Німеччина поступово повертається до безкоштовної вищої освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Німеччина поступово повертається до безкоштовної вищої освіти
25-02-2011

Федеральні землі одна за одною відмовляються від плати за навчання в університетах. Тепер зітхнули з полегшенням і студенти найбільшої землі - Північний Рейн-Вестфалія.


Вже п’ять років студенти у Північному Рейні-Вестфалії платять тисячу євро на рік за навчання в університеті або вищій професійній школі.

До цих витрат додаються ще чотириста євро "соціального збору", який включає у себе проїзний на всі види громадського транспорту у регіоні та користування бібліотекою або можливість відвідувати спортивні секції.

Тисяча чотириста євро плюс гроші за житло та інші щоденні витрати – навіть з допомогою батьків багатьом студентам грошей не вистачає. Доводиться у вільний час працювати офіціантами або касирами у супермаркетах. Все це час, якого зрештою бракує для навчання. Студенти не раз виходили на демонстрації, домагаючись скасування плати.

Передвиборні обіцянки

Зрештою, новий земельний уряд виконав свою передвиборну обіцянку – починаючи із наступного зимового семестру вища освіта буде безкоштовною. Те, що для студентів радість, для керівництва університетів – головний біль, каже голова Конференції ректорів вищих шкіл Марґрет Вінтермантель. Адже кількість студентів постійно зростає, а фінансування – ні.

"За нашими підрахунками, лише скасування військового призову призведе до збільшення кількості студентів цього року на 40-50 тисяч. Якщо взяти за основу стандартні розрахунки – 6500 євро на студента на рік, то лише цей факт призведе до недофінансування вищих шкіл на 260 мільйонів. Це не враховуючи низку спеціальних федеральних програм, на які також поки немає грошей", - каже Вінтермантель.

За словами голови конференції ректорів, університетам Німеччини протягом наступних трьох років треба додаткове фінансування обсягом у мільярд євро. Ці витрати мають поділити між собою федеральний і земельний уряди. Нова владна команда Північого Рейну-Вестфалії до того ж пообіцяла на наступний рік виділити університетам компенсацію за скасування плати за навчання обсягом у 125 мільйонів євро.

Де взяти такі гроші? Відповідь соціал-демократів і зелених проста – взяти у кредит. Опозиція нагадує, що це боргове ярмо у майбутньому ляже на плечі нинішніх студентів, які змушені будуть платити більше податків.

Наступний – Гамбург?

П’ять-сім років тому здавалося, що у Німеччині настає ера платного навчання: землі одна за одною запроваджувати збори зі студентів. Однак вже через кілька років почалася зворотна тенденція: спершу від плати відмовилися землі Саар і Гессен, а тепер і Північний Рейн-Вестфалія. Незабаром очікується відмова від платної освіти у Гамбургу.

Принаймні таку обіцянку перед виборами дали соціал-демократи, які незабаром сформують новий уряд. Платне навчання сьогодні залишається лише у Баварії, Баден-Вюртембергу та Нижній Саксонії.

Тим часом кількість студентів продовжує зростати по всій Німеччині. Торік до вищих шкіл країни вступили 443 тисячі молодих людей – на чотири відсотки більше, ніж 2009-го. Кількість студентів сягнула рекордних показників - 2,2 мільйони.

Якщо така тенденція зберігатиметься і надалі, а фінансування не покращуватиметься, Марґрет Вінтермантель бачить лише один вихід: "Якщо фінансування не збільшать, вищим школам доведеться обмежувати набір студентів, встановлювати більш жорсткі критерії відбору абітурієнтів. Так вони і скажуть: "ми більше не можемо брати всіх", - прогнозує Вінтермантель.

Тим часом через недофінансування університетам доводиться поступово скорочувати науковий персонал. Чимало експертів прогнозують, що вже за декілька років дискусія про плату за вищу освіту може розпочатися з новою силою.

Автор: Євген Тейзе

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів