У Рівному презентують енциклопедію про Острозьку академію « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
У Рівному презентують енциклопедію про Острозьку академію
25-01-2012

Це перша колективна праця науковців, присвячена ґрунтовному дослідженню діяльності Острозьких просвітників та першому вищому навчальному закладу у Східній Європі — Острозькій слов'яно-греко-латинській академії, заснованій князем Василем-Костянтином Острозьким 1576 року.



Із самого початку існування уже сучасної відродженої Острозької академії, 1994 року, її вчені приділяли й продовжують приділяти значну увагу дослідженню острогіани. Результатом цих досліджень стали численні публікації на сторінках наукових збірників і періодичних видань.Етапними були енциклопедичне видання «Острозька Академія ХУІ-ХУІІ ст.» (1997 р.) та колективна монографія «Острозькі просвітники ХУІ-ХХ ст.» (2000 р.).

Відтак, у зв'язку з новими дослідженнями в цій сфері, виникла необхідність видання енциклопедії «Острозька академія ХУІ-ХУП ст.» (2011 р.).

У виданні чимало уваги приділено матеріалам, що стосуються безпосередньої діяльності Острозької академії ХУІ-ХУІІ ст., діячам, які були пов'язані з нею. Зокрема, детально розглядаються питання Острозької Біблії (1581 р.), підготовку якої до видання здійснювали викладачі й, можливо, студенти академії.

Статті у виданні різні за обсягом, залежно від теми, джерельної бази й стану вивчення цієї проблематики. Автори використали здобутки та досягнення попередніх студій, зазначаючи це у списках літератури і роблячи вказівки на археографічні джерела та архівні збірки.

За змістом матеріали енциклопедії поділяються на оглядові статті про Острозьку академію і соціокультурний контекст, у якому вона функціонувала; персоналійні статті про викладачів і випускників академії, діячів культури ХУІ-ХУП ст., причетних до неї; статті про Острозьку друкарню та її продукцію.

Крім того, видання вміщує публікації про вчених ХІХ-ХХ ст., які досліджували історію Острога та Острозької академії, історіографічний огляд острогіани, у якому розглядаються також напрацювання сучасних дослідників. Окрему структурну частину цієї книги становлять ілюстративні матеріали — кольорові та чорно-білі світлини, репродукції гравюр і портретів, старовинних ікон і скульптур, які мають наукове й пізнавальне значення.

«Енциклопедія ще раз підтверджує, наскільки потужним вищим навчальним закладом у Східній Європі була тогочасна Острозька академія, зі стін якої вийшла плеяда видатних громадсько-політичних, культурних та релігійних діячів. Видання є вагомим внеском у розвиток сучасної історіографічної науки. Сподіваюся, книга стане в пригоді історикам, літературознавцям, культорологам та усім, хто цікавиться славним минулим Української держави», — говорить ректор Національного університету «Острозька академія», професор Ігор Пасічник.

Презентація енциклопедичного видання «Острозька академія ХVІ-ХVII ст.» (2011 р.) за участі ректора НаУОА Ігоря Пасічника та професора Петра Кралюка відбудеться 25 січня 2012 року о 14.00 у Рівненській державній обласній бібліотеці.

На презентацію запрошуються усі охочі.




Вікторія Назарук, «Рідна країна»



Додатково:


Оксфордський університет досліджуватиме українську міграцію

Чим німці українських студентів спокушали

Висока якість освіти - головний критерій хорошої школи

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів