Рада освітян і науковців України звернулось до прем’єр-міністра про зупинення непрофесійних дій при реформуванні аграрної освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Рада освітян і науковців України звернулось до прем’єр-міністра про зупинення непрофесійних дій при реформуванні аграрної освіти
25-03-2012

Прем’єр-міністру України
Азарову М.Я.


Шановний Миколо Яновичу!


Правління Громадської Ради освітян і науковців України шле Вам найкращі побажання у Вашій нелегкій діяльності.

Разом із тим ми з тривогою просимо Вас проаналізувати і зупинити, започатковане міністерством аграрної політики і продовольства т.з. реформування аграрної освіти.

Нині в аграрному відомстві перебуває 22 університети, академії, інститути, 118 технікумів і коледжів. В них у розпорядженні є більше 70 тисяч гектарів землі. Але не зрозуміло на основі яких критеріїв планується, скажімо, із 20 аграрних університетів залишити 7, а решту 11 зробити філіями.

Наприклад, в Південний навчально-науковий-виробничий комплекс (ННВК) планується включити три аграрних вузи – Херсонський, Одеський і Миколаївський. Передбачається залишити університет в Миколаєві, а Херсонський і Одеський державні аграрні університети зробити філіями. При цьому реформа не дає відповіді що буде з науковими школами, традиціями, напрацьованими виробничими зв’язками. При цьому Миколаївський університет веде підготовку бакалаврів по 5 галузям знань, 7 напрямкам і 16 спеціальностям, Одеський – по 6 галузям, 8 напрямкам і 15 спеціальностям, а Херсонський – по 7 галузям, 10 напрямкам і 17спеціальностям.

При аналізі запропонованої реформи та схему управління науково-навчальними-виробничими комплексами випливає, що управління і розпоряджання всім майном, землею передають так званому правлінню навчально-наукових комплексів, засновниками і співзасновниками, якого будуть юридичні особи (сільськогосподарські підприємства) та іноземні партнери. Тобто майно і земля від університетів перейде до іншого керівного органу. Якщо лишити навчальні заклади цієї бази ні про яку якість освіти, автономію університету, академічні свободи, демократію, самоуправління і т.і. не може йти мова. В світі немає аналогічної схеми, яка б успішно функціонувала.

Дивно, що це реформування відбувається без глибокого аналізу, обговорення з науковою громадськістю, у повному відриві від технологічних процесів, які відбуваються у вищій освіті України. Ліквідація Міністерством аграрної політики і продовольства навіть науково-методичного центру свідчить про примітивне бажання оволодіти приміщеннями Центру. Адже, як можуть діяти університети, технікуми без науково-методичного супроводу.

Підходи до реформування аграрної освіти свідчать про непрофесіоналізм і непродуманість даних змін.

Були б вдячні за розгляд, вжиті заходи і відповідь.

З повагою,

Голова ГРОНУ, С.Ніколаєнко
професор



Додатково:

Міністра освіти, науки, молоді та спорту України закликають дотримуватись принципів ...

Медичні ВНЗ повернули Міністерству охорони здоров'я

«Вуж на пательні» - офіційне видання Мінісерства освіти про Ужгородський національний університет

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів