Як подолати вступний бар’єр « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Як подолати вступний бар’єр
5-07-2012

Аби успішно обійти всі рифи цьогорічної кампанії, слід добре розібратися в її особливостях

З початку цього тижня абітурієнти та їхні батьки знову перейшли до стану підвищеної бойової готовності: 2 липня виші відчинили двері для прийому вступних документів. Аби тим, хто взяв курс на вступ до вишу, вдалося успішно обійти всі підводні рифи й стати студентом омріяного ВНЗ, слід добре втямити всі нюанси цьогорічного вступу, зокрема пам’ятати про зміну термінів кампанії, підвищення прохідного бала та не забувати цікавитися, чи є у вишу ліцензія.

Новинки вступної кампанії 2012 року «УК» прокоментував директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Юрій Коровайченко.

Терміни. Передовсім цього року змінилися строки проведення вступної кампанії. Як відомо, прийом заяв та документів на основі базової або повної загальної середньої освіти на денну форму навчання стартував у понеділок, 2 липня. Останній день прийому документів від абітурієнтів на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти — 31 липня.

Абітурієнти, котрим для вступу до вишів слід пройти творчі конкурси, всі заяви та документи мають принести до 17 липня. Творчі конкурси проводитимуться в кілька сесій з 10 до 31 липня.

Для тих, хто має складати у вишах вступні екзамени, прийом документів триватиме до 20 липня. Вже наступного дня — 21 липня — починаються вступні іспити, котрі триватимуть до 31 липня.

Стежте за місцем у рейтингу

Нагадаємо, 1 серпня не пізніше 12 години має бути оприлюднений перший рейтинговий список абітурієнтів. Другий та третій оприлюднюватимуть відповідно 5 та 8 серпня. До речі, експерти наголошують: уважно стежте за своїм місцем у рейтингу, а також за місцями тих, хто стоїть у ньому нижче, — такі абітурієнти жодним чином не можуть опинитися на місці, вищому за ваше. 11 серпня виші зобов’язані оприлюднити кінцевий перелік студентів-«бюджетників».

Підвищення прохідного бала. Як і торік, конкурсний бал абітурієнта складається із суми балів сертифіката ЗНО (цього року абітурієнти мають право подавати сертифікат, виданий 2012 року, або сертифікати чи їх дублікати за 2008, або 2009, або 2010, або 2011 рік) та середнього бала документа про повну загальну середню освіту.

Проте мінімальний бал з профільних предметів цього року підвищено до 140, а з непрофільних — 124. Водночас вищий навчальний заклад може встановлювати свій мінімальний прохідний бал для профільного предмета на кожний напрям підготовки, однак він не може бути нижчий за 140. Як повідомила начальник відділу природничої та технічної освіти департаменту вищої освіти МОНМС Алла Рибалко, виш сам обирав профільні предмети з трьох сертифікатів ЗНО та міг визначити таким один або два предмети.

Нині, як і в попередні роки, орієнтовно 8 % учасників ЗНО не набирають 124 балів та близько 27% не «дотягують» до 140. На переконання Алли Рибалко, це жодним чином не позначиться на вступі у провідні виші і кожен вступник може обрати той навчальний заклад, який захоче.

Водночас директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук констатує, що «і 124, і 140, і 150 балів не відображають якості знань абітурієнтів. Це рейтинговий показник, який свідчить, кращий чи гірший цей абітурієнт порівняно з іншими. Тому підвищення мінімальної кількості балів справді не відіб’ється на провідних ВНЗ, але позначиться на непровідних вишах. Зокрема тих, що розташовані в обласних центрах, і тих, що вважаються менш престижними. Це може призвести до нівелювання ролі й значення дуже багатьох вишів». Університети будуть позбавлені можливості приймати студентів, а отже, на думку експертів, 27% абітурієнтів лишаться поза конкурсом.

Електронні заяви. Цього року приймальні комісії вишів зобов’язані фіксувати факт кожної подачі заяви в паперовому вигляді (із зазначенням того, оригінали чи копії документів додані до заяви) у Єдиній державній електронній базі з питань освіти безпосередньо під час прийняття заяви. ЄДЕБПО запрацювала з 0:00 год. 2 липня 2012 року. Цього року кожен абітурієнт може подати заяву до вишів ІІІ—ІV рівнів акредитації через мережу Інтернет (електронна адреса: ez.osvitavsim.org.ua).

За словами Алли Рибалко, є випадки, коли абітурієнт повинен особисто підійти до приймальної комісії. Зокрема це стосується тих, хто має право на позаконкурсний чи першочерговий вступ або є переможцем ІV етапу Всеукраїнських олімпіад, конкурсу робіт Малої академії наук (таким чином до конкурсного бала додається 30, 40 або 50 балів — за умови, що абітурієнт планує вступати на напрями, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з котрого він є призером), чи закінчив підготовчі курси вишу й планує вступати туди на природничо-математичні чи інженерно-технічні спеціальності (додається до 20 балів). У такому разі абітурієнт в зазначені терміни має особисто підійти до приймальної комісії й підтвердити наявність особливих умов вступу.

Старт відзначився збоєм

Як стало відомо «УК», уже в перший день функціонування електронна система дала збій. На переконання Алли Рибалко, система «зависла» внаслідок того, що о 9 годині ранку всі виші, під’єднані до неї, намагалися одночасно ввійти до ЄДЕБПО. Збій тривав лише 10 хвилин. Утім, інформацію щодо технічних проблем функціонування Єдиної державної бази з питань освіти підтверджує й громадська організація ОПОРА, до якої надходять звернення від працівників приймальних комісій та абітурієнтів. Зокрема, за словами працівника приймальної комісії одного з вінницьких вишів, сервер, на якому розміщується ЄДЕБПО, не відповідав на жоден надісланий запит.

Крім того, в низці регіонів працівники приймальних комісій скаржаться на невідповідність балів у сертифікатах ЗНО, які подають абітурієнти, та тих, які ідентифікує ЄДЕБПО.

Скаржаться й абітурієнти, адже проблеми з функціонуванням електронної форми подачі документів виникають вже на етапі реєстрації для заповнення заявки на вступ.

За словами Ігоря Лікарчука, 26 червня міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник заявив, що приблизно 30 університетів не було підключено до системи. «Таку систему не можна запускати без попередньої багатомісячної апробації. А ми сьогодні знову маємо кавалерійський наскок. Технічні можливості багатьох університетів на сьогодні є досить сумнівними, аби забезпечити надійність функціонування каналу ЄДЕБПО».

Таким чином, за порадою фахівця, документи до приймальної комісії все-таки варто подавати самостійно.

Як і в попередні роки, серед абітурієнтів є ті, що можуть розраховувати на позаконкурсний вступ (до речі, експерти вважають наявність такої норми порушенням конституційного права на рівний доступ до освіти). Таким вступникам відведено не більше ніж 25% місць у вишах.

Виші, від яких слід триматися подалі

Експерти наголошують, що при виборі вишу чи не найперше, на що слід звернути увагу, — наявність не лише ліцензії, а й сертифіката про акредитацію. За словами голови Державної інспекції навчальних закладів України Михайла Гончаренка, в разі, якщо ВНЗ уперше отримав ліцензію, сертифікат про акредитацію він зможе одержати лише після першого випуску студентів. Таким чином, вступаючи до вишу, що має лише ліцензію, абітурієнт наражається на певний ризик.

Нещодавно за численні порушення ліцензійних умов надання освітніх послуг у сфері вищої освіти низці ВНЗ повністю анулювали ліцензії.

До «чорного списку» потрапили 11 ВНЗ, зокрема:

♦ Український фінансово-економічний інститут (у формі ТОВ) (м. Київ);

♦ Приватний вищий навчальний заклад «Київський інститут соціальних та культурних зв’язків імені Святої княгині Ольги» (м. Київ);

♦ Приватний вищий навчальний заклад «Інститут екології та медицини»;

♦ Приватний вищий навчальний заклад «Міжнародний медичний коледж»;

♦ Рівненський інститут Приватного акціонерного товариства «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія управління персоналом»;

♦ Приватний вищий навчальний заклад «Західнодонбаський інститут економіки і управління»;

♦ Коледж Приватного вищого навчального закладу «Західнодонбаський інститут економіки і управління»;

♦ Скадовське відділення Кримського факультету Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля;

♦ ВНЗ Товариство сприяння обороні України «Донецький коледж радіоелектроніки і управління»;

♦ Приватний вищий навчальний заклад «Київський університет «Східний світ»;

♦ Приватний вищий навчальний заклад «Київський університет «Східний світ» для Відокремленого структурного підрозділу «Київський педагогічний коледж східних мов».

Крім того, ліцензії трьох вишів анульовано частково. До таких належать:

♦ Закрите акціонерне товариство «Львівський інститут менеджменту» (бакалавр «Управління персоналом та економіка праці», магістрів «Маркетинг»);

♦ ВНЗ «Київський славістичний університет», ЗАТ (за окремими економічними напрямами підготовки «Економіка підприємства» «Фінанси і кредит», «Менеджмент);

♦ ВНЗ «Київський економічний інститут менеджменту» у формі товариства з обмеженою відповідальністю (на підготовку молодших спеціалістів зі спеціальностей «Фінанси і кредит», «Комерційна діяльність», «Ресторанне обслуговування»).

За словами М. Гончаренка, всіх студентів, котрі навчалися у цих вишах, буде переведено в інші університети на умовах, які були в тих ВНЗ, де вони навчалися.

МОВОЮ ЦИФР

За даними Держкомстату, цього року абітурієнти зможуть подати заяви та документи до 846 вишів, з-поміж яких 345 — ІІІ та ІV рівня акредитації, а 501 — І та ІІ рівня. 224 ВНЗ ІІІ та ІV рівня акредитації — державної форми власності.

Кількість зареєстрованих на ЗНО збільшилася порівняно з минулим роком на 28%. Більшість зареєстрованих — цьогорічні випускники середньоосвітніх навчальних закладів. Перед початком вступної кампанії всі абітурієнти мали змогу ознайомитися та роздрукувати свої результати ЗНО.

За інформацією МОНмолодьспорту, станом на 10.00 4 липня абітурієнти подали 78871 заяву до вишів, з них 22251 — в електронному вигляді.

Найбільше електронних заяв подано до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Національного авіаційного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.


УВАГА!

Нагадаємо, що з 2 липня в МОНмолодьспорту працюють консультаційні телефони оперативного штабу з питань вступу до вищих навчальних закладів — (044) 481-32-15, до професійно-технічних навчальних закладів — (044) 279-16-56 та телефон «гарячої лінії» Державної інспекції навчальних закладів — (044) 239-16-81. Прийом громадян (к. 122 МОНМСУ) триває з 9:00 до 18:00 з понеділка до п’ятниці (обідня перерва: 13:00 —14:00).

Крім того, одночасно зі стартом вступної кампанії розпочала роботу телефонна «гаряча лінія» громадської мережі ОПОРА. Консультацію можна отримати за телефоном (044) 222-57-27 з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 19:00.




Додатково:

Абітурієнти мають контролювати вступні рейтингові списки

Державне замовлення на підготовку бакалаврів у 2012 році

Перелік ВНЗ, де буде військова кафедра

Какие вузы в Киеве дают зарубежный диплом

Рейтинг університетів України III, IV рівнів акредитації у 2012 році

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів