Шахрайство у системі навчання іноземних студентів - то тільки «квіточки»? « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Шахрайство у системі навчання іноземних студентів - то тільки «квіточки»?
25-02-2012

До недавнього часу було неважко ігнорувати наслідки впливу шахрайства на міжнародну освіту , оскільки не вистачало свідчень про його обсяги та поширеність. Поза тим, саме підняття теми шахрайства є малоперспективним способом здобуття певного авторитету чи спроби справити враження на законодавця, зацікавленого у збільшенні національного доходу від навчання іноземних студентів.

Проте варто провести всебічне дослідження цього феномену, як масштаби та все проникність шахрайства стає зрозумілими.

До прикладу, дослідження припускають, що більшість заяв від певної кількості країн, що надсилають велику кількість студентів є значно прикрашеними чи абсолютно шахрайськими. Як наслідок, десятки тисяч іноземних студентів, отримавши візу та дозвіл на в’їзд, вступають до вишів в усьому світі на підставі шкільних документів, свідоцтв про фінансову підтримку, рекомендаційних листів чи результатів іспитів, які є фальшованими.

Попри те, що система вищої освіти головно має відігравати стримуючу роль, принагідно вона принаджує можливістю отримати західний диплом поважного університету, що призводить до значного зростання конкуренції в умовах незаконної діяльності.

Як наслідок, Австралія а потім і Великобританія пережили хвилі шахрайства та навчилися жорстко реагувати на це протягом останніх років. Наразі зі сплеском шахрайства зіштовхуються Канада та Сполучені Штати.
Зрозуміло, що неможливо відповісти на запитання щодо сучасного рівня шахрайства серед іноземних вступників та студентів.

Для того, щоб відповісти на це питання екзаменаційні комісії мали б оприлюднити тексти для іспитів, освітні заклади повинні були б систематично повідомляти відомості щодо спроб шахрайства, а уряди мали б публікувати докладні звіти про випадки відмов у видачі віз. Певна річ, все це викликало би певний спротив, іноді, із зрозумілих причин, пов’язаних із національною безпекою.

Як наслідок, при визначенні поширеності шахрайства доводиться покладатися на численні свідчення- на кількість візових відмов та дослідження на кшталт доповіді щодо шахрайств китайських студентів при вступі, підготовлених компанією Zinch, на інтерв’ю з десятками викладачів та керівниками вишів по всьому світу.

Ще одним переконливим свідченням є те зростаюче усвідомлення того факту, що результати тестів на знання англійської мови стають все більш ненадійними, а у деяких випадках, по суті, марними.

Дані свідчать про те, що студенти виявляють бажання сплачувати величезні гроші, аби отримати високі результати за підсумками тестів. Оприлюднені розміри хабарів сягають від 20 000 доларів за LSAT (вступний тест до американських юридичних навчальних закладів) до 60 000 за вступний іспит до провідного індійського медичного вишу чи 1 000 доларів за отримання фальшованого документу про фінансову спроможність для отримання студентської візи до Канади чи Австралії.

Чинники шахрайства

Сплеск шахрайства, що спостерігається протягом останнього десятиліття може бути обумовленим чотирма чинниками

По-перше, існуючий дисбаланс між наявністю студентських місць у якісних вищих навчальних закладах та кількістю вступників ставить студентів перед необхідністю збільшувати свої шанси на вступ, застосовуючи незаконні способи. Така поведінка є найбільш помітною у випадку із іноземними студентами, у разі, коли вони стикаються із додатковими іспитами та певними рівнями підтвердження знань, що помножується на бажання отримати заповітну «винагороду».

По-друге, економічне зростання Азії та, останнім часом, частини Африки призвело до різкого зростання чисельності вступників із країн з великою кількістю населення, які, до того ж, історично мали високий рівень шахрайських діянь при складанні випускних та вступних іспитів. У цьому сенсі, шахрайство пройшло фазу від припустимого розміру до головної рушійної сили системи міжнародної освіти.

По-третє, майже загальнодоступна можливість користування обладнанням та контентом на основі інтернет-технологій та мобільного зв’язку практично усунула останні перешкоди при вчиненні шахрайських дій. Фотошоп та сторінки у смартфонах, придбаних он-лайн, що використовуються з шахрайською метою під час іспитів, використання вступниками та студентами технологій з шахрайською метою на все це почали останнім часом звертати увагу вищі навчальні закладі та тестові агенції з метою розробки та впровадження відповідних контрзаходів.

Четвертий чинник полягає у мовчазній, а іноді і у видимій змові учасників, які ставлять грошові внески іноземних студентів вищими за справедливість системи іспитів, порядку зарахувань чи бренду вишу. Мотивація тут надзвичайно очевидна- гроші

2010 року розмір прямих доходів від навчання іноземних студентів у світі, згідно із оцінкою ICG, сягнув позначки від 80 до 90 мільярдів доларів. Це нічого не означає, крім того, що майже законно світова індустрія такого рівня, як система міжнародної освіти існує без уніфікованих стандартів та механізмів контролю якості.

Прояви шахрайської діяльності демонструють широкий асортимент дій та діяльності.

Плагіат є одним із двох найбільш частих проявів наукового шахрайства, який, тим не менше, характерний і для середовища іноземних студентів. Протягом останнього десятиріччя плагіат став невиліковною хворобою для студентства по всьому світі, що підживлюється появою вебсайтів, які продають документи або послуги з написання робіт, чи уже звичні сьогодні «презентації занять, люб’язно надані Вікіпедією»

Як наслідок, деякі студенти із числа тих, хто нещодавно закінчили виші, вочевидь, стали кращими у розкраданні інтелектуальної власності, ніж у формулюванні власних думок.

Шахрайство під час іспитів швидко постало ще однією серйозною проблемою

Варто тільки захоплено подивуватися креативності тих, хто складають іспити (або найнятих, аби їх скласти), які застосовують джеймсбондівські пристрої чи беруть участь у широкомасштабному запам’ятовуванні незаконно отриманих матеріалів іспитів. Добре знані також випадки, коли відбуваються шахрайські дії із підміною особи або здійснюється втручання у екзаменаційний процес безпосередніми організаторами цих іспитів.

Як наслідок, результати спеціальних мовних тестів, що надходять із деяких азіатських країн виглядають настільки нереальними, що деякі університети розпочали систематичні переатестації студентів після прибуття у навчальний заклад.

Цей перелік можна було б продовжити, починаючи від усього того, що стосується шахрайства під час занять і закінчуючи зловживаннями щодо студентських дозволів на в’їзд до країни, які використовуються з єдиною метою -знайти роботу.

Річ у тому, що вигоди від шахрайства зазвичай переважають можливе покарання і у деяких випадках шахрайство є єдиним можливим способом досягнути мети, яка полягає у вступі до якогось вишу чи в отриманні студентського дозволу на в’їзд до певної країни.

Як вода сягає найнижчої точки, так і шахрайська діяльність і надалі пронизуватиме усю систему міжнародної освіти зверху до низу.

У програші усі

У ситуації, коли шахрайство постає надзвичайно поширеним явищем необхідно загострювати увагу на серйозних наслідках, до яких призводить ця тенденція, адже, зрештою, якою б неприємною не була реальність, у програші опиняються усі. Чому так відбувається?

З одного боку, студенти, застосовуючи шахрайські способи при вступі вишів, навчальні вимоги якого значно перевищують їхній інтелектуальний рівень чи вдаючись до серйозного шахрайства при підготовці дипломної роботи, не отримають відповідної освітньої підготовки. Це завдає шкоди як потенційним роботодавцям, так і суспільству, яке довіряє якості буцім-то отриманої освіти.
Навчальні заклади зтикаються з масою проблем, починаючи від зниження авторитету бренду вишу і до неоднакового ставлення до студентів в цілому.

Останній аспект уже призвів до скандалів у мас медіа та викликав занепокоєння серед професорсько-викладацького складу, продемонструвавши можливість розвитку більшого конфлікту. До прикладу, з’являється все більше свідчень про негативну реакція роботодавців на відсутність якісної підготовки випускників іноземних вишів. Для університетів, що недостатньо ефективно протистояли ризикам проявів шахрайства постає реальна загроза втрати репутації свого імені в очах роботодавців на багато років.

Компанії, що надають послуги із тестування,- особливо ті, що на словах борються із шахрайством більше ніж усі інші,- будуть зтикатися із все більшим зростанням недовіри до їхніх тестів, аж до того часу, коли навчальні заклади перейдуть на нові або зовсім інші системи перевірки знань, остаточно відмовившись від послуг цих компаній. Наразі з’являються перші ознаки того, що переломний момент вже настав.

Національні системи освіти будуть зазнавати значних втрат довіри як до авторитету навчальних закладів так і до систем в цілому, якщо вони і надалі поводитимуться таким чином. Наразі значна кількість країн, що надсилають своїх студентів, починаючи від Нігерії і до Китаю викликають надто мало довіри до вірогідності документів своїх студентів.
Підсумовуючи сказане, слід зазначити, що Австралія та Великобританія стали першими країнами, що запровадили жорству політику щодо візового та імміграційного шахрайства. Наразі у центрі уваги впровадження певної політики та реакція вищих навчальних закладів Канади та Сполучених Штатів.

Непрості рішення

На жаль, для того, щоб подолати шахрайство у системі міжнародної освіти, слід вдаватися до непростих рішень.

Серйозні економічні чинники, які мусять враховувати певні зацікавлені сторони, технічна простота реалізації шахрайських дій, відсутність достатніх інструментів для розпізнавання та визначення активності шахрайської діяльності надають масу можливостей для обдурювання чи знехтування механізмів контролю та захисту.

Є чотири пункти, виконання яких могло б зарадити ситуації:

1. Зацікавлені сторони повинні визнати, той факт, що шахрайство не тільки набуло значно ширших масштабів, ніж припускалося чи уявлялося, але й те, що бездіяльність тільки погіршить довіру до бренду та репутацію.

Це стосується особливо закладів вищої освіти, які зтикаються із ситуацією значних тривалих репутаційних втрат з боку роботодавців та випускників. Хоча культурні та економічні чинники вишів відрізняються, необхідно визначити основну початкову точку відліку, з якої необхідно розпочинати міжвузівський діалог щодо наявності на наслідків шахрайських дій.

2. Навчальні заклади та компанії, що проводять тестування мають зосередити свої зусилля на розпізнавання та визначенні шахрайських дій з тим, щоб розробити заходи ефективної протидії

Найкращим способом реагування на виявлену шахрайську дію у цьому сенсі буде не намагання поцілити у одну мішень- як-от відмова від послуг певної компанії- організатора тестувань, а звернути увагу на весь освітній ланцюг- тестування, зарахування та навчальний процес.

У боротьбі із шахрайством за допомогою комплексної системи зворотнього зв’язку, для виявлення ключових економічних та психологічних чинників шахрайської діяльності можуть застосовуватися та визначатися моделі глибокого визначення цього явища.

3. Зацікавлені сторони мають удосконалити, по-новому розробити- і що найважливіше- посилити політику, спрямовану на зміцнення репутації вищих навчальних закладів та на підвищення якості викладання та проведення досліджень.

Першим кроком має стати приведення політики у сфері дотримання кодексу честі у відповідність до сьогоднішніх реалій. Наступним кроком має бути забезпечення доведення принципів цієї політики в межах навчального закладу- починаючи від іноземних студентів і до усіх зацікавлених учасників, що беруть участь у наборі та процедурі зарахування на навчання.

4. Вищенаведені дії мають бути реалізованими комплексно, включаючи співробітників агенцій із оформлення віз та компаній із організації тестувань.

Якщо шахрайство і не можна буде повністю викорінити, то пом’якшити, якщо не мінімізувати його наслідки, можна буде за рахунок розвитку цілісності системи забезпечення якості освіти,- так само, як у іншому разі, стан цієї системи може стати найслабкішою ланкою у протидії шахрайству.


University World News ,
February 2012
Автор: Даніел Гур (Daniel Guhr), керуючий директор Illuminate Consulting Group

Переклад: Михайленко Ігор/Оксана Бурдик
для euroosvita.net



Додатково:

Про аудит у вищій освіті - Єва Егрон-Полак, генеральний секретар Міжнародної Асоціації університетів (IAU)

ЛжеВУЗы: Россия из некогда самой читающей и образованной страны превратилась в фабрику по выдаче дипломов

Американский вуз обвинили в незаконном обучении китайцев и россиян

Чеських юристів позбавили українських дипломів

Вышел в свет очередной ежегодный обзор основных показателей Организации экономического сотрудничества и развития (ОЭСР) в сфере образования

Підроблений диплом: якою буде відповідальність?

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів