Західні бізнес-школи запрошують ченців викладати етику « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Західні бізнес-школи запрошують ченців викладати етику
18-01-2012

Бізнес-школи наймають ченців для викладання моральності студентам.



Сьогоднішні студенти MBA - це завтрашні лідери світового бізнесу, і багато людей вважає, що бізнес-школи мають взяти на себе певну відповідальність за поведінку майбутніх лідерів у суспільстві. Студенти MBA вивчають стратегію, фінанси та маркетинг, але що вони знають про духовні цінності, мораль й етику?

У деяких бізнес-школах викладання етичних питань надають філософам і навіть ченцям. У бізнес-школі HEC Paris-студенти MBA слухають лекції з етики, які читає Отець Гуго Мінге, ченець-бенедиктинець.

«Триденний семінар проходить у монастирі, - каже, Валері Готьє, заступник декана HEC Paris. - Мета слухачів - усвідомити етику свого бізнесу і навчитися оцінювати свою відповідальність як менеджера».

HEC Paris не єдина школа, яка використовує досвід духовенства. «Дуже важливо розкрити перед студентами MBA питання етики, оскільки одного дня вони отримають реальну владу в компаніях», - говорить Паскаль Крупка, керівник міжнародної програми MBA в Rouen Business School.

«Ми запрошуємо Отця Легала, ченця-бенедиктинця, щоб обговорити управління монастирями, в тому числі заходи щодо збору коштів, які можна розглядати як неетичні для ченця. Він також розповідає, як особисті інтереси мають бути збалансовані з професійними та фінансовими здобутками».

Залишається сподіватися, що активізація зусиль бізнес-шкіл у питаннях етики окупиться і призведе до глибшого усвідомлення етичних проблем їх слухачами. Але немає ніяких сумнівів, що багато студентів оцінять можливість вивчити ці питання.

«Сесії з Отцем Легалом абсолютно виправдані, - говорить Хелен Перешеп‘єд, випускниця Rouen Business School. - Як студентка MBA, я відчула, що дуже важливо дізнатися більше про етику. Тепер, після кількох років бізнес-практики, я бачу, як світогляд, отриманий на заняттях етики дозволяє мені ставити собі правильні питання у світі бізнесу».

Хелен Крістіні, професор Monaco Business School в International University of Monaco, каже: «На перший погляд, словосполучення ділова етика може здатися парадоксальним. Ці два терміни не поєднуються один з одним, і саме тому люди скептично ставляться до викладання етики на програмах MBA. На жаль, фінансова криза показала, що існує нагальна необхідність знову привнести етику і мораль у бізнес».

Пітер Брайант, доцент кафедри підприємництва в бізнес-школі IE Business School у Мадриді, погоджується. «Етична обізнаність, етична поведінка й прийняття рішень є важливими характеристиками лідерів у організації, - каже він. - На тих, хто вчить майбутніх лідерів бізнесу дотримуватися етичних принципів лежить велика відповідальність».

Методи ознайомлення студентів MBA з питаннями етики різні. У бізнес-школі Judge Business School при Cambridge University, викладацький склад з філософських питань залучає студентів до дискусій, націлених на стимулювання роздумів.

Тим не менш, такі заходи не для того, щоб студенти стали еталонами етики, каже Алекс Олівер, лектор філософії в Cambridge University. «Це не змінить характер людей, але проведе їх через ряд концептуальних бар'єрів і продемонструє, наскільки насправді все складніше й неоднозначніше, ніж вони могли собі уявити», - говорить він.

Олівер використовує тематичний підхід, починаючи з абстрактних понять, а потім переходить до практичного застосування і конкретних сценаріїв. «Однією з проблем є роль правди, брехні та перебільшення в бізнесі, - говорить він. - Можна подумати, що груба брехня - спрямована на обман кого-небудь - завжди була заборонена, але в багатьох контекстах бізнесу у брехні є великі переваги».

«Переговори є хорошим прикладом. Наприклад, ви можете розповідати комусь, що це ваша остаточна пропозиція, коли ви знаєте, що це зовсім не так. У таких випадках ви могли б вважати, що не говорити правду цілком законно», - говорить Олівер. Але це призводить до питання: «У яких випадках прийнятна напівправда?».


Автор: Стів Кумбер, The Times



Додатково:


Випускники MBA будуть затребувані на світовому ринку праці

Українські бізнес-школи увійшли до рейтингу Webometrics

Рейтинг "Executive MBA 2010" від Wall Street Journal

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів