Вступна кампанія 2011 – перші підсумки. Скарг побільшало « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Вступна кампанія 2011 – перші підсумки. Скарг побільшало
2-08-2011

Українські вищі навчальні заклади з першого серпня почали оприлюднення рейтингових списків потенційних студентів. Спостерігачі вказують на низку недоліків вступної кампанії.

Приймальні комісії вищих навчальних закладів почали оприлюднювати списки абітурієнтів, які рекомендовані для навчання. Це найнапруженіший і найвідповідальніший період для вступників, коли, знайшовши себе у списках до зарахування, вони мають остаточно визначитися, в якому вищому навчальному закладі хочуть навчатися, щоб подати туди оригінали документів.

Плюси і мінуси

Поки потенційні студенти визначаються, чиновники, політики та оглядачі підбивають перші підсумки цьогорічної вступної кампанії. Перший заступник голови парламентського комітету з питань науки і освіти Максим Луцький, який є членом Партії регіонів, вважає вступну кампанію до вищих навчальних закладів 2011 року позитивною та добре організованою. Він зауважив, що було збільшено кількість приміщень і людей у приймальних комісіях та продовжені терміни прийому документів.

За його словами, уникнути великих черг у приймальних комісіях дозволило запровадження електронної системи подання документів. Натомість колишній міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко переконаний, що суттєвим мінусом цьогорічної вступної кампанії було затягування перевірки тестів, що скоротило строк оскарження їх результатів.

Скарг побільшало

Спостерігачі за процесом вступу з Громадянської мережі ОПОРА заявляють, що в приймальних комісіях українських вищих навчальних закладів бракує прозорості. За словами координатора освітніх програм ГМ ОПОРА Миколи Кузіна, приймальні комісії запізно оприлюднювали інформацію після своїх засідань або не розміщували її там, де потрібно, хоча зобов’язані це робити на інформаційних стендах та веб-порталах.

Також Микола Кузін вважає, що під час конвертації абітурієнтам у бали їхніх перемог у національних та всеукраїнських олімпіадах, а також під час врахування додаткових балів слухачам підготовчих курсів при університетах могли бути задіяні корупційні схеми. «У низці вищих навчальних закладів слухачам підготовчих курсів були виставлені максимальні бали. Це відверта корупція, коли за гроші, які платить абітурієнт університету, він отримує максимальний бал», - переконаний Кузін. Також представник мережі ОПОРА зазначив, що цього року на їхню гарячу лінію побільшало звернень щодо корупції у вишах. Зокрема, скаржники нарікали, що приймальні комісії відмовлялися брати у абітурієнтів документи на бюджетну форму навчання.

Автор: Лілія Гришко

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів