Підроблений диплом: якою буде відповідальність? « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Підроблений диплом: якою буде відповідальність?
5-09-2011

Прокуратурою Львівської області порушено кримінальну справу за фактом підробки диплому. Правники прогнозують: екс-керівнику управління освіти Львівської міськради Володимиру Огурі загрожує покарання у вигляді штрафу.

За результатами прокурорської перевірки з’ясовано, що колишній головний освітянин Львова не закінчував Львівський державний університет імені Франка у 1998 році за спеціальністю «фінанси і кредит», і не отримував диплому цього закладу. За фактом підроблення документу порушено кримінальну справу (ч.1 ст.358 Кримінального кодексу). На «чисту воду» посадовця вивели депутати Львівської міської ради, які першими зробили заяви, що номер і серія диплому чиновника не відповідають зразкам цього року випуску, а підписи – підроблені. Того ж дня голова міської ради відсторонив чиновника, а згодом і звільнив «за власним бажанням».

Лише штраф

Більшість таких справ правоохоронні органи доводять до кінця і передають до суду, прокоментував для Deutsche Welle голова Центру громадської адвокатури, адвокат Леонід Тарасенко. Утім, як показує судова практика, покарання за такі злочини є мінімальними, каже адвокат. Очевидно, тут не йтиметься про позбавлення волі, а швидше про штраф у розмірі до 70 неоподаткованих мінімумів (1190 гривень). Хоча стаття передбачає і ув’язнення до трьох років. Не слід виключати, що під час досудового слідства частини статті можуть перекваліфіковувати, а відтак і змінюватиметься покарання.

Подаючи неправдивий документ, чиновники найбільше ризикують своєю репутацією, вважає Тарасенко. Адже в подальшому влаштуватися на відповідну посаду, маючи за плечима такий вирок, вже буде складно, запевняє правозахисник. І додає: водночас, такі справи є певним застереження для тих службовців, що хочуть скористатися незаконним документом.

Законний шлях

Адвокат припускає, що в масштабах України є певний відсоток посадовців з «липовими» дипломами, але тепер чиновники надають перевагу іншому – законному способу отримання документу. Йдеться про здобуття післядипломної, тобто другої освіти, що цілком реально зробити за 2-3 роки, каже голова Центру. Очевидно, додає він, про здобуття якихось знань тут складно говорити, а лише про легально отриманий документ.

Правник сумнівається, що Закон «Про засади боротьби з корупцією», який набере чинності з наступного року, і кваліфікуватиме такого роду злочини як корупційні діяння, кардинально змінить ситуацію з використанням підроблених дипломів. На його думку, відповідальність за такий злочин не погано прописано і в чинному законодавстві. З огляду на «неприємний прецедент», мер міста та голова Львівської ОДА вже дали розпорядження перевірити дипломи всіх чиновників. Найпростіший шлях – запити до вищи навчальних закладів.



Автор: Галина Стадник


Додатково по темі:
Суд визнав незаконним порушення справи проти екс-заступника голови СБУ Кислинського

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів