Які випробування готує Міністерство освіти абітурієнту-2011 в цьому році? « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Які випробування готує Міністерство освіти абітурієнту-2011 в цьому році?
2-07-2011

Жах торішньої вступної кампанії, ймовірно, й досі сниться сьогоднішнім студентам. Які випробування готує Міністерство освіти абітурієнту-2011 в цьому році?


Висновки з провальної вступної кампанії 2010 року міністр освіти Табачник та його відомство змушені були робити за гарячими слідами. Тому нові правила вступу до ВНЗ у 2011 році були затверджені ще в кінці 2010-го. Таким чином, абітурієнтам пообіцяли три хвилі зарахування на бюджетну форму навчання, електронний прийом документів та додаткові бали за довузівську підготовку.


Міносвіти рекомендує випускникам та їхнім батькам зосередити свою увагу на чотирьох моментах.


1. Подавати документи в 2011 році дозволили за минулорічною схемою: максимум до 5 ВНЗ і на три спеціальності в кожному з них. Тобто, у кожного абітурієнта є 15 спроб. Для вступу дійсні сертифікати ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання) не тільки за поточний рік, але і видані у 2008, 2009 і 2010 роках. Мінімальний бал сертифікату залишається незмінним - 124 бали з корекцією на деякі спеціальності за вимогою ВНЗ до 170.


2. Вперше з моменту впровадження правил вступу за сертифікатами ЗНО абітурієнти, які пройшли курси довузівської підготовки, отримують привілеї. Їх рейтинговий бал автоматично збільшується на 20 бонусів.


3. Переможців всеукраїнських олімпіад і конкурсів Малої Академії Наук позбавили права на першочерговий вступ. Натомість запроваджено бонусну систему заохочення: за 1 місце отримуєш 50 балів плюс; за 2-е - 40 і за 3-тє - 30 балів. Вундеркінди зможуть користуватися відповідними пільгами лише на профільних спеціальностях.


Хоча, як і раніше, першими у списках на зарахування будуть пільговики - діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; інваліди І та ІІ груп, чорнобильці, діти шахтарів, а також діти, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах (у тому числі діти загиблих під час аварії на шахті ім. Засядька). У цьому ж списку - й діти військовослужбовців, загиблих при виконанні службових обов'язків.


4 - формування списків. Основним джерелом інформації для них, як і у 2010-му, залишається система "Конкурс", незважаючи на її недосконалість і проблеми з сервером, які спостерігалися в минулому році.


Рейтинговий список абітурієнтів побудують у наступному порядку: зараховані поза конкурсом; абітурієнти, рекомендовані до зарахування за результатами співбесіди; абітурієнти, які беруть участь у загальному конкурсі. Конкурсний бал, як і у минулому році, буде складатися з суми балів ЗНО та середнього балу атестату, переведеного у 200-бальну систему.


Проте, чим ближче старт вступної кампанії-2011, тим жорсткіше стає критика сценарію другої спроби міністра Табачника провести набір студентів у ВНЗ.


- В умовах прийому збереглися дійсно одіозні нововведення минулого року, - коментує плани Табачника перший директор Українського центру оцінювання якості освіти Лілія Гриневич. - Це і необгрунтовано завищений середній бал атестату, і зарахування сертифікатів минулих років. Проте з'явилося й багато інших речей, які цілком виразно створюють нерівні умови для абітурієнтів і знижують прозорість доступу до вищої освіти. Наразі сумарний бал складатиметься з результатів ЗНО, атестату і бонусних балів за те, що ви сплатили навчання на підготовчих курсах і за участь в олімпіадах. Крім того, умови прийому чітко визначають, що при оприлюдненні рейтингових списків буде висвітлюватися лише сумарний бал на відміну від попередніх років, коли було розписано, з чого він складається.


- Цього року оприлюднити рейтингові списки повинні будуть лише на дошках приймальних комісій, не вказано навіть на можливість дублювання цих списків на web-сайтах університетів, - продовжує фахівець. - І все це має відбуватися у перший день після завершення подачі документів. Це означає, що абітурієнт, який подав документи до п'яти університетів, повинен всі їх відвідати, тому що в умовах прийому йдеться про те, що університет може (а не зобов'язаний) повідомити про ваше місце в рейтингу. Це створює можливість для маніпуляцій. По-перше, самим сумарним балом, адже ніхто не знає, з чого він складається, а по-друге - самим рейтинговим списком. У минулому році було достатньо прикладів, як абітурієнти, посувалися у своєму рейтингу вище, ніж були раніше.


У директора Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігоря Лікарчука, який очолював Український центр оцінювання якості освіти до січня 2011, є ряд зауважень, пов'язаних з контролем за чесністю і прозорістю вступної кампанії.


- У минулорічної вступної кампанії ми зіткнулися з дуже небезпечним явищем, - говорить фахівець. - Мова йде про те, що Міносвіти проігнорувало бездіяльність або навмисну ​​діяльність керівників багатьох ВНЗ, які порушували нормативні документи з організації вступної кампанії. Попередній міністр освіти Іван Вакарчук у 2008-2009 роках застосовував заходи дисциплінарного впливу до ректорів, які порушували умови прийому, у деяких університетів було відібрано ліцензії. За результатами ж торішньої кампанії, в Українському центрі оцінювання якості освіти було перевірено 1017 наказів про зарахування до ВНЗ і встановлено, що 1,5 тисячі абітурієнтів були зараховані до університетів з результатом нижче 124 балів, тобто нижче прохідного. Далі, майже у 5 тисяч абітурієнтів в системі "Конкурс" висвічувалися результати, що не відповідають даним в базі Українського центру оцінювання. Три з половиною тисячі абітурієнтів, які повинні були проходити ЗНО та не пройшли його, незабаром стали студентами. Майже 4 тисячі нестиковок номерів і прізвищ у сертифікатах, що знаходяться в системі "Конкурс" не відповідали базі даних Українського центру оцінювання. До всього цього хочу додати, що жодного керівника ВНЗ за такі речі не було покарано.


- У цьому році Міносвіти збирається запровадити так званий електронний вступ - подачу документів до ВНЗ через мережу Інтернет, - продовжує Лікарчук. - У минулому році я був прихильником таких новацій, виходячи з жахів, що коїлися у приймальних комісіях в 2010-му. Проте до старту вступної кампанії залишається трохи більше двох місяців, а суспільство до цих пір не ознайомлене з нормативними документами, які регламентують роботу цієї електронної системи. У нас відсутня інформація, наскільки вона захищена від стороннього втручання, хто нею буде керувати. Більш того, наскільки мені відомо, система подачі документів ніяк не пов'язана з іншими даними про абітурієнта. Тобто, при узагальненому балі для вступу, відсутності захищеності системи подачі документів через інтернет і неконтрольованості ситуації за тим, які дані до неї будуть вноситися, є всі підстави стверджувати, що створюються додаткові умови для маніпулювання вступною кампанією.


І останнє, на що звертають увагу фахівці, які впроваджували досвід проведення вступних кампаній за результатами ЗНО: результати вступної кампанії 2010-го продемонстрували... стрімке зростання середнього бала атестату у порівнянні з атестатами 2009-го. Кількість же медалістів зросла практично у півтора рази. Навряд чи це пов'язано із сплеском знань у школярів. Швидше за все, це ні що інше, як штучне збільшення рейтингу абітурієнта, що має чіткі ознаки корупції на етапі закінчення школи. Власне, це той механізм, який намагалися поламати протягом попередніх п'яти років...


Запровадження зовнішнього незалежного оцінювання фахівці називають єдиною реальною реформою, проведеною в Україні за роки незалежності. І як тільки у суспільства з'явився шанс викорінити корупцію при отриманні вищої освіти в країні, нова влада почала "удосконалювати" вже запущений в дію механізм.


Напередодні старту вступної кампанії-2011, Фонд "Демократичні ініціативи" провів соцопитування серед студентів. У результаті з'ясувалося, що з випадками корупції у ВНЗ безпосередньо стикалися 33% студентів, ще 29% чули про це від інших. Зовсім не стикалися з явищами корупції у своєму ВНЗ 38% опитаних студентів. При цьому, 32% студентів відповіли, що їм доводилося дарувати подарунки викладачам; 27% надавали викладачам різноманітні послуги; 24% - платили гроші за оцінки, а 21% - купували реферати, курсові й дипломні роботи. Не були задіяні в корупційні дії тільки 34% студентів. Головна причина залученості до різних видів корупційних практик полягала в прагненні отримати потрібну оцінку - на це вказали 52% опитаних студентів. На тиск викладача посилалося набагато менше - 15%.


- Переважно корупція працює за ринковим принципом - попит визначає пропозицію, - коментує дослідження директор Фонду "Демократичні ініціатив" Ірина Бекешкіна.


- Хочу відзначити, що введення незалежного зовнішнього оцінювання різко знизило рівень корупції при вступі, але корупція перемістилася вже на сам навчальний процес, - впевнений директор Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький. - Тому вплив результатів ЗНО на вступ до ВНЗ повинен посилюватися. Це єдиний спосіб боротьби з корупцією в системі вищої освіти без реформи самих ВНЗ, як це відбувається в інших країнах.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів