Конференція IREG-6: Рейтинги та якість - взаємне підсилення « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Конференція IREG-6: Рейтинги та якість - взаємне підсилення
30-04-2012

(Тайпей, 20 квітня 2012) З 18 по 20 квітня 2012 року у Тайпеї відбулась Шоста конференція IREG- найголовніша міжнародна подія року у галузі рейтингування та академічної якості у вищій освіті.

Організована Обсерваторією IREG по академічному рейтинуванню та якості освіти і Тайваньською Радою із оцінки вищої освіти та акредитації (HEEACT), конференція зібрала понад 150 делегатів із усього світу з метою розгляду величезної кількості питань, що стосувалися головної теми заходу- «Академічне рейтингування та поліпшення вищої освіти. Уроки Азії та інших регіонів»

Тематичну частину конференції розпочав Джаміль Салмі, експерт із світової освіти та колишній координатор освітніх проектів Світового Банку. У своєму виступі від здійснив глибокий аналіз моделі створення навчальних закладів світового класу, в основу якої закладені ключові «чинники»: здобуття (та утримання) якнайкращих академічних талантів, значний (та стійкий) рівень фінансування, управління, якнайсприятлівіше до розбудови та підтримки динамічних та інноваційних вищих навчальних закладів найвищої академічної якості.

Участь у восьми поглиблених тематичних сесіях надала учасникам можливість обговорити та висловити своє ставлення до значного кола питань, починаючи із найсвіжішіх ініціатив та подій, що відбулися у світі академічних рейтингів до методологічних викликів та запропонованих змін у галузі, реакції вищих навчальних закладів на академічні рейтинги та використання їх даних деякими урядами.

У значній кількості виступів, що пролунали на шостій конференції IREG головними темами постали питання якості вищої освіти і, зокрема, «взаємного підсилення» рейтингування та зусиль, спрямованих на забезпечення якості освіти та проведення акредитацій.

Деякі доповідачі наголошували на тому, що рейтинги у багатьох випадках надають керівникам та державним чиновникам яскравішу та більш промовистішу картину якості вищої освіти та її навчальних закладів ніж та, що складається внаслідок проведення акредитації. Рейтинги також слугують за відправну точку та стимулюють навчальні закладі до докладання більших зусиль у здобутті якості вищої освіти. Виступаючі відзначили те, що рейтинги можуть слугувати надзвичайно корисним інструментом для самопросування та стратегічної діяльності на міжнародному та національному рівні.

Серйозна увага протягом усієї конференції була приділена питанням, з якими стикаються самі організатори рейтингів, особливо у сфері методологічних проблем, заохочення до участі зацікавлених сторін та прозорості. До прикладу, ступінь впливу студентських оцінок (або його відсутність) та перспективи оцінки такого впливу у рейтингах університетів на міжнародному та національному рівнях стали предметом особливої уваги. Більш того, хоча видається, що прогрес наразі відбувається і тут, роз’яснення для громадськості щодо питань у який спосіб рейтинги можуть стати у нагоді у більш широкому розумінні для «прикінцевого користувача» є ще однією цариною, де можна було б досягнути більшого успіху.

У ході конференції були також проаналізовані нові та інноваційні підходи, що стосуються нових тем, таких як академічні галузі та предмети, регіони, міста та розвиток університетських містечок. І хоча пролунали деякі застережливі голоси щодо тенденції визначати академічну «якість» у спосіб, що не передбачає достатнього оцінювання діяльності, не пов’язаної із дослідженнями, деякі доповідачі презентували найновіші продукти із комерційного сектору, спеціально створеними для того, щоб допомогти навчальним закладам у відображенні результатів їхньої дослідницької діяльності та потенціалу у ще більщ складний та точний спосіб.

Конференція надала учасникам можливість ознайомитися із різноманітним спектром перспектив рейтингів та якості у вищій освіті. Природньо, що, з огляду на місце її проведення у Тайпеї, найбільша група учасників прибула із Азії, включно із Нян Кай Лю (Nian Cai Liu) Шанхайський університет Дзяо Тонг, Китай, Ріті Фіті Сарі (Riti Fitri Sari ) Університет Індонезії та Анджела Юнг Чі Хоу (Angela Yung-chi Hou) HEEACT, Тайвань.

Серед делегатів із Европи були Андрейс Раувагерс (Andrejs Rauhvargers) Європейська університетська асоціація, Геро Федеркайль (Gero Federkeil) CHE, Німеччина та Вальдемар Сівінські (Waldemar Siwinski), Перспективи, Польща. Свій погляд щодо перспектив рейтингування з Бразилії представив Луїс Клаудіо Коста (Luiz Claudio Costa) Національний інститут вивчення та дослідження у галузі освіти, у той час, як Близький Схід був представлений Садік Саїд Мохаммедом (Sadiq Sait Mohammed) Університет найти та мінеральної сировини ім..Короля Фахда, Саудівська Аравія). Канадський досвід у рейтингуванні був представлений Роландом Пруа (Roland Proulx) Монреальський університет. На конференції головував Ян Садлак Jan Sadlak, президент Обсерваторії IREG/

Під час роботи конференції до складу Генеральної асамблеї IREG Обсерваторії було прийнято шість нових членів: Університет Аалборг (Данія), Університет дружби народів, Росія, Університет Індонезії, Санкт-Петербургський університет, Університет Наварри, Іспанія, Науково-освітня агенція «Золоте яблуко Уханя», Китай. Наразі Обсерваторія IREG нараховує 28 членів- організацій із Європи, Азії та Північної Америки.

Конференція у Тайпеї ушосте зібрала експертів із академічного рейтингування. Попередні конференціі IREG відбулися у Варшаві у 2002 (IREG-0), Вашингтоні, 2004 (IREG-1), Берліні у 2006 та 2010 роках (IREG-2 та IREG-5), Шанхаї у 2007 (IREG-3) та Астані у 2009 (IREG-4). Наступна конференція IREG-7 відбудеться у травні 2014 року у Лондоні.

Детальна інформація на сайті: www.ireg-observatory.org
Контактувати: secretariat@ireg-observatory.org


ireg-observatory.org
April, 2012

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

Що ж потрібно змінити в Україні, щоб вона почала рухатися шляхом інноваційного розвитку?

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів