Міносвіти затвердило нову концепцію шкільної літературної освіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Міносвіти затвердило нову концепцію шкільної літературної освіти
28-01-2011

Предметом літературної освіти в Україні будуть твори українського, російського та світового письменства, а також письменства представників інших національностей, що проживають в Україні.


Концепція літературної освіти затверджена наказом Міністерства освіти і науки №58 від 26 січня цього року.

Як зазначається в документі, концепція спрямована на реалізацію завдань, що стоять перед сучасною загальноосвітньою школою та необхідністю збереження національної ідентичності.

Автори зазначають, що необхідність розробки єдиної Концепції літературної освіти виникла у зв’язку з тим, що літературну освіту в школі забезпечують декілька різних предметів.

На твердження авторів, актуальність нової концепції літературної освіти викликана відсутністю узгодженості й наступності між різними програмами й підручниками, а також необхідністю ґрунтовного засвоєння дітьми та молоддю мовного і культурного багатства народів України та світу.

Одним з основних завдань концепції є вироблення спільних методологічних засад для предметів, що забезпечують літературну освіту в школі, – таких, які найбільш повно дозволять розкрити духовно-естетичний потенціал художньої словесності та забезпечити виховну функцію літератури.

Згідно з документом, у загальноосвітніх навчальних закладах з українською мовою навчання обов’язково вивчаються "українська література" та "світова література". Можливою також є інтеграція цих літературних курсів.

Також у документі зазначається, що література інших народів, що мешкають в Україні, сприяє усвідомленню учнями культурного багатства нашої країни. Особлива роль при цьому належить російській літературі, як художньо-словесному надбанню, у тісній взаємодії з яким протягом декількох століть формувалася українська література, а також з урахуванням того місця, яке займає російська література у загальнолюдській системі духовно-культурних цінностей.

Предметом літературної освіти, відповідно до затвердженої концепції, є вершинні твори українського, російського, світового письменства та письменства представників інших національностей, що проживають в Україні.

Разом з тим, зазначається в документі, сучасні досягнення науковців та методистів, досвід практичної роботи вчителів-словесників переконують в ефективності поширення поруч із традиційними й нових принципів літературної освіти.

Одним з таких принципів на думку розробників концепції, має стати принцип канонічності "золотого" фонду класичної літератури, як основи літературної освіти. В історії української, російської та світової літератури є твори, перевірені часом і багатьма поколіннями.

Тому, зазначається в концепції, в процесі перебудови системи літературної освіти потрібно зберегти цей "золотий" фонд української, російської та іншої класики народів світу.

Слід зазначити, що Міністерством освіти і науки також розроблено проект Концепції мовної освіти в Україні, документ вже пройшов процедуру громадського обговорення. Наразі, робоча група, до складу якої входять відомі українські вчені, і яка займалася розробкою документа узагальнює пропозиції та зауваження громадськості.

Положення проекту викликали широку дискусію стосовно необхідності прийняття документу, зокрема представники громадськості та інтелігенції дорікають міністерству освіти у спробах русифікації української освіти.


Додатково: Наказ МОН №58 від 26.01.11 року "Про затвердження Концепції літературної освіти"

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів