Оголошення конкурсу на заміщення посади ректора КПІ: кому закон не писаний « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Оголошення конкурсу на заміщення посади ректора КПІ: кому закон не писаний
16-12-2011

15 грудня в Інформаційному агентстві УНІАН відбулася прес-конференція на тему «Оголошення конкурсу на заміщення посади ректора КПІ: кому закон не писаний». У прес-конференції взяли участь голова профкому співробітників НТУУ «КПІ» Віталій Молчанов, голова профкому студентів НТУУ «КПІ» Андрій Гаврушкевич, заступник голови Наукового товариства студентів і аспірантів НТУУ «КПІ» Валерій Буняк та голова Студентської ради НТУУ «КПІ» Олег Десятов.

Нагадаємо суть питання. У зв’язку з закінченням терміну контракту ректора НТУУ «КПІ» М.Згуровського з вересня поточного року колектив університету намагається домогтися від Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України оголошення у відповідності до вимог ст. 39 Закону України «Про вищу освіту» конкурсу на заміщення цієї посади. Однак численні звернення університету щодо вирішення цього питання впродовж довгого часу залишалися без відповіді. Нарешті, після мітингу політехніків під стінами Міністерства, його очільник Дмитро Табачник запевнив, що конкурс буде оголошено одразу після того, як посада стане вакантною. Однак термін контракту сплив ще 2 листопада 2011 року, але конкурс і досі не оголошено.

Понад те, перший заступник міністра Євген Суліма 1 грудня 2011 року письмово проінформував університет, що начебто конкурс планується оголосити після приведення у відповідність із Законом України «Про вищу освіту» Статуту НТУУ «КПІ». Цим листом МОНМС фактично поставив під сумнів легітимність чинного Статуту НТУУ «КПІ», що був затверджений Постановою КМ України від 21.11.2007 р. №1332 та Указом Президента України від 30.08.2004 року №1023/2004 «Питання Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».

До речі, у згаданому Указі Президента України визначено, що затвердження Статуту НТУУ «КПІ» здійснюється Кабміном України. Але посадовці МОНМС чомусь вважають, що мають право на власний розсуд вирішувати, якими нормативними актами Президента України та Кабінету Міністрів України у своїй діяльності керуватися, а на які не зважати.

Що ж до, буцімто, невідповідності чинного Статуту НТУУ «КПІ» законодавству, то зауважимо, що з 19 січня 2010 року, коли були внесені останні зміни до Закону України «Про вищу освіту», які стосувалися питань студентського самоврядування та моменту перейменування в тому ж році Міністерства освіти і науки на Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, і аж до 1 грудня 2011 року в керівництва Міністерства жодних зауважень до Статуту НТУУ «КПІ» не виникало. Більше того, в Міністерстві вже понад рік очікують на погодження зміни до Статуту НТУУ «КПІ», що були прийняті на Конференції трудового колективу НТУУ «КПІ» 21 квітня 2010 року. Тож, цілком очевидно, що річ зовсім не в них. Незрозуміло взагалі, чому це питання штучно прив’язується до оголошення конкурсу на посаду ректора університету.

Отже нині ситуація нагадує ту, яка передувала подіям у жовтні цього року, коли студентський колектив Університету змушений був вийти на мирну акцію до стін МОНМС і захистити автономію та самоврядні традиції НТУУ «КПІ». Бо відсутність чіткого розуміння щодо того, хто очолюватиме університет у найближчі 7 років і прийматиме стратегічні рішення щодо його життєдіяльності та розвитку, створює серйозну напругу в колективі, рівень якої, до того ж, постійно зростає. А чиновники міністерства замість виконання власних посадових обов’язків продовжують гратися в сумнівні з точки зору законодавства бюрократичні ігри. Не дотримується слова і міністр Дмитро Табачник.

Тому учасники прес-конференції наголосили, що якщо так триватиме й надалі, колектив університету залишає за собою право вдатися до інших заходів. Про кожен з них і про реакцію чинної влади громадськість буде поінформовано.





Додатково:

Чому один з найбільших ВНЗ України досі без ректора?

Пасічник призначений т. в. о. ректора «Острозької академії»

Табачник оголосив війну «Могилянці»?

Рейтинг університетів України III, IV рівнів акредитації

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів