Німеччина приваблює іноземних студентів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Німеччина приваблює іноземних студентів
13-05-2011

Невже в Німеччині викладають англійською краще, ніж в англомовних країнах? За рейтингом міжнародної ліги, Німеччина найсприятливіша країна для навчання іноземних студентів.


Перевагою для іноземних студентів в Німеччині стає зростання кількості курсів, які викладаються комплексно англійською мовою, таким чином, студенти можуть отримати ступінь, навіть без знання німецької мови.

У міжнародному масштабі навчання, студенти з Німеччини, Сполучених Штатів Америки та Китаю беруть участь у семінарах, які німецькі професори проводять англійською мовою.

Погляд з-за кордону



Девід Равенсбергер, виходець з Канади, який здобуває освіту у Вільному університеті Берліна (Freie Universitat Berlin), говорить, що подібне "нашарування" іноземних студентів може збити з пантелику інших.

"Самі студенти кажуть: "Давайте розберемося. Ви канадець, який говорить англійською мовою, приїхали до Німеччини навчатися англійською. На заняттях вам розповідають про вашу же країну. Так в чому суть?".

Однак, директор Центру міжнародного співробітництва (Centre for International Cooperation) при університеті Герберт Грішоп вважає, що мова не повинна ставати перепоною у процесі глобалізації, оскільки міжнародна англійська може виявитися набагато важливішою регіональних відмінностей.

"І справді, невже студент з Китаю не зрозуміє нас краще, ніж зрозуміє акцент студента з Йоркшира, або куди більш незнайомий американський акцент", - говорить він на бездоганній англійській.

Огляд Британської ради, який вивів Німеччину на перше місце в рейтингу, називається "Глобальна шкала" (the Global Gauge).

Це ж питання буде головною темою обговорення на конференції Британської ради, яка займається дослідженням глобалізації в університетах.

За рейтингом ліги, університетські системи оцінюються за такими показниками як відкритість, якість вищої освіти, чи визнається вона в інших країнах, підтримка іноземних студентів, показники витраченого часу на навчання за кордоном.

Міжнародна політика



У рейтингу 11 найбільших учасників ринку надання послуг у сфері освіти для іноземних студентів, Велика Британія посідає третє місце, за нею Китай - на четвертому, США - тільки на шостому.

Найвищі рейтингові показники виявилися у Німеччини, яка сприяла розвитку виваженої політики міжнародного співробітництва.

Також, за кордоном навчається більше студентів з Німеччини, ніж з усіх інших країн Європи. Не дивно, що Німеччина хоче, щоб 50% її студентів проходили, щонайменше, один курс навчання за кордоном, таким чином, "звільнивши місце" для іноземних студентів, які приїжджають навчатися до Німеччини.

Міжнародний ринок надання послуг у сфері освіти для іноземних студентів перетворився на високоприбутковий бізнес. За підрахунками Британської ради він приносить прибуток в економічний сектор Великої Британії в розмірі 8 мрлд фунтів стерлінгів щорічно.

Ще одна перевага навчання в Німеччині - іноземні студенти платять за навчання стільки ж, скільки платять студенти, які проживають у Німеччині.

У багатьох землях Німеччини університети взагалі не беруть плати за навчання, відповідно іноземні студенти також нічого не сплачують.

Відсутність плати за навчання



Вільний університет Берліна (Freie Universitat Berlin) - один з найбільших дослідницьких університетів, - також був частиною проекту міжнародної співпраці у сфері освіти. Сьогодні фахівці університету прогнозують, що в майбутньому 1/3 його студентів будуть іноземцями.

"Весь секрет у тому, що студенти можуть приїхати до Німеччини вчитися, і для цього немає ніяких перешкод", - говорить Девід Равенсбергер.

Він бере участь у семінарі, який проводиться на базі Інституту ім. Джона Ф. Кеннеді (John F Kennedy Institute) при університеті. Семінар проводиться повністю англійською мовою - на такому високому мовному рівні, що ледве можна розрізнити, для кого англійська рідна мова, а для кого ні.

Девід Равенсбергер вражений, що оплата за навчання в Німеччині не підвищена для іноземних студентів. За його словами, в інших країнах, "це принципове питання для зацікавлених осіб".

"Фінанси - один із найсерйозніших мотиваційних факторів. Наприклад, втупити до університету Канади означає влізти в борги. Але тоді краще безкоштовно навчатися в Німеччині. Адже для кожного з нас дуже важливо не "віддавати в заставу" своє майбутнє".

Студентка зі Сполучених Штатів Софі Перл цілком підтримує рішення навчатися за кордоном, де можна платити менше, ніж у рідній країні.

"Мені здається, фінансовий чинник - ключовий у цьому питанні. У США, наприклад, програма підготовки бакалавра обійшлася б у сотні тисяч доларів, а в Німеччині вона буде коштувати, що називається "майже даром". Крім того, оплата для іноземних студентів, як і для студентів, які проживають у Німеччині, не підвищується".

Країни сприятливі для іноземних студентів



    Німеччина
    Австралія
    Велика Британія
    Китай
    Малайзія
    США
    Японія
    Росія
    Нігерія
    Бразилія
    Індія


Місцеві студенти у Німеччині не вважають, що ідея навчання іншою мовою в їх країні, є проблемою. Олена Фербеєк стверджує: "Вчитися на мові, що не є твоєю рідною, звичайна справа. У цьому немає нічого особливого чи дивного".

Хоча у людей різних поколінь своя думка щодо цього. "Наприклад, для моїх батьків це щось нове. Свого часу вони навіть не мріяли про те, щоб вчитися на іншій мові, оскільки отримували освіту в Німеччині. Зараз таке навчання входить до міжнародної практики".

Освіта за кордоном



Існує припущення, що студентам з Німеччини доведеться витрачати час на адаптацію до умов університету в іншій країні. Проте, Джулія Сунарік, яка вивчала менеджмент і маркетинг в університетах Великої Британії, Китаю та Іспанії говорить: "У цьому немає нічого екстраординарного. Навіть у різних людей знайдеться щось спільне. У Німеччині звичайна справа здобувати освіту за кордоном".

Крім того, вона говорить, що студентів з Німеччини мотивують вступати до університетів, де навчання відбувається англійською мовою, - це може стати великим плюсом при пошуку роботи в будь-якій країні світу.

"Якщо в університеті велика частина предметів викладається англійською, це свого роду показник престижу. Хіба погано, коли у студентів є здібності і стимул розмовляти англійською мовою!? Люди приїжджають сюди за міжнародним іміджем".

Яку вигоду з цього мають університети? Однозначно, мова йде не про фінансову вигоду, навпаки іноземні студенти потребують додаткової допомоги.

"Суть - у добре продуманій політиці. Ми прагнемо до міжнародного співробітництва. Ми вважаємо, що така співпраця допоможе нашим студентам, нашим дослідженням", - говорить виконавчий директор Центру міжнародного співробітництва Герберт Грішоп.

Огляд перспектив



Ідея міжнародного співробітництва проникає в університети. Сама ідея виникла у 1948 році і в подальшому завжди була спрямована на розвиток зв'язків зі світом. Відкрита доброзичлива політика по відношенню до іноземних студентів багато в чому зобов'язана культивованій вірі у міжнародне співробітництво.

"Підтримувати дружні відносини між країнами - прояв нашої доброї волі, основа нашої культури та економіки. Ми - країна, яка дивиться в майбутнє".

"Ми вважаємо, що глобальні проблеми вимагають глобального співробітництва і спільного вивчення. Нашим студентам глобалізація принесе усвідомлення і розуміння того, чого потребує міжнародний ринок".

Якщо навіть якийсь університет не відкрив свої двері для іноземних студентів, все одно він продовжує розвивати партнерські відносини за допомогою мережі офісів, розташованих у зарубіжних країнах, зокрема в Китаї, США, Росії та Індії.

Директор департаменту вищої освіти Британської ради Пет Кіллінглі заявляє, що зростання партнерських відносин між університетами стає глобальною тенденцією. З часом ці відносини можуть стати мостом, що прокладає шлях до програм обміну студентами та викладачами. За словами директора департаменту, для університетів Великобританії іноземні студенти стають просто необхідними, особливо коли мова йде про аспірантуру.

"Дуже важливою стала тенденція запрошувати студентів навчатися в університетах Великобританії і, таким чином, підтримувати науково-дослідну базу. Це сприяє міжнародному становленню всієї системи", - говорить Пет Кіллінглі.

Ми представили загальну картину, в умовах якої глобалізація буде розвиватися, породжуючи при цьому конкуренцію і співробітництво між системами різних університетів.


Додатково:

Бундестаг схвалив закон про визнання дипломів мігрантів

Німеччина поступово повертається до безкоштовної вищої освіти

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів