Українські батьки хочуть бачити школу більш стабільною - результати опитування « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Українські батьки хочуть бачити школу більш стабільною - результати опитування
2-08-2010

З 10 по 12 липня 2010 року Інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему: "Проблеми шкільної освіти".

Всього згідно з випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів, в сім'ях яких є діти дошкільного та шкільного віку, у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі.

Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує + / -3,2%, йдеться в прес-релізі організації.

За результатами дослідження експерти Інституту Горшеніна зробили наступні висновки:

Вперше за останні кілька років, проблема матеріально-технічної оснащеності шкіл не стоїть на першому місці для українських батьків. Перші місця займають зміна оцінки знань і нестабільність навчальних програм. Це пов'язано з тим, що за останні роки "правила гри" в системі освіти змінювалися кілька разів, школі не вистачає стабільності.

Більш ніж половина українців вважає, що сьогодні у сфері освіти найбільш гостро стоять такі проблеми, як: зміна системи оцінки знань учнів, впровадження тестування (56,2%), нестабільність і недостатнє опрацювання навчальних програм і підручників (54,8%).

Також майже половину опитаних (48,7%) турбує слабка матеріально-технічна база шкіл.

Близько третини респондентів вважають, що слабкими місцями української освіти є матеріальні проблеми педагогів (36,1%), невідповідність освіти потребам суспільства, роботодавця (32,7%), недостатня увага вихованню учнів (30,2%).

Більше чверті опитаних (27,4%) вважають основною проблемою школи низьку кваліфікацію педагогів, менше чверті - низьку якість освіти (23,4%), хабарі, корупцію (22,9%), нестача кадрів (22,7%).

Кожного п'ятого українця (20,1%) турбує недоступність освіти, а кожного десятого (9,2%) - відсутність мотивації у педагогів та учнів.

Тільки 3,5% опитаних вважають, що сьогодні в сфері української освіти проблем немає.

Висока якість освіти - головна вимога до гарної школи, на думку більшості українців (78,4%).

Близько половини респондентів назвали головними критеріями гарної школи добре матеріально-технічне оснащення (51,2%), висококваліфікований педагогічний склад (50,3%) і гарантію вступу випускників даної школи до ВНЗ (49,2%).

Безкоштовне навчання є головною вимогою до школи для 38,7%, можливість додаткових розвиваючих занять - для 29,3%, безпеку - для 27,1% опитаних.

Для кожного четвертого респондента важливе значення мають добре поставлена в школі виховна робота (26,8%) і шанобливе ставлення до учнів (25,9%); для кожного десятого (9,1%) - гарний спортзал, спортивні секції.

Інші вимоги до школи пред'являють 5,3% респондентів.

Майже половина українців (45,2%) вважає найбільш важливим критерієм при виборі школи для дитини добрі відгуки про викладачів цієї школи від сусідів, знайомих, родичів.

Близько третини звертають увагу на спеціалізацію школи або наявність у ній спеціалізованих класів (35,3%), високий відсоток випускників школи, які вступають до ВНЗ (32,7%), зручне розташування школи (31,8%).

Кожного четвертого респондента (25,7%) приваблює дешевизна навчання в школі, відсутність необхідності додаткової сплати, а кожного п'ятого (21,1%) - популярність і авторитет школи.

Вважають за краще віддати дитину до школи, в якій раніше навчалися самі, 7,4% українських батьків, а 4,8% керуються іншими критеріями при виборі школи для дитини.

Не змогли відповісти на дане питання 2,9% респондентів.

Українці позитивно сприйняли закон про одинадцятирічне шкільне навчання, оскільки ідея "дванадцятирічки" суперечить традиціям, що склалися в нашій країні.

Досить позитивне ставлення до введення обов'язкової дошкільної освіти для дітей з 5 років пояснюється тим, що діти жителів обласних центрів України, в більшості своїй, і так відвідують дитячі садки. У зв'язку з цим новий закон нічого не змінює для них в організаційному плані.

Переважна більшість українців (80,5%) позитивно оцінюють закон, що встановлює термін навчання 11 років для отримання повної середньої освіти. З них відповідь "точно позитивно" дали 44,8%, "скоріше позитивно" - 35,7% опитаних.

Негативно оцінює цей закон кожен шостий респондент (15,3%). З них відповідь "скоріше негативно" дали 10,1%, "точно негативно" - 5,2% опитаних.

Байдуже ставляться до цього закону 3,4% респондентів, а 0,8% - не змогли відповісти на дане питання.

Майже половина українців (48,3%) позитивно оцінює введення обов'язкової дошкільної освіти дітей з 5 років. З них відповідь "швидше позитивно" дали 26,9%, "точно позитивно" - 21,4% опитаних.

Негативно оцінюють обов'язкову дошкільну освіту дітей з 5 років близько чверті респондентів (29,6%).

З них 16,2% дали відповідь "скоріше негативно", 13,4% - "точно негативно".

Байдуже ставлення до даного нововведення висловили 2,7% українців, а кожен п'ятий опитаний (19,4%) - не зміг відповісти на дане питання.

На думку половини українців (50,5%), при прийнятті змін у сфері шкільної освіти, держава керується економічними чинниками.

Вважають, що держава керується таким чинником, як впровадження прогресивних методик навчання 43,7%, місцевими умовами - 41,6% опитаних.

Відповідність одержуваної освіти міжнародним стандартам враховується державою, на думку 36,7%, наявність кваліфікованого педагогічного складу та навчальних програм - на думку 32,4%, матеріально-технічна база шкіл - на думку 30,1% респондентів.

Кожен п'ятий українець вважає, що при ухваленні змін у сфері шкільної освіти, держава враховує такі фактори, як громадська думка - думка батьків (20,8%) і психологічна готовність дітей до школи (20,5%).

Вважають, що держава враховує інші фактори, 7,8% опитаних, а 6,6% - не змогли відповісти на дане питання.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів