Нова бізнес-ініціатива від Міносвіти « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Нова бізнес-ініціатива від Міносвіти
28-11-2011

Схоже, керівник Міносвіти навчився заробляти на батьківській та учнівській безвиході краще, ніж керувати відомством. Або ж навпаки – відкрив у тому головну свою функцію і покликання.

Принаймні, остання з глобальних оборудок адмініструвалася з майстерністю, вартою кращого застосування. Тоді йшлося про видрук чотирма "придворними" видавництвами збірників завдань контрольних робіт для учнів 5-8 класів, які розповсюджувалися в школах за якісь 30-40 гривень за штуку.

Тепер ідеться про "Індивідуальні комплекти для підготовки до ЗНО-2012", які спільно з міністерством видає Видавничий дім "Освіта". Цього разу коло видавництв звужується до одного єдиного, а ціна питання стартує на рівні 54 гривні за книжечку з одного предмету.

Хто саме нагріє руки?

З одного боку, можна лише порадіти завбачливості Міносвіти й Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), які синхронно з реєстрацією бажаючих взяти участь у платному пробному тестуванні готують до видруку "серію навчально-методичних матеріалів з усіх предметів" на комерційних засадах.

З іншого боку, виникають запитання.

Почнемо з першого.

Чи отримає УЦОЯО прибуток? Очевидно, ні. Адже Український центр оцінювання якості освіти є неприбутковою організацією. І юридично, і фактично. А може, тоді Міносвіти поповнить бюджет або вчительські зарплати за рахунок виручених від продажу "індивідуальних комплектів"? Також, ні. І з такої самої причини. Хіба що в міністерства одна бухгалтерія, а в міністра – інша.

На цій же простій підставі "партнери" не можуть мати жодної угоди про спільну господарську діяльність, а видавничий дім "Освіта" навіть гіпотетично не може виграти тендер, який надасть йому право розпродавати державну інтелектуальну власність і користуватися логотипом Українського центру оцінювання якості освіти.

Є ще одна важлива деталь. Виявляється, підготовка подібних методичних матеріалів входить до функціональних обов’язків співробітників центру. Тобто, пропонувати на комерційних засадах інтелектуальний товар, вироблений за кошти держави, вони не мають права – ні морального, ні юридичного. Адже власність на такий продукт відповідно до чинного законодавства має держава.

Не випадково за попереднього керівника УЦОЯО Ігоря Лікарчука подібні матеріали готувалися без участі комерційних структур і розповсюджувалися на безоплатній основі.

Іншими словами, увесь прибуток адресовано Видавничому дому "Освіта", якому з невідомої причини – в порушення чинного законодавства – чиновники присвоїли державні права.

Півмільйона абітурієнтів помножте на рекомендовану вартість однієї книжечки і кількість предметів, з яких вони складатимуть ЗНО – від 100 до 200 мільйонів монопольного прибутку.

А як і з ким отой дім збирається надалі ділитися доходами – на це запитання зможуть відповісти лише відповідні правоохоронні структури, до яких я офіційно звернулася як народний депутат.

"Прошу розмістити на офіційних сайтах …."

Утім, не виключено, що із совістю та законослухняністю у керівників Міносвіти й УЦОЯО не так усе й погано.

Може, зловмисні бізнесмени наживаються на розкрученому бренді УЦОЯО без їх відома і дозволу? Так би мовити, спекулюють на довірі батьків до механізму незалежного оцінювання. Довіри, яка формувалася роками серед громадян, що не мали коштів на кабанчика, якого треба було віднести до приймальної комісії, аби дитя таки вивчилося і вибилося в люди? Але знову ж, ні!

Аби в цьому переконатися, досить продивитися офіційне оголошення, розміщене на сайті УЦОЯО: "До уваги абітурієнтів та їхніх батьків, учителів загальноосвітніх навчальних закладів! Видавничий дім "Освіта" спільно з Українським центром оцінювання якості освіти та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України готують серію навчально-методичних матеріалів з усіх предметів "Індивідуальні комплекти для підготовки до ЗНО-2012", які планується видати в останній декаді листопада цього року.

За додатковою інформацією просимо звертатися до регіональних центрів оцінювання якості освіти та Видавничого дому "Освіта"."

Далі – більше. Для посилення рекламного ефекту таке саме оголошення пропонують розмістити на сайтах регіональних центрах оцінювання якості освіти – офіційним листом УЦОЯО за підписом керівника центру Ірини Зайцевої.

До речі, всі без винятку сайти центру – як центрального офісу, так і його регіональних представництв – утримуються за державні кошти, тобто за кошти платників податків.

"Користуйтеся тільки достовірною інформацією!"

Втім, найбільше в цій історії насторожує навіть не те, що купка чиновників заходилася "гріти руки" шляхом зловживань із державним майном. До цього нас нинішнє керівництво Міносвіти вже призвичаїло.

Суттєво більше лякає перспектива тотальної дискредитації механізму незалежного оцінювання, який авторам проекту Міносвіти з реформування вищої школи – як кістка поперек горла. Для них "продажність ЗНО" – якнайкращий аргумент ігнорувати передвиборну обіцянку Віктора Януковича забезпечити зарахування до ВНЗ за єдиним критерієм і відмовитися від корупційних вступних іспитів.

"Користуйтеся тільки достовірною інформацією!". Таку пораду розміщено в оголошенні Видавничого дому "Освіта".

Схоже, видавцям наразі відомо більше, ніж абітурієнтам та їх батькам, про зміст тестових завдань, які доведеться вступникам виповнювати наступного року. І цим знанням вони запросто можуть із рештою поділитися. За відповідну ціну.


Автор: Леся Оробець


Додатково:

За що платять українські батьки у державних школах

Табачник не має двох бажань: бути афроамериканцем і членом НАНУ

Почім у 2011-му відмінний атестат для випускника

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів