Світовий рейтинг університетів Times Higher Education 2011/2012 « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Світовий рейтинг університетів Times Higher Education 2011/2012
10-10-2011

Каліфорнійський технологічний інститут посунув Гарвардський університет з першого місця в рейтингу кращих університетів світу за версією Times Higher Education.


Протягом восьми років видання Times Higher Education публікувало світовий рейтинг університетів і перше місце в ньому завжди займав Гарвард. Тепер це не так.

Гарвардський університет (Harvard University) - найвідоміший у світі, бренд, що на думку деяких оглядачів, коштує дорожче, ніж Pepsi, Nike або Sony, цього року поступився першим місцем.

Найцікавіше те, що 375-літній університет з першого місця посунув юний і менший за розмірами вуз із США. Вуз номер один, згідно з новим рейтингом, - Каліфорнійський технологічний інститут (California Institute of Technology), більш відомий як Caltech. Зрозуміло, що відмінності між вузами на вершині рейтингу незначні. Так, минулого року різниця між загальним балом Harvard, що посів перше місце, і Caltech, що зайняв друге місце, становила всього 0,1 бала.

Цього року Caltech випередив Harvard з невеликим відривом за такими параметрами як "дослідження", "цитування" і, що найбільш суттєво, за рівнем доходу. Harvard обійшов Caltech тільки за якістю викладацького складу.

При цьому Harvard був змушений не тільки поступитися першим місцем, а й поділити друге з іншим каліфорнійським вузом - Стенфордським університетом (Stanford University).

Звичайно ж, складно порівнювати такий великий, багатопрофільний вуз як Harvard з такою маленькою і вузькоспеціалізованою установою як Caltech. Але в Times Higher Education World University Rankings свідомо оцінюють якість, а не тільки кількість, і використовують показники, що нівелюють розмір університету.

Дуже маленькі та вузькоспеціалізовані вузи не приймають участь у рейтингу: враховуються тільки ті вищі навчальні заклади, що публікують 200 і більше наукових робіт щорічно й які пропонують безліч бакалаврських, магістерських та докторських програм.

Times Higher Education шукає відмінну якість викладання, наукові дослідження та передачу знань, оцінює на високому рівні міжнародний аспект діяльності ВНЗ, не звертаючи уваги на розмір або структуру вузу, що бере участь у рейтингу.

У Caltech усього 294 вчених, але при цьому в його багажі 32 нобелівські премії. Через свої невеликі розміри він може похвалитися спільнотою, якій характерні індивідуальний підхід та інтенсивність викладання.

За думкою Філіпа Альтбаха, директора Центру міжнародної вищої освіти при Boston College, сфокусованість спеціалізованого коледжу може дати значну перевагу перед крупнішими суперниками.

Слід зазначити, що заклади з аналогічними цілеспрямованими й оптимізованими структурами, такі як Pohang University of Science and Technology (Корея), що посів 53-є місце в рейтингу, і Hong Kong University of Science and Technology (Гонконг), що посів 62-е місце, також показали добрий результат.

Незважаючи на різні розміри та структуру, три університети-лідери мають дещо спільне: всі вони приватні, володіють істотними матеріальними фондами і знаходяться в США.

Як і в рейтингу минулого року, в нинішньому рейтингу за кількістю поданих від країни вузів лідирує США.

Серед перших десяти кращих вузів сім - американських, в ТОП-50 кращих університетів 30 - американських. І приголомшлива загальна кількість американських вузів у всьому рейтингу - 75 з 200, тобто більше третини.

І тільки один з семи американських вузів, що увійшли до ТОП-10, не приватний - University of California, Berkeley. Він посів 10-е місце.

Хоча Сполучені Штати і постраждали від наслідків світової фінансової кризи, кращі приватні університети мають очевидну перевагу перед державними в такий напружений час, переконаний Альтбах.

«Кращі приватні університети США виграють за рахунок державних, - каже він. - Вони переманюють кращих студентів, пропонуючи кращі умови щодо стипендій та наукових досліджень, і, що, можливо, більш істотно, приватні вузи можуть планувати свою діяльність, грунтуючись на більш-менш стабільних показниках».

У цей же час деякі найпрестижніші державні вузи США втратили позиції, коли скорочення фінансування стало відчутним. Так, дослідницький флагман - University of California, опустився з 8-го на 10-е місце.

Погіршення результатів незначне, але спостерігається закономірність: University of California, Los Angeles опустився з 11-го на 13-те місце; UC San Diego - з 32-го на 33-є; UC Santa Barbara - з 29-го на 35-е.

Це результат бюджетних проблем, вважає Альтбах: "Цілком імовірно, що каліфорнійські університети будуть повільно, але впевнено ставати гірше, адже позначається бюджетна криза в Каліфорнії. Потрібно багато часу, щоб створити університет світового класу, такий як Berkeley або UCLA, і набагато менше часу, щоб усе зіпсувати".

За кількістю університетів, представлених у рейтингу, на другому місці міцно тримається Британія зі своїми 32-а вузами в ТОП-200, у тому числі три британських ВНЗ увійшли до ТОП-10 і сім - в ТОП-50.

У рейтингу минулого року Oxford і Cambridge поділили 6-е місце. У нинішньому рейтингу Oxford піднявся на 4-е місце, а його давній конкурент залишився на шостому. Imperial College London, цього року 9-й, також піднявся на одну позицію.

Як вважає міністр науки та вищої освіти Великої Британії Девід Уіллетс, ці результати підіймають її над США, враховуючи розміри обох країн.

"Враховуючи те, що Велика Британія менша за розмірами та за ресурсами на душу населення, наш сектор вищої освіти - найкращий у світі", - переконаний він.

Інші вважають, що ці результати змушують замислитися, чи так необхідні радикальні реформи у сфері британського вищої освіти, що їх проводить коаліційний уряд і що спрямовані на збільшення конкуренції між вузами та підвищення плати за навчання.

Дивлячись на рейтинг, особливо помітним стає поліпшення позиції London School of Economics - з 86-го на 47-е місце. Цей успіх пояснюється змінами, що були внесені в методику оцінювання ВНЗ, зокрема їхнього предметного розмаїття. Це допоможе тим, хто хоче вивчати мистецтва, гуманітарні та соціальні науки.

Кращий університет за межами англо-американського регіону - Swiss Federal Institute of Technology Zürich (15-е місце). Його діяльність також орієнтована на підготовку технічних фахівців, як і в Caltech.

Нідерланди - лідер серед європейських країн за кількістю представлених у рейтингу 2011/2012 рр. університетів: 12 вузів в ТОП-200, в тому числі 4 - у ТОП-100. Такі показники особливо вражають, враховуючи розміри країни.

"Голландські університети йшли в авангарді глобалізації, - пояснює Альтбах. - Крім цього, уряд виділяв бюджетні кошти на вищу освіту вибірково. Ці фактори, що залишалися досить стабільними протягом довгого часу, не сумніваюся, зробили свій внесок у оцінку голландських університетів, що увійшли до рейтингу".

Ще одна країна, що виграла від цільових інвестицій, - Німеччина з 12 університетами в ТОП-200. І хоча всього чотири вузи Німеччини опинилися в ТОП-100 і тільки один, Ludwig-Maximilians-Universität München, пробився до числа 50 кращих вузів, більшість німецьких вузів поліпшили свої позиції в цьому році.

Альтбах пояснює таку ситуацію прагненням країни проштовхнути кращі університети шляхом індивідуального фінансування. "Проект Німеччині Excellence Initiative, схоже, приносить свої плоди. Установам, що отримали підтримку, вдалося стати краще і створити нові програми. Амбітні університети, яким не пощастило отримати підтримку, все ж наполегливо працюють, щоб бути конкурентноспроможними. Схоже, цей проект підказує системі нові ідеї".

Кращий університет в Азії цього року - Japan's University of Tokyo (30-е місце). Слідом за ним йде University of Hong Kong (34-е місце). Флагман Китаю, Peking University, ледве втиснувся в ТОП-50, зайнявши 49-е місце.

Бразильський університет University of São Paulo, якого не було у минулорічному рейтингу, вступив у боротьбу (178-е місце).

Єдиний представник Південної Африки - University of Cape Town - зміцнився в рейтингу, піднявшись на чотири позиції і зайнявши 103-є місце.

Альтбах вважає, що не варто надавати забагато значення зміні позицій у рейтингу. "Не думаю, що є велика різниця, якщо університет змістився на позицію вище або нижче за рік або два", - говорить він.

Його точка зору особливо актуальна в цьому році через те, що ряд змін в рейтингу викликаний уточненнями в методиці, також цього року оцінювалося більше університетів, було впроваджено нові індикатори для оцінки предметів, що викладаються у ВНЗ.

"Дані, які ми використовуємо для складання рейтингу, зараз більш ґрунтовні та повні, ніж будь-коли. Проникаючи в суть питання, наша оцінка стає точнішою", - сказала редактор Times Higher Education Енн Мроз.



Автор: Філ Бейті, Times Higher Education World University Rankings


Докладніше про результати рейтингу Times Higher Education 2011-2012 >>>>

Докладніше про Times Higher Education >>>>

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів