у вишах
15-08-2012

Міністерство освіти і науки фактично оголосило четверту хвилю вступу, бо не всі виші виконали план.

Цьогорічна вступна кампанія вирізнялася тим, що уряд суттєво збільшив держзамовлення. Є вже й інші рекорди – на молодшого спеціаліста та магістра подали заяви понад 2 мільйони абітурієнтів.

Щоправда, не обійшлося і без проблем – електронна система зависла, видавала застарілу інформацію. А деякі вузи вимагали одразу здавати оригінали документів, що суперечить правилам вступу.

Спіймати останню 4-ту хвилю вступу до українських вишів навряд чи зможе навіть досвідчений серфер. Інформації про те, на яких факультетах ще залишилися бюджетні місця, достеменно ніхто не знає.

«До нас телефонували абітурієнти і говорили: можете дати список, які вакантні місця лишилися, які напрями, які це вузи. Насправді, такої інформації немає ніде. І навіть вищі навчальні заклади їх не оголошують у себе на веб-сайтах і стендах. І це проблема», - каже спостерігач за вступною кампанією 2012 року Марина Макуха.

У громадянській мережі «Опора» кажуть: дефіцит інформації з’явився не сьогодні, а практично одразу після оголошення перших результатів.

За умовами прийому є 3 хвилі зарахування. Спочатку вивішують список рекомендованих до вступу. Коли ж майбутні студенти з найвищими балами визначились, і ще залишися місця – вивішують список так званої другої хвилі. Далі - третя.

Але цього року довелося оголосити ще й четверту, бо деякі університети не добрали навіть на бюджет.

«Хвилі зарахування пов’язані з тим, щоб дати можливість абітурієнту вибрати саме той навчальний заклад, про який він мріяв. Тому якщо він не потрапив на навчання в один, може пробувати свої сили в іншому або в третьому», - пояснює заступник керівника департаменту вищої освіти Міністерства освіти України Микола Фоменко.

Донька Олени закінчила школу із золотою медаллю, цілий рік ходила на підготовчі курси, плюс - достатньо високий бал тестів. Але жоден із 5 вишів не зарахував дівчину на бюджет. У приймальних комісіях кажуть: пізно принесли оригінали документів. Ті, в кого менше балів, просто виявилися спритнішими та більш поінформованими.

«Ми чекали своєї черги, дивилися в Інтернеті, їздили туди. На бюджет ми не пройшли. Зрештою, ми приїжджаємо туди числа 11-го. І бачимо, що діти з набагато нижчим балом, ніж у нас, пройшли на бюджет», - розповідає мама абітурієнтки.

Принцип студентського гуртожитку - хто перший встав, того і капці - вже кілька років спрацьовує під час вступу до українських вишів. У Міністерстві ж кажуть, що майбутні студенти самі мають про себе піклуватися.

«Повинен абітурієнт цікавитися сам, бо є система, конкурс. Працюють сайти ВНЗ. Зокрема, треба слідкувати за сайтом приймальної комісії, за тими змінами, які там відбувається», - каже Фоменко.

Іноземні університети практично полюють на розумних студентів із найвищим балом. Українські ж поки обирають спритніших. Однак у Міністерстві обіцяють, що вже за 2-3 роки систему вступу реформують, і в нас буде так само, як у Європі.


Додатково:

МОНМС ігнорує ключові зауваження незалежних спостерігачів щодо організації процесу вступної кампанії 2012

Дмитро Табачник розповів, що у корупції винні самі студенти

Гарвард для нас не авторитет?

МОН: безкоштовного доступу для ВНЗ України до ЄДЕБО не передбачено

МОНмолодьспорту звітує про свою діяльність за 2011 рік

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів