Репутація університету- пані вразлива та вибаглива « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Репутація університету- пані вразлива та вибаглива
4-03-2012

Спочатку мене підняли на сміх. Відколи цього місяця газета The Australian визнала мене одним із 15 «найвпливовіших» людей у системі освіти, жарти посипалися, немов горох із дірявого лантуха. « Ти тільки четверта найбільш впливова людина у власному помешканні»,- заявив мій колега. «Та і то, якщо не рахувати кота»,- додав інший, який буває у мене вдома.

Опинитися на 14 місці у компанії великих, після австралійського прем’єр-міністра Джулії Гіллард (Julia Guillard) (друге місце), зате перед Альфредом Нобелем (відзначеним за допомогу у встановлені стипендій для австралійців)- цього, направду, було достатньо, щоб відчути себе коміком у несмішному номері.

Безперечно, включення мене до когорти великих у якості представника широко відомого рейтингу The Times Higher Education World University Rankings відбулося через дуже поважну причину.

«Саме рейтинги, що проводилися упродовж останнього десятиліття, спонукали університети до зміни своїх стратегій та цілей,»- писала газета. «Місії, що оприлюднюють виші, рясніють від висловлюваних устремлінь увійти до 100-ні або 10-ки кращих університетів…., злива гострих випадів у Твттері, блогах чи ЗМІ щодо переваг чи недоліків різних методологій…»

«Вони можуть подобатися, чи ні…однак, їхній вплив на те, яким чином університети організовують свою діяльність не піддається сумніву», робить висновок газета.

Це, направду, так і є. Рейтинг Times Higher Education направду крутий.

Наш сайт відвідали близько двох мільйонів відвідувачів протягом 24 годин після публікації Всесвітнього рейтингу університетів у жовтні 2011 року. Упродовж першого місяця кількість відвідувань наближалась до 10 мільйонів.

Рейтинги не тільки інформують про вибір студентів, але і справляють вплив на рішення щодо розвитку кар’єри на тому чи іншому факультеті, допомагають розвивати нові міжнародні дослідницькі партнерські програми, сприяють обміну досвідом керівництва і навіть стають, певною мірою, рушіями національної політики у галузі освіти.

Бен Вільдавськи (Ben Wildavsky) сказав у своїй дуже відомій книжці «Перегони у Великій Британії: Як всесвітньо відомі університети перебудовують світ», що рейтинги, безумовно, не пуста забаганка і що вони, направду, можуть відігравати позитивну роль.

«Рейтинги є безпомилковим відображенням світової академічної конкуренції.. схоже, їм судилося бути незамінними гравцями на всесвітній освітній арені на довгі роки»,- сказав він. «Потому, як вони будуть удосконалюватися та покращуватися, вони зможуть та будуть зобов’язані відігравати важливу роль у подальшому розвиткові університетів».

Ключовими словами, на мою думку, тут є «удосконалюватися та покращуватися». З огляду на такі великі сподівання, що покладаються на рейтинги, відповідальність тих, хто їх складає постає просто величезною.

Ось чому наприкінці 2009 року, після шести років оприлюднення популярного всесвітнього рейтингу Times Higher Education вирішив почати все спочатку та розпочати роботу з новою місією та новим партнером по збору даних Thomson Reuters. Ми розробили нову рейтингову систему, що краще відповідає потребам та запитам галузі вищої освіти, що дедалі більше глобалізується.

Нова система, що була розроблена після 10 місяців відкритих консультацій та на основі детального експертного висновку розробленого групою із 50 провідних експертів у галузі вищої освіти, запрацювала дуже добре.

Протягом усього періоду удосконалення методології, починаючи від першого етапу у 2010 році і до минулого року ми отримували високу оцінку та значну допомогу нашим зусиллям. Фердінанд фон Прондзінскі (Ferdinand Von Prondzynski), віце-канцлер університету Роберта Гордона у Шотландії заявив, що тепер рейтинги Times Higher Education дедалі більше сприймаються як «золотий стандарт».

Проте список «набільш впливових» газети The Australian нагадує нам, що ми не маємо самозаспокоюватися. Ми несемо відповідальність не тільки за підтримку системи, аби вона якнайкраще відповідала очікуванням, що покладаються на неї, але також і за те, щоб бути чесними у питаннях обмежень, властивих усім рейтингам.

Ми повинні бути чесними у питаннях щодо тих даних із різних країн, які можна порівняти у справедливий спосіб, так само, як нам треба ясно давати зрозуміти, що світові рейтинги вимірюють і чого вони виміряти не можуть. Наш обов’язок – бути чесними стосовно компромісів, на які ми йдемо та відносно обмежень, які ми застосовуємо. Ми мусимо бути прозорими.

Проявом нашого прагнення до прозорості- і, повинен визнати це буде сама по собі надзвичайно захоплююча річ- стане публікація наступного місяця результатів ще одного проекту у рамках щорічного Світового рейтингу університетів, над яим ми працювали протягом двох місяців- відомого як Всесвітній Репутаційний Рейтинг.

Свтовий рейтинг університетів складений на основі 13 конкретних показників діяльності, включно із результатами щорічного дослідження академічної репутації- звичайного опитування думок викладачів, яких попросили назвати невелику кількість кращих університетів у їхній галузі з точки зору викладання та дослідження.

Підсумки цього дослідження, під час проведення якого було отримано майже 31 тисячу відповідей із 149 країн під час двох щорічних опитувань, починаючи з 2011 року окремо представлені у Всесвітньому репутаційному рейтингу.

Репутаційний рейтинг, що буде опублікований 15 березня 2012 року складений виключно на основі суб’єктивних свідчень студентів. Зрозуміло, що йдеться про опитування студентів старших курсів- саме тих людей, які якнайкраще розуміються у перевагах своїх університетів.

Незважаючи на те, що новий рейтинг відображає тільки репутацію, немає жрдного сумніву у тому, що вона того варта. На конкурентному світовому ринку міцна академічна репутація надає відчутні реальні переваги- створювати та утримувати кращі факультети, мати кращих студентів, проводити кращі дослідження та залучати кращих партнерів, навіть найбагатших спонсорів.

У епоху глобальної інформації репутації, що створюються роками- навіть століттями стають вразливими, як ніколи.

Всесвітній репутаційний рейтинг не тільки допомагає краще розібратися у рейтингу Times Higher Education, але і є унікальним цінним інструментом оцінки у мінливому світі брендів найкращих університетів світу. Оприлюднюючи цей рейтинг, ми сприймаємо нашу «впливовість» як у Австралії та і по всьому світі, безумовно, надзвичайно серйозно.


University World News ,
February 2012

Автор: Філ Беті (Phil Baty), редактор рейтинга Times Higher Education rankings, а також редактор журналу Times Higher Education

Переклад: Михайленко Ігор/Оксана Бурдик
для euroosvita.net



Додатково:

Unyversity World News: Вітчизняні рейтинги університетів як спротив міжнародній ізоляції

Рейтингам - вісім років. Що ми зрозуміли?

Гарвардська конференція збирається добряче струсонути систему університетського навчання

European Uneversity Association запускает интерактивный инструмент для предоставления полных данных об университетской автономии в Европе

СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ У БОЛОНСЬКОМУ ПРОЦЕСІ ТА МЕХАНІЗМИ ЇЇ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ В УКРАЇНІ

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів